Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

American Corner - Veteran's Day + American Indian Heritage Month

ro

07 Nov, 2010 16:40 1181 Marime text

Buna ziua,

American Corner din cadrul Facultatii de Litere, Univ.Ovidius Constanta organizeaza vineri, 12 noiembrie, intre orele 15:45-18:00 si 18:00-20:00, activitatea intitulata Veterans Day - Land of the Free, Home of the Brave, care se sarbatoreste anual in Statele Unite in data de 11 noiembrie la Arlington National Cemetery. Moderatorul acestei actiuni, Adelina Vartolomei, doctorand in cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Ovidius" va vorbi despre istoria sarbatoririi acestei zile in onoarea eroilor veterani militari si despre Ron Kovic, veteran de razboi, care s-a nascut in data de 4 iulie 1946 si care a ramas paralizat in timp ce a luptat in razboiul din Vietnam. Interesati sa afle cat mai multe informatii despre acest subiect sunt studentii de la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, anii I si II, insotiti de Alina Buzarna, doctorand, Universitatea Ovidius. Dupa prezentare, participantii vor viziona filmul Born on the Fourth of July (1989), in regia lui Oliver Stone, film biografic, ecranizare dupa romanul cu acelasi nume scris de Ron Kovic. Pelicula a obtinut doua premii Oscar, alte 10 premii si 14 nominalizari, iar din distributie fac parte binecunoscutii actori Tom Cruise (in rolul lui Ron Kovic) si Stephen Baldwin. Asa cum obisnuim, la sfarsitul fiecarei actiuni, studentii vor primi materiale gratuite cu informatii despre Statele Unite si un hand-out intocmit de Rodica Toma, coordonatorul American Corner.

In data de 11 din luna a 11-a a fiecarui an, ceremonia incepe la ora 11 a.m. cu un moment de reculegere tinut la Mormantul Soldatului Necunoscut, urmat de parada culorilor in Amfiteatrul Memorial organizata de Asociatia Veteranilor si de cuvantarile unor demnitari. Se celebreaza prin parade si slujbe religioase, iar in multe locuri drapelul american este arborat in berna la jumatatea catargului. In alte parti ale lumii mai este, de asemenea, sarbatorita ca Ziua Armistitiului sau Ziua Comemorarii, pentru ca la 11 noiembrie se aniverseaza semnarea armistitiului care a pus capat Primului Razboi Mondial.

O alta activitate organizata de American Corner, cu sprijinul Catedrei de engleză din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Ovidius" Constanţa, va avea loc marți, 16 noiembrie, începând cu ora 2 p.m., o activitate dedicată indienilor americani și mostenirii lor culturale, întrucât în Statele Unite ale Americii luna noiembrie este cunoscută ca „American Indian Heritage Month". Lect. dr. Ludmila Martanovschi le va prezenta participanților câteva date esențiale privind culturile indienilor americani de pe teritoriul Statelor Unite, referindu-se la diversitatea naţiunilor tribale, la lupta acestora pentru suveranitate și la continuitatea indienilor americani în secolul XXI. În cadrul evenimentului studenţii de la specializarea Studii Anglo-Americane, anul I vor avea ocazia să vizioneze filmul "Edge of America" / „La marginea Americii" (2003), în regia lui Chris Eyre (Cheyenne/Arapaho). Deși cunoscutul regizor s-a concentrat de obicei pe universul și problemele indienilor americani exclusiv, ecranizând operele unor scriitori contemporani cum ar fi Sherman Alexie (Spokane/Coeur d'Alene) în "Smoke Signals" (1998) sau Adrian C. Louis (Paiute) în "Skins" (2002), de data aceasta a ales să plaseze în centrul atenției aventurile unui intrus în spațiul rezervației indiene. Personajul principal al filmului "Edge of America" (2003) este Kenny Williams, un profesor de engleză, nou venit la liceul din rezervația Three Nations. În ciuda reticenței inițiale a localnicilor, Williams, care este african american, va reuși să obțină încrederea elevilor și să-și conducă echipa de basket către calificarea în campionat. La sfârșitul evenimentului studenții vor fi invitați să comenteze pe marginea filmului vizionat și să adreseze întrebări profesorului coordonator. Gazda activității de la American Corner, Rodica Toma, va distribui participanților materiale informative gratuite despre SUA.

Va multumesc si va doresc duminica placuta!

Cu deosebit respect,

Rodica Toma

Coordonator American Corner - Univ.Ovidius Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii