Precizări privind Metodologia de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academică ale Universităţii „Ovidius” din Constanţa
Precizări privind Metodologia de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academicăÎn Metodologia de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academică ale Universităţii „Ovidius” din Constanţa, aprobată la data de 13.01.2012, cu modificările de la data de 31.01.2012, se stipulează următoarele:
Art. 20. Preşedintele Senatului este ales prin vot direct şi secret, de către toţi membrii senatului cadre didactice şi de cercetare şi reprezentanţii studenţilor în Senat.
Art. 22. Senatul îşi va alege prin vot secret un preşedinte la prima şedinţă convocată în perioada desemnată în calendarul alegerilor, conform următoarei proceduri:
(1) Şedinţa va fi prezidată de cel mai vârstnic membru al Senatului, asistat de cel mai tânăr membru al Senatului.
(12) Comisia va preda BEC al UOC, la finalul alegerilor, procesul verbal al alegerilor împreună cu nominalizarea candidatului ales preşedinte al Senatului, precum şi ştampilele şi buletinele de vot.
Art. 32.
(1) BEC va înainta copiile listelor electorale, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul colegiilor şi secţiiilor de votare Senatului care le va verifica în vederea depistării eventualelor voturi multiple, în termen de 5 zile de la data alegerilor. În situaţia în care Senatul va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de două sau mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală.
(2) Senatul primeşte rezultatele centralizate de la BEC, validează rezultatele şi le comunică publicului şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Art. 39. Senatul în funcţie validează rezultatele alegerilor şi le publică pe site-ul www.univ-ovidius.ro, sub semnătura preşedintelui BEC al UOC.
În consecinţă, în conformitate cu terminologia din documentul mai sus menţionat, alegerile pentru membrii din noul senat trebuiau validate de către senatul vechi şi numai după această validare se putea publica pe site-ul www.univ-ovidius.ro componenţa noului senat. Pe baza acestei liste se puteau organiza alegerile pentru preşedinte.
În consecinţă, atragem atenţia că cele întâmplate reprezintă un argument suplimentar asupra faptului că se constată o alunecare dramatică către nerespectarea cadrului legal, sub presiunea unui grup de influenţă care pune întreaga comunitate academică a Universităţii „Ovidius” într-o situaţie extrem de neplăcută, generându-se tensiuni şi dispute.
În acest fel, se propagă în mass media o imagine extrem de negativă a universităţii noastre, care va avea consecinţe nefaste pentru o peroiadă lungă de timp.
Prof. univ. dr. ing. Eden Mamut
Prof. univ. dr. Mihai Gîrţu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp