Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorului universitar dr. Nicolae V. Dura va primi titlul de Doctor Honoris Causa

ro

05 May, 2010 19:47 1383 Marime text

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI
UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANŢA
Aleea Universitatii nr.1,  Constanta, 900470, Romania
Tel/Fax: 40-2-41- 614836
Webpage: www.univ-ovidius.ro
 
COMUNICAT DE PRESĂ

 În ziua de 11 mai a.c., orele 11, Universitatea din Sofia (Bulgaria) va decerna Profesorului universitar dr. Nicolae V. Dură, Prorectorul Universităţii Ovidius Constanţa, personalitate marcantă a vieţii universitare româneşti, titlul de Doctor Honoris Causa.
  De-a lungul carieri sale universitare, profesorul Nicolae V. Dură a primit numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Acest ultim titlu academic, ce i se va decerna în curând, vine să încununeze o activitate de cercetare ştiinţifică de peste 35 de ani, care i-a adus o recunoaştere naţională şi internaţională, concretizată prin premiile şi distincţiile primite.
Ca urmare a muncii sale de cercetare ştiinţifică, cu caracter inter şi pluridisciplinar, profesorului i s-a acordat Gramata Patriarhală omagială „Sofronie Vracianski”, înmânată de patriarhul Bisericii Bulgare, Preafericitul Maxim, în ziua de 1 iulie 1989, ca ordin - merit cultural - pentru descoperirea senzaţională pe care a făcut-o privind viaţa şi activitatea ctitorului culturii bulgare, moderne, Episcopul Sofronie Vracianski,  pe pământul Ţării Româneşti, unde se refugiase de prigoana turcilor în anul 1803. Studiile privind rezultatele acestor descoperiri de arhivă au fost publicate în revistele „Romanoslavica”, Revista Academiei Bulgare (Sofia) şi B.O.R. (Biserica Ortodoxă Română).
 Cu prilejul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (1999), profesorului Nicolae V. Dură i s-a înmânat medalia pontificală jubiliară „Ut Unum Sint”, care este oferită personalităţilor de seamă din lumea creştină, care au adus contribuţii meritorii în eforturile pentru refacerea unităţii creştine. De altfel, profesorul este singurul universitar român (laic sau cleric) care a primit o astfel de Medalie din partea Suveranului Pontif.
Prima recunoaştere, internaţională, a valorii incontestabile a lucrărilor ştiinţifice elaborate de Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dură, a venit din partea Franţei, în anul 2001. Este vorba de „Ordinul Naţional al Meritului” (versiunea Legiunea de Onoare, Meritul Cultural), acordat în iunie 2001 de către preşedintele Franţei, Jacques Chirac, la propunerea Ministerului de Externe al ţării sale, pentru contribuţia adusă la promovarea culturii de limbă franceză şi la cunoaşterea instituţiilor şi a legislaţiei europene din primul mileniu, prin cartea sa ce numără peste 1000 de pagini, intitulată: Le Régime de la synodalité selon la législation canonique, conciliaire, oecuménique, du Ier millénaire, care a fost publicată la Bucureşti în anul 1999.
Un alt premiu prestigios este cel acordat de Academia Română, Premiul A. D. Xenopol pe anul 2001, pentru munca de cercetare, de excepţie, concretizată în lucrarea publicată în limba franceză „Le Régime de la synodalité selon la législation canonique, conciliaire, oecuménique, du Ier millénaire”, decernat în ziua de 21 decembrie 2001.
 În 2002 profesorului Nicolae V. Dură i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Umaniste din Ostrog (Ucraina), cea mai veche Universitate din spaţiul Sud-Est European, unde a predat cândva şi mitropolitul cărturar Petru Movilă.
La propunerea unor universitari ruşi (teologi, canonişti, istorici, jurişti), în august 2003 profesorul a fost decorat de Patriarhul Alexei al Moscovei şi a toată Rusia cu cea mai înaltă distincţie oferită de această Biserică Ortodoxă, şi anume „Ordinul Sfântului Vladimir”, pentru lucrările sale cu conţinut ecleziologico-canonic şi istoric, care au adus o contribuţie meritorie atât în evaluarea vechilor izvoare ale legislaţiei canonice, cât şi în abordarea unei tematici de interes panortodox (diaspora ortodoxă, statutul canonic al Patriarhului Constantinopolului, întrunirile viitorului sinod panortodox etc.).
În acelaşi an, 2003, profesorul a fost distins cu Ordinul „Naşterea Domnului” de Episcopia de Edineţ şi Briceni (Republica Moldova) pentru activitatea sa publicistică şi redacţională.
Uniunea Juriştilor din România i-a acordat Profesorului univ. dr. Nicolae V. Dură „Premiul Mircea Manolescu”, pe anul 2006, pentru contribuţiile sale în domeniul ştiinţelor juridice (istoria instituţiilor europene, drept european şi drept internaţional, istoria dreptului, drept bizantin, drept religios şi drept canonic comparat).


În 26 octombrie 2007 primeşte titlul de „Cetăţean de onoare al Râmnicului” – la propunerea Consiliului municipal din Râmnicu Vâlcea – ca urmare a activităţii sale pentru promovarea valorilor culturii, spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti, inclusiv a celor de pe plaiurile vâlcene, în numeroase ţări şi centre universitare europene.
Toate aceste distincţii şi premii, acordate de către Preşedinţia Franţei, Academia Română, Patriarhia Moscovei, Biserica din Republica Moldova, Papa Ioan Paul al II-lea, Uniunea Juriştilor din România etc., sunt o apreciere a unei activităţi prodigioase, de studiu şi cercetare, care îmbrăţişează o tematică inter, pluri şi transdisciplinară (teologie, drept, filosofie, litere, istorie etc.), cu un pronunţat caracter umanist, de sorginte europeană. Respectivele distincţii evidenţiază totodată contribuţia meritorie pe care Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dură a adus-o în domenii care necesită o pregătire multi-disciplinară şi o deplină metrizare a instrumentelor de cercetare ştiinţifică (metodă, rigurozitate, obiectivitate, limbi - vechi şi noi etc.).
La festivităţile din Bulgaria vor participa cadre didactice din Universitatea Ovidius, doctoranzi şi masteranzi.
În ziua de 12 mai  a.c., delegaţia din Constanţa, condusă de ÎPS Sa, prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, Decanul Facultăţii de Teologie, va participa la Simpozionul prilejuit de aniversarea ctitorilor culturii bulgare Kiril şi Metodiu. Cu această ocazie, profesorul Nicolae V. Dură va susţine şi o prelegere academică despre „Limba slavonă, limba Cultului divin şi a culturii medievale româneşti”. Tot în aceeaşi zi, Prorectorul Universităţii constănţene şi Întâistătătorul tomitan se vor întâlni cu patriarhul Bisericii Bulgare, Preafericitul Maxim, cu personalităţi ale vieţii publice (culturale, religioase şi socio-politice) din Bulgaria şi cu reprezentanţi ai mass-mediei.

Prep. univ. drd. Cătălina Mititelu
Universitatea Ovidius Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii