Comunicat UGIR-1903 - Duminica, 30 Ianuarie 2011
Comunicat UGIR-1903 - Duminica, 30 Ianuarie 2011Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903, Confederatia Patronala din Industria Romaniei CONPIROM, importante confederatii patronale cu reprezentativitate nationala din Romania semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel national si, prin patronatele memmbre, a 17 din cele 21 contracte colective de munca la nivel de ramura, considera ca legislatia muncii din tara noastra trebuie imbunatatita si completata numai pe baza consultarilor cu partenerii sociali.
UGIR-1903 si CONPIROM considera ca proiectele Codului dialogului social si Codului muncii promovate de reprezentantii guvernului contin prevederi inacceptabile. Acestea conduc la diminuarea rolului si importantei partenerilor sociali - sindicate si patronate- ca actori principali in negocierea, semnarea si aplicarea Contractelor colective de munca determinand o destructurare drastica a constructiei relatiilor industriale pentru care Romania nu este inca pregatita.
UGIR-1903 si CONPIROM aprecieaza ca guvernul nu intelege ca absenta caracterului obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca va conduce la amplificarea evaziunii fiscale pe piata muncii si la practici de concurenta neloiala din partea unor firme prin dumping cu forta de munca.
UGIR-1903 si CONPIROM sunt de acord ca trebuie sa existe un echilibru intre necesitatea reala de flexibilizare a pietei muncii solicitata de angajatori si responsabilitatile si dreptul la securitatea locului de munca al angajatilor.
In acest sens in consultarile cu principalele confederatii sindicale s-au identificat modificari corespunzatoare ale Codului muncii, cu aplicabilitatea mai buna decat cele sustinute de reprezentantii guvernului.
Este semnificativ ca reprezentantii Organizatiei Internationale a Muncii si cei ai Misiunii de evaluare a Fondului Monetar International au recomandat guvernului sa tina seama de propunerile formulate de patronate si sindicate si sa continue consultarile cu acestea pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul relatiilor de munca.
UGIR-1903 si CONPIROM isi exprima deschis disponibilitatea la dialog pentru crearea unui cadru legislativ adecvat in domeniul relatiilor de munca si al dialogului social. Acest cadru legislativ trebuie sa tina cont de reprezentativitatea reala a partenerilor sociali si sa urmareasca eficientizarea activitatii structurilor de dialog social la nivel central si teritorial.
UGIR-1903 si CONPIROM precizeaza ca existenta si aplicarea contractelor colective de munca si a consultarilor permanente cu sindicatele au contribuit in mod esential la evitarea unor derapaje sociale in cei 2 ani de pana acum de manifestare a efectelor crizei economice in Romania.
UGIR-1903 si CONPIROM considera ca lipsa de experienta reala a altor confederatii patronale care nu negociaza si nu semneaza contracte colective a condus la izolarea lor si au aratat limitele acestora in derularea dialogului social autonom, ramand sa se exprime numai ca asociatii de afaceri, similare camerelor de comert, nu ca organizatii reale ale angajatorilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp