Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recensământul agricol general, în plină desfăşurare

ro

13 Dec, 2010 02:45 2041 Marime text
Recensământul agricol, care a fost demarat la începutul lunii decembrie, va fi efectuat până la sfârşitul lui ianuarie 2011 şi este prima radiografie făcută agriculturii locale în ultimii ani.

Recensământul agricol general necesită o finanţare de aproape 130 de milioane de lei, dintre care circa 17 milioane de lei vor fi bani de la Uniunea Europeană. Informaţiile din teren vor fi culese de 38.000 de recenzori. Autorităţile au anunţat înfiinţarea unui centru de contact, care va funcţiona permanent şi care va fi apelat telefonic la numărul 1741 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote sau 021.9201 în reţeaua Romtelecom.

Pe lângă datele culese în mod normal la RGA (Recensământul general agricol), respectiv suprafaţa terenurilor deţinute şi lucrate, forma exploataţiilor, persoanele care desfăşoară activităţi în agricultură, echipamentele şi animalele deţinute, noutăţile RGA 2010 se referă şi la localizarea exploataţiei, volumul de apă utilizat pentru irigaţii, informaţii despre dezvoltare rurală, agricultură ecologică şi păşunat. De asemenea, vor fi numărate şi efectivele de animale, inclusiv porcii care vor fi sacrificaţi de Crăciun.

Datele vor fi prelucrate la nivel teritorial, în perioada martie - noiembrie 2011, iar la nivel central în perioada decembrie 2011 - iunie 2012, urmând ca rezultatele finale să fie disponibile pe 30 iunie 2012, acestea fiind transmise Eurostat pentru ancheta privind metodele de producţie agricolă la 31 decembrie 2012.

Potrivit ministrului Agriculturii, contribuţia naţională va fi de 112,4 milioane de lei, suportată de trei instituţii, respectiv INS (Institutul Naţional de Statistică), MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) şi MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor). Cea mai mare parte din sumă va veni din bugetul Agriculturii, circa 63.167 de milioane de lei, 42.405 milioane de lei de la INS şi 6.850 de milioane de lei de la MAI. Sumele vor fi defalcate pe perioada 2010 - 2012. Comisia RGA va fi formată din opt membri din mai multe instituţii, care nu vor fi remuneraţi, iar datele culese de cei 40.000 de recenzori vor fi confidenţiale şi vor fi utilizate doar pentru prelucrarea datelor statistice.

Prin rezultatele recensământului se va măsura potenţialul agricol al ţării şi se va asigura punerea în practică a programelor de dezvoltare a agriculturii şi a satului românesc. Pentru judeţul Constanţa, în calitate de reprezentant al Ministerului Agriculturii, se va ocupa Sergiu Comănescu, responsabil şi pentru judeţele Galaţi şi Ialomiţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii