UNJR intelege necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor - 15.04.2009
UNJR intelege necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor - 15.04.2009COMUNICAT
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România înţelege necesitatea adoptării legii unice de salarizare a bugetarilor, ţinând cont de grava criză financiară în care se află azi România, doar cu condiţia ca întreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului, Preşedintele României, judecătorii, ca şi celelalte categorii bugetare să intre în sfera de reglementare salarială a acestui proiect de lege .Conform Constituţiei României, puterea judecătoreasca este egala cu puterea executiva si cea legislativa, iar acest principiu fundamental al statului de drept trebuie respectat şi în acest context.
Întrucât UNJR-ului, ca asociaţie profesională a judecătorilor legal constituită, i s-a refuzat dreptul constituţional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, a solicitat în instanţă, astăzi 15.04.2009, suspendarea acestui proces.
De asemenea, solicităm reluarea discuţiilor de la punctul „zero”, respectiv de la principiile ce urmează să fie cuprinse în viitoarea lege, în cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale cu respectarea garanţiilor şi drepturilor constituţionale privind asigurarea prezenţei şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti.
Guvernul a încălcat şi încalcă în continuare principii esenţiale ale statutului de drept, legate inclusiv de transparenţa decizională, ceea ce determină UNJR să parcurgă toate căile legale, inclusiv atacarea viitoarei legi la Curtea Constituţională şi chemarea statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru blocarea oricăror discuţii, precum şi a adoptării proiectului legii unice de salarizare a bugetarilor în condiţiile în care, ca asociaţie profesională legal constituită, nu va putea participa la acest proces.
UNJR consideră că prezenţa judecătorilor şi a procurorilor, inclusiv prin asociaţiile profesionale legal constituite, este necesară ţinând cont că viitorul proiect al legii de salarizare unice îi priveşte şi pe ei. Este nu numai neconstituţional de a refuza prezenţa asociaţiilor profesionale la dezbaterile Grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, dar se încalcă şi documente internaţionale semnate de România (punctul 1.8. din Carta Europeană cu privire la statutul judecătorului, adoptată de Consiliul Europei la Strasbourg (8 – 10 iulie 1998), semnată şi de România prevede că: „Prin reprezentanţii lor şi organizaţiile lor profesionale, judecătorii ... sunt consultaţi în privinţa proiectelor de modificare a statutului lor şi în ceea ce priveşte condiţiile de remunerare şi de protecţie socială.”).
Situaţia de urgenţă în care se află România azi nu justifică în nici un fel încălcarea gravă a drepturilor şi garanţiilor constituţionale de către puterea executivă, prin exces de putere.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactaţi la numărul 0740-960.957, jud. Horaţiu Dumbravă .
Jud. Dana Gîrbovan
Preşedinte UNJR
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp