Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cel mai bun Orator" la Ediţia a IV-a a Concursului Naţional de Drept Internațional Umanitar şi Dreptul Refugiaţilor „Nicolae Titulescu"

ro

18 Dec, 2011 16:24 844 Marime text

În perioada 8-10 decembrie 2011 Universitatea „Nicolae Titulescu" din Bucureşti a organizat a IV-a ediţie a concursului de Drept Umanitar şi Dreptul Refugiaţilor. Facultatea de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa a participat pentru al IV-lea an consecutiv la această competiţie cu participare internaţională, unde a obţinut premiul „Cel mai bun Orator" în numele studentului Horia Grigorescu.

Echipa de studenţi din cadrul Facultăţii de Drept a fost formată din: Amel Tarabih, studentă în anul II, Horia Grigorescu, student în anul III şi Sorin Vasileţeanu, student în anul IV. Aceştia au fost însoţiti în demersul lor de către prof.univ.dr. Cornel Grigoruţ, prodecan al Facultăţii de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie, lect. univ. dr. Mariana Radu şi lect. univ.drd. Marilena Marin.

La ediţia din acest an a concursului au participat opt echipe: Academia Forţelor Terestre Sibiu „Nicolae Balcescu", Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea „Andrei Şaguna" şi Universitatea „Nicolae Titulescu" din Bucureşti, Universitatea Liberă din Moldova, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Româno-Americană".

Cunoştinţele de drept umanitar şi de dreptul refugiaţilor au fost testate într-un mod interactiv, probele solicitând atât pregătire teoretică cât şi aptitudinea de a intra în rolul dat. Juriul competiţiei a fost format din specialişti în domeniul dreptului internaţional umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Roşie Română precum şi experţi independenţi în acest domeniu.

Concursul a acoperit o sferă amplă de subiecte din cadrul dreptului internaţional referitoare la conflictele armate, mai exact la aplicabilitatea dreptului umanitar, categoriile de persoane apărate, metode şi mijloace ale de purtare a războiului, drept internaţional penal, protecţia drepturilor omului, dreptul refugiaţilor şi probleme actuale ale dreptului umanitar. Prin participarea la concursuri pe structură de joc de rol, studenţii beneficiază de concretizarea aspectelor practice, pot să facă dovada abilităţii de a vorbi în public şi de a susţine în mod argumentat poziţia pe care şi-o asumă, lucru atestat de obţinerea premiului „Cel mai bun Orator" de către studentul nostru.

Acest gen de competiţii sunt de un real folos la fixarea cunoştinţelor şi la dezvoltarea unor atitudini proactive. Obiectivul real al competiţiei este de a impulsiona studiul studenţilor dincolo de înţelegerea teoretică a principiilor dreptului umanitar, pentru a observa sfera reală de aplicabilitate şi dificultatea reală a unui astfel de scenariu.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

17 decembrie 2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii