Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fonduri europene destinate medicilor

ro

02 Sep, 2010 01:06 1271 Marime text
Bucureşti, 1 septembrie 2010

Proiectul "DOCTORI in servicii medicale de calitate" a fost lansat astăzi la Bucureşti. Proiectul asigură accesul la cursuri pe teme de legislaţie medicală şi prevenirea riscului şi acuzaţiilor de malpraxis pentru 4000 de medici din toată ţara: 1600 de medici din specialităţile de mare risc (chirurgie, ATI, obstetrică-ginecologie) şi 2400 de medici dentişti. Cursurile vor fi organizate în perioada octombrie 2010 - mai 2013, sub forma de ateliere de formare cu durata de două zile şi vor avea ca teme: zone de vulnerabilitate ale practicii medicale actuale, tehnici de evitare a acuzaţiilor de malpraxis, exigente legale aplicabile profesiei medicale, metode de negociere a asigurării de malpraxis. "Primele sesiuni de instruire vor începe în luna octombrie a acestui an, iar pe parcursul anului viitor vor fi organizate cursuri în toate judeţele. Ulterior participării la curs, medicii vor beneficia de consultanţă pe teme de legislaţie medicală şi malpraxis, precum şi de actualizarea permanentă a informaţiilor din acest domeniu" a declarat Dr. Andrei Nanu, managerul de proiect.

Iniţiatorul proiectului este MedRight Experts, furnizor acreditat de educaţie medicală continuă pentru medici, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar şi Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare.

Participarea la cursuri este creditată ca forma de educaţie medicală continuă de către Colegiul Medicilor din România şi de către Colegiul Medicilor Dentişti şi nu presupune din partea medicilor plata vreunei taxe, proiectul beneficiind de cofinanţare din Fondul Social European şi din bugetul de stat al României. Valoarea totala a proiectului este de 9,500,000 lei.

Proiectul se bazează pe rezultatele unei cercetări şi unui program pilot iniţiate şi derulate de către MedRight Experts, la care au participat, în perioada 2008 - 2009, aproape 1000 de medici, precum şi pe informaţiile şi experienţa acumulate în derularea, în perioada 2009 - 2010, a unui proiect similar destinat medicilor de familie.

"Responsabilizarea actului medical, sprijin permanent pentru medicul practician, care, de multe ori, trebuie să facă performanţa în condiţii vitrege de lucru şi, desigur, satisfacţia pacientului - acestea sunt ţintele pe care le urmărim prin proiectele destinate medicilor pe care le derulăm. Dorim ca toţi medicii din România să participe la aceste cursuri. Pentru aceasta, până în 2013 vom asigura pregătirea şi certificarea a 90 de formatori specializaţi în tematica prevenirii malpraxisului medical, care vor continua susţinerea de cursuri către medici, şi după închiderea acestui proiect", a declarat prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

"Am dorit foarte mult să organizăm acest tip de cursuri şi pentru medicii dentişti. Având în vedere faptul că, de cele mai multe ori, dentistul profesează pe cont propriu, am considerat ca absolut necesar accesul colegilor noştri la informatie. Nu poţi cere să respecte regulile unui medic căruia nici facultatea, nici cursurile postuniversitare nu îi explică în ce constau aceste reguli", a precizat dr. Delia Barbu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.

În susţinerea necesităţii accesului la formare profesională având ca tema prevenirea malpraxisului medical s-a pronunţat şi preşedintele OAMMR, Mircea Timofte: "Actul medical se realizează în echipă: medicii participă la cursuri, se informează şi învaţă; dorim să lansăm proiecte similare şi pentru asistentele medicale, mai ales în contextul actual, în care se dovedeşte că răspunderea pentru siguranţa pacientului şi pentru calitatea actului medical nu o poartă doar medicii, ci toţi membrii echipei medicale. Am iniţiat deja un studiu pilot, la nivel naţional, având ca scop identificarea nevoilor educaţionale în rândul asistentelor şi identificarea vulnerabilităţilor din practica acestora".

Pentru informatii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0722 60 98 32 - dr. Andrei Nanu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii