Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Universitatea Ovidius

ro

31 Oct, 2013 13:27 921 Marime text
Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin Lectoratul de Italiană din cadrul Facultății de Litere, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța organizează un amplu eveniment cultural „OMAGIU LUI FEDERICO FELLINI (la douăzeci de ani de la moartea marelui regizor 1993-2013)”.
Programul manifestării este următorul:
 
Miercuri, 6 noiembrie 2013
 
Universitatea „Ovidius” din Constanța (Campus, Aleea Universității, nr. 1 – Etajul 2, Sala SS), orele 10.00-12.00:
Prezentarea manifestării
Conferința – Actualitatea lui Federico Fellini. Intervin: lect. dr. Marinela Vrămuleț, dr. Antonio Giuseppe Balistreri, lector de limba italiană, conf. dr. Angelo Mitchievici, preşedinte USR, Filiala Dobrogea.
Video – Lunga călătorie realizată de Andreij Khrzhanovskij în lumea desenelor lui Fellini
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (str. Mircea cel Bătrân, 97), orele 14.00:
Expoziția Mâncarea în desenele lui Fellini (Foaierul teatrului)
Video Mâncarea în filmele lui Fellini
Orele 15.00 – 18.00 - Fellini și muzica: scene din filmele E la nave va (1983) și Prova d'orchestra (1979).
Orele 19.00 – Concert-spectacol „La dolce vita”. Muzica pentru filmele lui Fellini compusă de Nino Rota. I vitelloni, La strada, Le notti di Cabiria, La dolce vita, Otto e Mezzo, Amarcord, Prova d’orchestra. Orchestra TNOB, dirijează maestrul Radu Ciorei.
 
Federico Fellini este un reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și premiul Oscar. Fellini a avut una dintre cele mai mari influențe asupra viziunii cinematografice a secolului trecut. Regizor, scenarist și, secundar, actor, Fellini este unul dintre cei mai autobiografici cineaști. „Dacă ar fi să fac un film despre viața unui suflet, ar ieși până la urmă despre mine”. Fascinația lui pentru circ și „vaudevill”-uri, educația catolică și slujbele lui de tinerețe: reporter criminalist și caricaturist, iar mai apoi creator de gag-uri și de asemenea soția sa, Giuletta Masina (care apare în multe din filmele lui) sunt tot atâtea influențe puternice în opera regizorului italian.
 
Giovanni „Nino” Rota este un celebru compozitor, pianist, dirijor și profesor universitar italian, cunoscut pentru coloanele sonore pe care le-a creat, în special ale filmelor lui Federico Fellino și Luchino Visconti. În lunga sa carieră, Nino Rota a fost un compozitor prolific scriind peste 150 de coloane sonore pentru filme italiene și internaționale în perioada 1930 – 1979. Una dintre cele mai celebre coloane sonore compuse de Nino Rota este cea pentru filmul „Nașul”.
 
 
Biroul de promovare și relații publice,
31 octombrie 2013
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii