Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

International Conference & Humboldt Kolleg Fundamental Structures of Algebra, in onoarea profesorului Serban Basarab

ro

12 Apr, 2010 17:45 1371 Marime text

Comunicat de presă

Facultatea de Matematică  şi Informatică a Universităţii Ovidius, în colaborare cu Fundaţia Alexander von Humboldt din Germania  organizează, în perioada 14-18 aprilie 2010,  International Conference & Humboldt Kolleg Fundamental Structures of Algebra, în onoarea profesorului Şerban Basarab, de la Institutul de Matematică al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, fost bursier Humbodt.

Co-organizatori ai evenimentului sunt Institutul de Matematică al Academiei Române, Bucuresti si Societatea de Stiinte Matematice din România. Manifestarea este finanţată de Fundatia Humboldt, Facultatea de Matematică si Informatica din Constanţa si Institutul de Matematică al Academiei Române.

Conferinţa reuneşte experţi de largă recunoaştere internaţională in algebră si domenii conexe (teoria numerelor, geometrie algebrică, algebra model-teoretică, topologie) din Belgia, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Rusia si România. Pe de altă parte, evenimentul este un bun prilej pentru studenti si tineri cercetători de a cunoaşte personal şi a face schimb de idei cu specialistii prezenti la eveniment, o parte din ei fosti bursieri Humnboldt. De altfel, in program este cuprinsă si o sesiune specială de informare asupra  programelor finantate de Fundatia  Humboldt.
Programul conferintei impreună cu lista participantilor si a conferentiarilor invitati sunt disponibile pe website-ul conferintei:
http://math.univ-ovidius.ro/conference/70/

De asemenea, pe data de 14 aprilie, la ora 17:00, in Sala de Consiliu din localul vechi al Universitatii se va desfasura atelierul Să ne gândim la o carieră in matematică? Motivatie, oportunităti si perspective.

La discutii vor participa cercetători de renume international de la Institutul de Matematică al Academiei Române, Bucuresti, precum si tineri cercetători din Bucuresti si Constanta.

Sunt invitati să participe elevi pasionati de studiul matematicii si studenti ai Facultatii de Matematică si Informatică din Constanta. Participarea se va face pe bază de invitatie nominal.

Biroul de presă
12 aprilie 2010

 

Din  lucrarea P. Frangopol, Elite ale Cercetătorilor din România, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2004:
“Serban Alexandru Basarab s-a nascut in anul 1940 la Bucuresti. Tatăl său, pictorul Alexandru Basarab, mort pe front, în Basarabia (1941) şi mama,
licenţiată în filologie , au fost repere morale importante ale vieţii şi carierei sale profesionale. Deşi pasionat de matematică în timpul liceului ( Sfântul Sava din Bucureşti, absolvit cu diplomă de merit în 1956), a urmat însă Politehnica (Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, absolvită în 1961). A lucrat apoi, ca
inginer în proiectare şi cercetare la IPA (Institutul pentru automatizări) şi ITC (Institutul pentru tehnica de calcul) până în 1970. Între anii 1965-1969 a urmat cursurile facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti. S-a specializat în Algebră, un rol important în orientarea sa matematică avându-l prof. Ionel Bucur.Plăcut impresionat de lucrarea sa de diplomă dedicată coomologiei galoisiene, prof. Bucur i-a propus trecerea la Institutul de Matematică al Academiei, unde a intrat prin concurs în 1970. Până spre 30 de ani a făcut şi tenis de performanţă.
În 1977 îşi susţine teza de doctorat Aritmetica şi teoria modelelor, conducător ştiinţific, acad. Octav Onicescu. A fost bursier Humboldt (1978-1982) doi ani, dar în mai multe etape, la Institutul de Matematică al Universităţii din Heidelberg (prof. Peter Roquette), perioadă cheie, care i-a marcat evoluţia sa ştiinţifică ulterioară. Între 1985-1990 este cercetător ştiinşific principal III la secţia de matematică din cadrul INCREST, de unde a trecut, în 1990, la Institutul de Matematică al Academiei Române, reînfiinţat în 1990. I se acordă dreptul de a conduce doctorate (1990) şi este laureat al premiului Gh. Lazăr al Academiei Române (1991). Devine referent al revistelor Mathematical Reviews, Zentralblatt fur Mathematik şi al ei Grenzgebiete, Revue Roumaine de Mathematiques Pures et Appliquees (din al cărui colegiu redacţional face parte). În ultimii ani a fost profesor invitat la numeroase Universităţi: Wales-Bangor, Queen Marry-London, Oxford Mathematical Institute, Heidelberg, Konstanz etc. ca şi la Max Planck Institut-Bonn. Ca secretar ştiinţific (1993-1999) şi ca director din 1999 a contribuit la consolidarea prestigiului Institutului de Matematica Simion Stoilow al Academiei Romane, devenit în urma unei exigente competiţii internaţionale
Centru de Excelenţă al Comisiei Europene. In perioada 1999-2005 a predat la Universitatea Ovidius din Constanţa. Domeniile sale predilecte de cercetare unde are numeroase contribuţii originale sunt: algebra model teoretică (domeniile Henseliane, domeniile formale p-adic, domeniile pseudoreale, grupurile abeliane, cicluri cu proprietăţi aproximative etc), problematica diofantiană, teoria algebrică a numerelor, teoria arboreală a grupurilor, cu un accent special pe aspectele
legate de fundamentele diferitelor teorii matematice ca şi teoria abstractă a lui Cogalois. Multe din lucrările sale se referă la cohomologhia nonabeliană ca şi la proiectarea logică a circuitelor şi a aplicaţiilor tehnice ale acestora.
Citările lucrărilor sale apar în numeroase lucrări şi cărţi, ale unor matematicieni foarte cunoscuţi, de exemplu ale lui P. Roquette, J. Ershov, A.Macintyre, T. Y. Lam, K. Karpilovsky, A. Prestel, W. Hodges, D. Popescu, M. Jarden, U. Felgner, E. Becker, F. Pop, T. Albu, V. Weispfenning, L. Belair, T. Scanlon, C. Bennett, P. Shalen, F. V. Kuhlmann, D. Haran, F. Delon, S. Priess-Crampe, G. Georgescu, M. Roller, R. Transier, R. Farre, A Solian etc. 16 din lucrările sale sunt menţionate în Omgea Bibliography of Mathematical Logic, vol. 3- Model Theory, Springer-Verlag, 1987.

In anul 2006, profesorul Serban Basarab a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii