Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius - Marti, 25 Octombrie 2011

ro

25 Oct, 2011 22:46 760 Marime text

La Universitatea Ovidius din Constanţa a avut loc luni, 24 octombrie 2011, seminarul cu tema „Tehnologii pentru Procesarea Biomasei şi a Biogazului pentru Dezvoltare Durabilă". La manifestare au participat reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură, ai Consiliului Judeţean, ai întreprinderilor zootehnice şi ai consiliilor locale, cadre didactice şi studenţi. Au fost prezentate experienţele în domeniul valorificării biomasei pentru producerea de biogaz şi energie în Italia şi Olanda, precum şi soluţiile tehnice, aspectele economice, problemele de mediu şi de legislaţie şi condiţiile necesare dezvoltării unor soluţii sustenabile.

Ing. Jan Driegen, reprezentantul grupului OGIN Biogas, din Olanda, a prezentat aspectele practice întâlnite în dezvoltarea unor proiecte de investiţie în domeniul biogazului, precum şi aspecte legate de operare şi de eficientizarea procesului. Dr.ing. Anna Moreno de la Agenţia Naţională Italiană pentru Noi Tehnologii, Energii şi Dezvoltare Economică Durabilă (ENEA), s-a referit la problema resursei umane necesare pentru instalarea şi operarea instalaţiilor de biogaz şi a prezentat rezultatele colaborării cu Universitatea Ovidius din Constanţa şi cu alţi parteneri europeni, în vederea dezvoltării unor sisteme de instruire a personalului şi specialiştilor în domeniul surselor energetice regenerabile.

În cursul dezbaterilor au fost evocate o serie de probleme concrete cu care se confruntă fermierii şi consiliile locale în dezvoltarea unor proiecte de valorificare energetică a biomasei şi au fost identificate o serie de teme de interes pentru comunitatea de afaceri şi comunitatea academică.

Paraschiva Demirel Bobe a prezentat interesul Direcţiei Pentru Agricultură şi oportunităţile existente în Judeţul Constanţa pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniu, subliniind sprijinul pe care Direcţia pentru Agricultură îl asigură pentru fermieri şi investitorii interesaţi de proiecte pe această temă.

Cu prilejul vizitei platformei de cercetare pentru producerea de biogaz şi surse regenerabile situată în campusul Universităţii Ovidius au fost prezentate instalaţiile şi experienţa colectivului din cadrul Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie.

Data de 25 octombrie a fost dedicată vizitelor în teren şi discuţiilor pe marginea unor proiecte concrete. În acest sens, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii unei societăţi care îşi desfăşoară activitatea în fermele de la Fântânele şi Sibioara, a fost efectuată o vizită a fermelor Penitenciarului Poarta Albă şi a avut loc o întâlnire cu primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache.

Ca rezultate concrete ale acestei activităţi, au fost iniţiate pregătirile în vederea fundamentării a două teme de cercetare, respectiv cercetări asupra tehnologiilor de pregătire a culturilor agricole pentru producţie de biomasă în scop energetic şi cercetări cu privire la dezvoltarea unui concept de instalaţie pentru procesarea algelor colectate de pe plajă în sezonul estival. În acelaşi timp, au fost iniţiate pregătirile pentru mai multe studii de fezabilitate în vederea realizării unor staţii de biogaz dedicate neutralizării dejecţiilor animale din ferme zootehnice şi a unor instalaţii municipale pentru producere de biogaz şi bioenergie.

În urma rezultatelor obţinute, s-a convenit ca astfel de manifestări să fie organizate cu regularitate în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

25 octombrie 2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii