Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala de vară „Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal şi Protecţia Mediului pentru ţările CEI pentru Legislaţia Dunării“ 2012

ro

05 Oct, 2012 17:23 703 Marime text

Comunicat de presă

În perioada 1 – 5 octombrie 2012, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa se derulează lucrările Programului - Şcoala de vară „Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal şi Protecţia Mediului pentru ţările CEI pentru Legislaţia Dunării“ 2012 (spectrul de cooperare: Infrastructură şi Transport). Parteneri sunt Universitatea Naţională Maritimă Odessa - UNMO (Odessa, Ucraina), ca universitate aplicantă, Universitatea Tehnică Moldova (Chişinău, Moldova) şi Universitatea de Stat Cahul „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ (Cahul, Moldova).
Şcoala de vară include trei cursuri post-universitare de o săptămână în limba engleză pentru participanţii ucraineni, români şi moldoveni, absolvenţi şi masteranzi la specializări din domeniul inginerie şi/sau economie, precum şi doctoranzi în economie. Principalul scop al şcolii de vară este acela de a studia problemele comune ale României, Ucrainei şi Moldovei cu privire la legislaţia infrastructurii de transport pe Dunăre, protecţia mediului şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea lor.
Transportul maritim şi fluvial român joacă un rol important în traficul cargo-urilor în partea de Sud-Est a Europei (Coridoarele PANEUROPENE de transport 4, 7 şi 9 traversează teritoriul României). În prezent, specialiştii din ţara noastră au o experienţă bogată în ceea ce priveşte transportul multimodal.
În momentul de faţă, Moldova deţine o mică parte din ţărmul Dunării, care stabileşte conexiunea între teritoriu şi Marea Neagră şi are nevoie de absolvenţi în domeniul transportului maritim.
UNMO este principala universitate din Ucraina, care pregăteşte specialişti în domeniul transportului maritim, inclusiv organizarea şi managementul companiilor de transport şi logistică. Luând în calcul interacţiunea viitoare dintre sistemul de transport ucrainean şi cel al ţărilor Uniunii Europene, economia Ucrainei are nevoie de personal specializat pentru operaţiunile de transport multimodal. Din acest motiv, participarea instituţiilor de învăţământ superior este de dorit şi necesar la programul comun.
UNMO a trimis în România, la Constanţa, 4 profesori, iar Moldova (Chişinău), un profesor. În schimb, Universitatea „Ovidius“ Constanţa va trimite 2 profesori în Ucraina (prof.dr. Elena Condrea şi prof.dr. Anca Cristina Stanciu), la sfârşitul lunii octombrie, iar Universitatea de Stat Cahul va trimite studenţi la Universitatea Tehnică Moldova. Fiecare dintre universităţile participante va trimite 15-20 de absolvenţi sau masteranzi pregătiţi să studieze cursul propus.
În cadrul şcolii de vară, în luna septembrie 2012, au avut loc lucrări la UNMO, Ucraina, iar în aceste zile Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, reprezentată în acest program de rectorul prof.univ.dr.ec. Dănuţ Tiberius Epure, prof.univ.dr. Elena Condrea şi prof.univ.dr. Anca Cristina Stanciu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, este gazda celei de-a doua părţi a proiectului. Pe data de 3 octombrie 2012, participanţii la şcoala de vară au avut o întâlnire cu rectorul Universităţii „Ovidius”, prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure, şi prorectorul prof.univ.dr. Gabriela Stanciu, iar pe 4 octombrie 2012, cu decanul Facultăţii de Știinţe Economice, prof.univ.dr. Cerasela Elena Spătariu.
Cu prilejul derulării acestei şcoli de vară, s-a decis prelungirea desfăşurării programului cu încă un an, şi totodată, la propunerea rectorului Universităţii „Ovidius”, prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure, încheierea unui protocol de colaborare între Facultatea de Știinţe Economice de la Universitatea „Ovidius” şi Facultatea de Economie din cadrul Odessa National Maritime University.

Biroul de promovare şi relaţii publice,
5 octombrie 2012

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii