Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul American Corner organizeaza dezbatere cu tema Relatiile romano-americane

ro

06 May, 2010 14:14 976 Marime text

   Centrul American Corner din cadrul Univ.Ovidius va organiza in data de 14 mai, intre orele 13.00-15.00 o activitate care va dezbate tema RELATIILE ROMÂNO-AMERICANE. Aceasta actiune va fi coordonata de Lect.dr.Emanuel Plopeanu de la  Facultatea de Istorie si Stiinte Politice (FISP), Universitatea Ovidius Constanta, care va face o prezentare elevilor de la C.N.”Mircea cel Batran”, insotiti de doamna Andaluzia Posirca, profesor de limba engleza, studentilor invitati de la FISP si studentilor de la specializarile Administratie Publica si Drept, impreuna cu Asist.dr.Alina Buzarna de la aceeasi universitate. Lect.dr.Emanuel Plopeanu va sublinia anumite momente din relatiile bilaterale, inclusiv pe suport imagistic. Participantii vor primi de la Rodica Toma, coordonatorul American Corner un hand-out despre acest subiect si materiale informative despre Statele Unite.

   Anul 2010 aniverseaza implinirea a 130 de ani de relatii diplomatice oficiale intre Romania si SUA. Primul diplomat american numit ambasador in Romania a fost Eugene Schuyler, un istoric si politician cunoscut si talentat; in acelasi timp, presedintele R.B.Hayes si secretarul de stat Evarts, il primeau pe Sergiu Voinescu, in calitate de reprezentant diplomatic cu misiunea speciala a Bucurestiului de a notifica proclamarea independentei de stat a Romaniei. Cu toate acestea, contactele romano-americane cunoscusera o multime de intalniri anterioare: a) Capitanul John Smith (care emigrase din Anglia in Virginia) se pare ca luptase in Transilvania impotriva otomanilor candva intre anii 1600-1603.; b) Benjamin Franklin a scris despre o intalnire cu un preot transilvanean, Samuel Damien, care a vizitat Philadelphia in timpul calatoriei sale in jurul lumii.; c) pe la 1700, cateva publicatii romanesti scriau despre dezvoltarea Americii; d) in 1846, Simion Barnutiu a tradus in limba romana Declaratia Americana de Independenta; e) in aprilie 1859, Henry Romertze este acreditat primul consul al SUA in Principatele Române (stabilit la Galati), iar in 1867, primul consul american stabilit la Bucuresti este Louis J.Czapkay.

   De-a lungul anilor, relatiile româno-americane s-au dezvoltat pe multiple planuri, cresterea puternica inregistrandu-se dupa 1990. SUA au sprijinit intrarea Romaniei in NATO si integrarea ei in Uniunea Europeana. Prin diferite programe internationale, SUA au oferit Romaniei ajutor financiar si fonduri nerambursabile de peste 410 milioane USD in vederea cresterii nivelului de trai, consolidarii democratiei si infaptuirii reformelor economice. S-a dezvoltat comertul bilateral, SUA fiind a sasea tara in topul investitorilor straini in Romania, cu un numar de 4187 de firme care au investit 771,1 milioane $.

   Relatiile culturale si educationale au cunoscut si ele o dezvoltare importanta. Fondata in 1993, Comisia Fulbright Americano-Romana a administrat un program de schimburi educationale si culturale intre cele doua tari si a gazduit Educational Advising Center, activ pe intreg teritoriul Romaniei si care informeaza asupra oportunitatilor de studiu (la toate nivelurile) in SUA. Centrul Cultural al Ambasadei SUA la Bucuresti a organizat diverse schimburi culturale si artistice, expozitii, programe despre democratie, libertatea presei, reforma juridica, educatia civica sau invatarea limbii engleze. Biblioteca Americana din Bucuresti, infiintata in 1972, a reprezentat raiul a mii de romani avizi de cultura si intelectualitatea americana. Din 1995, biblioteca a devenit Information Resource Center, deschisa publicului pentru a oferi colectii americane de referinta. Eforturile SUA au continuat prin infiintarea Centrelor American Corner in Iasi, Timisoara, Craiova, Baia Mare, Bacau si Constanta. Acestea pun la dispozitia elevilor, studentilor si celor interesati o multime de carti, colectii si publicatii americane.

   Cu respect,
   Rodica Toma
   Coordonator American Corner – Univ.Ovidius Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii