Prima ediţie a colocviilor Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie
Prima ediţie a colocviilor Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie
Ieri a avut loc la Universitatea Ovidius din Constanţa prima ediţie a colocviilor Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie (INSAE). Pentru prima întâlnire tema propusă a fost Valorificarea energiei solare. Evenimentul a fost organizat în cadrul activităţilor dedicate proiectului ARGOS (BSUN Joint Master Degree Study Program on the Management of Renewable Energy Sources). Lucrările au fost organizate în sistem de e-conferinţă, cu participarea studenţilor de la universităţile din consorţiu, respectiv Universitatea Naţională Taurida din Simferopol, Crimeea, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, Universitatea Tehnică din Varna şi Universitatea Tehnică din Istanbul.
De asemenea, a fost prezentat proiectul SELECT+ (SELECT Environomical Pathways for Sustainable Energy Systems), coordonat de Institutul Regal de Tehnologie sin Stockholm (KTH). La lucrări au participat studenţi de la programul de masterat „Ingineria sistemelor cu surse energetice regenerabile” şi de la specializarea Energetică industrială. Rectorul Universității Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină, a prezentat problematica valorificării surselor energetice regenerabile în contextul situaţiei actuale pe plan naţional şi internaţional. Pentru dezbaterile legate de valorificarea energiei solare au fost invitaţi reprezentanţii societăţii Solarom SRL, George Voinea şi Adrian Chiriac, care au prezentat o serie de alte proiecte din experienţa practică a companiei, în dezvoltarea de proiecte în România, punând un accent asupra problemelor care apar în instalarea şi exploatarea echipamentelor solare pentru producere de energie termică.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, au fost prezentaţi termenii acordului de colaborare dintre Universitatea Ovidius şi Solarom în vederea organizării unui laborator specializat în valorificarea energiei solare pe platforma de cercetare a Institutului pentru nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie.
În cadrul dezbaterilor au fost adresate mai multe întrebări, atât din partea studenţilor aflaţi în sală, cât şi din partea celor care au participat prin intermediul legăturii prin internet. Întrebările s-au referit la oportunităţile de angajare, posibilitatea de a efectua stagii de practică şi asupra aspectelor concrete privind instalarea şi exploatarea sistemelor solare termice.
Colocviile INSAE vor continua pe toată perioada acestui an universitar cu o serie de alte teme legate de sursele energetice regenerabile, facilitând în acest fel un schimb de cunoştinţe şi de bune practici în promovarea şi utilizarea surselor energetice regenerabile.
Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa
4 noiembrie 2011
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp