Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:25 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salarizare discriminatorie magistrati 13.01.2009

ro

13 Jan, 2009 16:00 2028 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

Având in vedere informaţiile potrivit cărora magistraţii din conducerea C.S.M. acordă sume mari din propriul buget atât acestora, cât şi personalului asimilat, în considerarea statutului de ordonator principal de credite, cu titlu de premii şi sporuri.

Având în vedere lipsa de informare adecvată a publicului în ce priveşte statutul real al judecătorului şi procurorului, inclusiv referitor la remuneraţia acestora, în raport cu fiecare nivel de jurisdicţie, sarcină ce-i incumbă în primul rând C.S.M., ca autoritate publică ce ar trebui să garanteze independenţa justiţiei,

U.N.J.R. înţelege să aducă la cunoştinţa publicului o situaţie reala a veniturilor lunare ale judecătorilor, in contextul in care Consiliul Superior al Magistraturii nu a făcut public acest lucru.

Deşi publicul şi-a format opinia că indemnizaţiile magistraţilor sunt exorbitante,  asociaţia Uniunea Naţională a Judecătorilor din România atrage atenţia asupra realităţii contrarii existente şi subliniază faptul că salarizarea magistraţilor din România se află la cel mai scăzut nivel din statele nou intrate in Uniunea Europeana.

Magistraţilor nu li se acordă premii, ajutoare sau recompense şi sunt incompatibili să desfăşoare orice alte activităţi remunerate, iar cuantumul indemnizaţiei unui magistrat nu depăşeşte în medie 4000 lei, incluzând toate sporurile acordate prin lege   ( spor de vechime, stabilitate, toxicitate si doctorat) , aşa cum rezultă din tabelul anexat, care cuprinde veniturile lunare nete de care beneficiază un judecător raportat la gradul instanţei unde profesează.

În acest context, este inadmisibil ca instituţia reprezentativă a sistemului judiciar să acorde angajaţilor proprii sume imense, cu titluri de recompense, premii, precum şi sporuri salariale, fapt ce a condus în final la plata unor remuneraţii cu mult peste nivelul mediu al unui magistrat nedetaşat în structurile C.S.M..

U.N.J.R. nu neagă dreptul membrilor C.S.M., ca si al judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie si Justitie, de a beneficia de aceste sporuri, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, ci critică modul lipsit de transparenta si discriminatoriu in care au fost acordate, concurând la crearea unei imagini negative asupra întregii categorii a magistraţilor. Consiliul Superior al Magistraturii este invitat sa ofere o explicaţie cu privire la pasivitatea de care a dat dovadă şi care a contribuit, în mod nejustificat, la conturarea unei imagini false asupra sumelor de care ar beneficia magistraţii, cu titlu de indemnizaţii sau sporuri.

Consiliul Superior al Magistraturii are obligaţia legală şi morală de a facilita grabnic o întâlnire a reprezentanţilor magistraţilor, prin conducătorii de instanţe/parchete şi asociaţii profesionale, cu reprezentanţii executivului, în care să fie puse în discuţie definitiv şi concret situaţia reală a indemnizaţiilor magistraţilor, modalităţile de soluţionare a diferendelor apărute şi idei care să asigure respectarea principiilor echităţii şi nediscriminării în salarizare.

Această soluţie se impune cu atât mai acut cu cat sistemul judiciar ameninţă cu un blocaj, din pricina subfinanţării acute a acestuia - un exemplu concret in acest sens fiind instanţele de la Vaslui, caz prezentat de presa zilele trecute.

Pasivitatea continuă a CSM nu poate conduce decât la un conflict acut între opinia publică, executiv şi magistraţi pornind de la premise false, cu grave consecinţe asupra activităţii şi imaginii sistemului judiciar.

judecător Dana Cristina Gîrbovan,

Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România

                                        

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii