Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:35 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Universitatea Ovidius

ro

07 Oct, 2015 17:23 1290 Marime text
Profesor la Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea California, în fața studenților de la Istorie și Litere

American Corner, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a găzduit, în zilele de 5 şi 6 octombrie a.c., activităţile cu titlul „The Discursive Origins of Democracy in America” (Originile discursive ale Democraţiei în America) şi „American Foreign Policy as Political Strategy” (Dimensiunea strategică a politicii externe a S.U.A). Prelegerile au fost ţinute de dr. Richard Anderson, profesor la Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea California, Los Angeles, care este profesor invitat la Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
Prima activitate a adus în discuţie evoluţia dreptului la vot în SUA şi importanţa acestui principiu pentru democraţia americană. În prezentarea sa diacronică, profesorul Richard Anderson a inclus descrieri convingătoare ale perioadelor istorice, cu un accent special asupra evenimentelor decisive din perioada cuprinsă între Convenţia de la Philadelphia şi 1960. Pornind de la premisa că discursul politic nu numai anticipează, dar chiar induce schimbarea politică, prelegerea dr. Anderson a argumentat corelaţia dintre strategiile discursive ale discursului politic şi schimbări politice semnificative care au vizat  dreptul la vot  în SUA.
A doua prelegere a analizat rolul preşedinţiei americane în crearea unei strategii de politică externă  în SUA. Dr. Anderson a descris politica externă ca pe un proces complex şi multifactorial, un ansamblu de politici direcţionate către diferite ţări şi regiuni. Argumentând dimensiunea strategică a politicii externe americane ca o reacţie la evenimente sau acţiuni întreprinse de guverne sau coaliţii de forţă străine, Dr. Anderson a adus în discuţie evenimentele din 11 septembrie 2001 şi atacul din Benghazi asupra consulatului american din 2012. Descrierea convingătoare a evenimentelor a fost completată de o analiză a discursului politic care a urmat acestor evenimente.
Cele două activităţi au fost audiate de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, din Universitatea „Ovidius”.
 
 
Universitatea „Ovidius” din Constanța, membru asociat al Institutului European pentru Inovare și Tehnologie - EIT Raw Materials
 
La Berlin, s-a desfășurat la sfârșitul lunii septembrie, Adunarea Generală a Consorțiului EIT Raw Materials. La acest eveniment a fost validat în mod oficial, prin votul membrilor adunării generale, statutul de membru asociat al Universității „Ovidius” din Constanța la această organizație.
Astfel, se marchează încheierea unei etape importante în materializarea demersurilor intreprinse de conducerea universității, de racordare a colectivului universitar constănțean la cele mai avansate comunități academice europene din domeniul cercetării științice și al educației. Sub coordonarea rectorului universității prof.univ.dr. Sorin Rugină, a echipei de prorectori și a membrilor Consiliului de administrație, au fost obținute rezultate remarcabile în planul cooperărilor internaționale.
Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology-EIT) reprezintă o instituție a Uniunii Europene înființată în baza deciziei Parlamentului European și a Consiliului European în anul 2008.
În prezent, EIT funcționează cu sediul la Budapesta și are ca scop consolidarea capacității de inovare la nivelul Uniunii Europene, fiind o inițiativă care integrează toate cele trei componente ale triunghiului cunoașterii - învățământ superior, cercetare științifică și afaceri inovative. EIT își derulează activitatea prin intermediul unor consorții denumite Comunități de Cunoaștere și Inovare (Knowledge Innovation Community - KIC). Până în prezent, erau funcționale 3 consorții în domeniile schimbărilor climatice, tehnologiei informatice și energie durabilă.
În 2014, s-a lansat apelul pentru alte 2 domenii, respectiv, sănătate și administrarea durabilă a resurselor materiale. Universitatea „Ovidius” din Constanța face parte din consorțiul european care la data de 09.12.2014 a fost desemnat câștigător al competiției pentru domeniul resurselor materiale – EIT Raw Materials. Acest consorțiu, coordonat de Universitatea din Freiberg, își va desfășura activitatea în domeniul explorării, extracției, procesării, reciclării și substituției resurselor materiale. Reunind 116 universități de elită, institute de cercetare și intreprinderi fanion din Uniunea Europeană, consorțiul va asigura dezvoltarea până în 2018 a minim 40 de idei incubate și 16 intreprinderi start-up, angajându-se să formeze peste 1.000 de absolvenți de masterat și doctorat în domeniul resurselor materiale. La sfârșitul perioadei contractuale, în 2022, consorțiul s-a angajat să comercializeze peste 70 de brevete de invenție. În acest fel, se consideră că EIT Raw Materials va deveni cel mai puternic consorțiu inovativ din acest domeniu la nivel mondial.
Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin colectivul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, are statutul de membru asociat în cadrul EIT Raw Materials, devenind, în acest fel, prima universitate din România care participă la activitățile EIT. În vederea derulării activităților la care colectivul de cadre didactice s-a angajat, au fost derulate ample acțiuni de evaluare a cerințelor specifice țării noastre, s-a format un cluster de întreprinderi, au fost definite portofoliile de proiecte inovative și s-au estimat cerințele din perspectiva dotărilor și a cheltuielilor asociate. Portofoliul de proiecte ce urmează a fi derulate se încadrează estimativ în valoare de 300.000 euro/an. Până în prezent, Universitatea „Ovidius” din Constanța a devenit membră a grupului de lucru în domeniul nanotehnologiilor dedicate dezvoltării de noi generații de reactoare chimice folosind grafene și în grupul dedicat promovării materialelor și structurilor ușoare. În perioada următoare, împreună cu Facultatea de Științe ale Naturii, se va pregăti documentația pentru autorizarea unui program de masterat în domeniul Ingineriei și Managementului Durabil al Resurselor Materiale și a unei direcții de doctorat în cadrul școlii doctorale.
La ședința Adunării Generale a Consorțiului EIT Raw Materials din 25 septembrie, luându-se în considerație contribuțiile colectivului constănțean la procesul de constituire și de organizare a Consorțiului, prof.univ.dr.ing. Eden Mamut a fost ales în calitate de reprezentant cu drept de vot în Adunarea Generală a organizațiilor din estul Europei care au statutul de membre asociate.
Participarea universității constănțene la consorțiul EIT Raw Materials reprezintă o șansă pentru cadrele didactice și studenții universității de la o paletă foarte largă de specializări cuprinzând Științe Aplicate, Inginerie, Știintele Naturii, Studii Economice, Matematică-Informatică. Modul de valorificare a acestei oportunități constă în identificarea domeniilor de cercetare și respectiv, a programelor de masterat și doctorat care prezintă interes pentru cadrele didactice și studenți și evident, integrarea în consorțiile care formulează proiecte. De asemenea, se pot transmite propuneri de proiecte către EIT, care ulterior să fie promovate în parteneriate cu întreprinderi și instituții de cercetare.

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii