Thomas din „Le gamin au vélo" al fraților Dardenne, Actor principal în film de Cannes, la 13 ani Puștiul face karate şi are centură maro
Thomas din „Le gamin au vélo" al fraților Dardenne, Actor principal în film de Cannes, la 13 ani: Puștiul„Băiatul cu bicicleta" rulează în cinematografe din 9 martie, distribuit de Independența Film, casa de distribuție care a adus în România pelicule ca „Amélie", „Trainspotting", „Todo sobre mi madre", „Dogville" „Melancholia", „In The Mood for Love" sau „Vicky Cristina Barcelona".
Thomas Doret, care îl joacă pe Cyril, domină ecranul de cinema pe parcursul celor 87 de minute ale filmului. Așa că, la discuția regizorilor cu publicul de la Cinema Studio, moderată de doamna Irina Margareta Nistor, puștiul din Belgia a fost subiectul principal al celor mai multe dintre întrebări.
„Thomas avea o forţă de concentrare incredibilă. Probabil din cauză că face karate şi are centură maro. Niciodată nu a trebuit să refacem o secvenţă din cauza lui. Îşi cunoştea şi textul foarte bine - și era un text foarte lung - într-un fel în care câteodată nici actorii maturi nu îl cunosc", spune Jean-Pierre Dardenne.
În „Le Gamin au vélo", personajul jucat de Thomas, Cyril, aleargă cu încăpăţânare - pe bicicletă - să îşi regăsească tatăl care l-a abandonat într-un cămin de copii, promiţându-i că va reveni să îl ia, însă fără să se întoarcă vreodată. Cyril refuză să accepte faptul că tatăl său nu îl vrea şi e pregătit să facă orice pentru a-l convinge să îl accepte. O întâlnește din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coafura din oraș, și care, într-un act de bunătate neașteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri.
„A fost al cincelea băieţel care s-a prezentat în prima zi de casting şi ne-a frapat de la bun început prin aerul său concentrat şi figura sa încăpăţânată", spune Luc Dardenne. „Părea să aibă un potenţial incredibil pentru a interpreta rolul principal". În urma anunțului dat în presă, la casting se înscriseseră 100 de copii. Regizorii au continuat probele până la final, deși ştiau că urma să îl aleagă pe el. „De la primele teste - care, de fapt, au fost scena de la începutul filmului - am simţit că el era personajul. Thomas a avut o înţelegere intuitivă a rolului său."
După încheierea castingului, frații Dardenne au început repetiţiile cu băiatul de 13 ani, construind mai întâi secevenţele cele mai violente, explicându-i „că actorii se pot folosi de corpul lor pentru a sugera foarte mult".
„Nu a fost deloc greu să lucrăm cu el. Şi el ştia că e bun. Îi era foarte uşor să depăşească bariera dintre realitate şi ficţiune şi să joace povestea lui Cyril. Ceea ce a fost mai dificil a fost să îl facem să înţeleagă că trebuie să îşi asume rolul, că pe parcursul celor 54 de zile de filmare o întreagă echipă va depinde de el", a continuat Luc Dardenne.
În perioada repetiţiilor, o lună şi jumatate, el a fost singurul mereu prezent. „El era liderul! Știa deja toate scenele, cu toate că, la acel moment, noi nu i-am cerut-o. Şi când făcea o greşeală, era foarte iritat", povestește Luc din zilele de filmare.
Fraţii au fost întrebaţi cum reuşesc să lucreze în general atât de eficient cu copiii. „Când lucrezi cu copii, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să creezi un climat în care copilul să se simtă responsabil că duce în spate un rol", a răspuns Jean-Pierre Dardenne.
Thomas a avut privilegiul de a juca alături de Cécile de France (Hereafter, R: Clint Eastwood). Jucând alături de Thomas, „nu m-am simţit în pielea «actriţei cu experienţă»", spune Cécile. „Fraţii Dardenne au talentul de a face ca toată lumea să fie egală... Thomas a petrecut mai mult timp decât mine la repetiţii. Iar lipsa de experienţă, ca actor, a fost un avantaj. A găsit spontaneitatea şi autenticitatea personajului mult mai repede decât mine. Nu a trebuit să uite experienţele anterioare", povestește actrița al cărei rol are și menirea de a-l pune în evidență pe cel al lui Thomas. „Modestia este acum parte din bagajul meu de actriţă. Îmi place întotdeauna să creez şi să inventez, dar a învăţa să fac asta cu măsură rămâne o experienţă mai mult decăt bogată."
La baza scenariului stă povestea reală a unui băieţel din Japonia, abandonat de tatăl său într-un orfelinat, cu promisiunea, neținută, că îl va lua înapoi curând. Povestea le-a fost relatată regizorilor de judecătorul care a prezidat cazul de infracţiune în care a fost implicat băieţelul. „Am vrut să construim filmul ca un fel de poveste. Cu băiatul rău, care şi-a pierdut iluziile şi Samantha, care apare ca o zână bună", adaugă Jean-Pierre.
Vizita fraților Dardenne în România a fost organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, cu ocazia celor 10 de ani de prezență și activitate în România, împreună cu Independența Film, TV5 Monde și Uniunea Cineaștilor. „Băiatul cu bicicleta" rulează în București, la cinematografele Hollywood Multiplex, Studio, Grand Cinema Digiplex, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio, Cinema City Cotroceni și Elvira Popescu.
Despre frații Dardenne
Frații Dardenne sunt cei care, în 2006, când prezidau juriul de la Cannes, au decis să acorde Camera D'Or lungmetrajului „A fost sau n-a fost?", regizat de Corneliu Porumboiu. Recent, Jean-Pierre și Luc Dardenne au devenit co-producătorii celui mai recent film al lui Cristian Mungiu.
Jean-Pierre și Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuți frați din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat și produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, frații se auto-caracterizează ca fiind „o singură persoană cu patru ochi". Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficțiune semnat de Jean-Pierre și Luc Dardenne intra în cinematografe la sfârșitul anilor 80 („Falsch, 1987). „La Promesse" este filmul care i-a făcut cunoscuți pe plan internațional, după ce a fost prezentat la Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1996 și a primit numeroase premii internaționale. De atunci, frații au câștigat de două ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru „Rosetta", și a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul „L'Enfant", urmate de foarte multe distincții la festivaluri internaționale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula "Le Fils" le aduce premiul Juriului ecumenic și Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. Lungmetrajul „Le Silence de Lorna" avea să primească, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2008. Aproape în fiecare an, frații sunt invitați de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participă cu regularitate în competiția internațională.
Despre „Le gamin au vélo"/"Băiatul cu bicicleta"
„Le gamin au vélo", al optulea lungmetraj de ficțiune realizat de frații Dardenne, a avut premiera oficială la ediția din 2011 a Festivalului de la Cannes, în cadrul competiției internaționale și a primit Marele premiu al juriului. Scris, regizat și produs de Jean-Pierre și Luc Dardenne, „Le gamin au vélo" îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret și Jeremie Renier și spune povestea emoționantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să își regăsească tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. Filmul a câștigat de asemenea premiul pentru cel mai bun scenariu la ediția din același an a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit de curând Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranță masculină.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp