Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:04 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Juniorul, Tărcatu şi arhitecta Afacerile lui Babuş, prelungite pe str. Liliacului (galerie foto+documente)

ro

22 Aug, 2011 00:00 12480 Marime text
cap_1.jpgPe www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea documentele prin care terenul de pe str. Prelungirea Liliacului nr. 24 a trecut de la un proprietar la altul

Chiar dacă nu pare, vlăstarul familiei Babuş, Radu, este versat într-ale imobiliarelor.

Directorul Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, preşedinte al tinerilor social democraţi din judeţul Constanţa, şi-a dat mâna, în anii din urmă, şi ca investitor. Cum? Simplu... Cumpăra terenuri pentru ca apoi să le vândă. Cazurile sunt multiple, iar implicaţiile foarte interesante. Una dintre tranzacţiile în care Babuş jr. a fost implicat este şi cea a terenului de pe str. Prelungirea Liliacului nr. 24.

Pe 20 iulie 2006, fiul lui Constantin Babuş cumpără, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1079 terenul de la adresa menţionată anterior, în suprafaţă de 280 mp, identificat cu număr cadastral 20469 cod 2, liber de construcţii, destinat realizării de spaţii comerciale şi prestări servicii cu regim de înălţime P+1E conform PUD-ului aprobat pe 11 februarie 2006. Vânzătorul: societatea Cityhall Intermed SRL, reprezentată prin unicul asociat şi administrator Ionuţ P. Gheorghe. Babuş a scos din buzunar pentru această sesiune de „shopping" 21.000 euro, la care se adăuga TVA-ul. Actul de vânzare-cumpărare spune că terenul respectiv fusese cumpărat de SC Cityhall Intermed SRL de la Municipiul Constanţa prin contractul nr. 83 din 14 ianuarie 2004 şi că avea o valoare de inventar de 33.551,06 lei.

Succesul de pe 11 septembrie

Un an mai târziu, în nefasta zi de 11 septembrie, Radu Babuş vinde terenul obţinând un profit considerabil. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2632 din 11.09.2007, PSD-istul şef al RAEDPP vinde terenul de pe str. Prelungirea Liliacului nr. 24, către Daniel Zăvoianu, căsătorit cu Maria, şi Costinel Popovici, căsătorit cu Rodica. Preţul vânzării a fost de 70.000 euro. Rezultă un profit de aproximativ 45.000 euro (am ţinut cont şi de valoarea TVA-ului).

Care sunt legăturile interesante? În 2002, SC Cityhall Intermed SRL, vânzătorul către Babuş, a fost înfiinţată de Luiza Elena Popa şi Marius Tărcatu. Mai exact, de actualul arhitect-şef al oraşului, subalterna lui Radu Mazăre, şi de către Marius Tărcatu, fost salariat al Consiliului Judeţean, care a fost coleg de inculpare cu tatăl lui Radu, Constantin Babuş, în dosarul mitei lui Dumitru Burcin. Ionuţ Gheorghe, cel care era unic asociat şi administrator al societăţii comerciale în 2006, la momentul vânzării, a ieşit din firmă în 2007, atunci când şi-a cesionat părţile sociale către Mihaela Bădulescu şi Ileana Anastase. Nu se ştie, însă, în ce an a preluat Gheorghe afacerea de la Luiza Popa şi Marius Tărcatu. Oare terenul de pe str. Prelungirea Liliacului nr. 24 fusese cumpărat de la Primăria lui Mazăre pe vremea când asociaţi erau încă cei doi?! Asta ca să nu mai punem la socoteală că Tărcatu şi Babuş jr. au trecut prin aceeaşi firmă. În mai 2006, asociaţii SC Enviropet SRL, Daniel Ştefan Niceaev, Florin Dămăroiu, Radu Babuş, Corina Tărcatu şi Radu Mihai Duminică, au decis cooptarea în business a lui Marius Tărcatu. Cu această ocazie, s-au retras Dămăroiu, Babuş şi soţia lui Tărcatu, la rândul ei angajată a Primăriei Constanţa. Noul intrat devine şi administrator al firmei. De altfel, Enviropet este, şi la această oră, singura afacere în care Registrul Comerţului spune că Tărcatu este implicat. Aşadar, Radu Babuş a fost asociat cu soţia lui Tărcatu. Mai mult, tocmai Tărcatu înfiinţase Enviropet, în 2003, alături de Niceaev şi Dămăroiu.

prelungirea_liliacului.jpg

Cazul „mita"

Tatăl lui Radu Babuş, Constantin, şeful Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, a trecut printr-un moment nefast al vieţii alături de Marius Tărcatu. Babuş senior a fost acuzat că ar fi luat mită suma de 20.000 de dolari de la afaceristul Dumitru Burcin şi a împărţit acuzaţiile cu Marius Tărcatu şi cu Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Babuş senior a primit, în 2008, o veste dureroasă din partea instanţei. Prin sentinţa penală nr. 219/2008 a Tribunalului Constanţa, Constantin Babuş era condamnat pentru luare de mită la o pedeapsă de doi ani şi zece luni de detenţie, dar a primit şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului „de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice" şi a dreptului „de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat", pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale. Nici colegii de acuzaţii nu stăteau mai bine. Tărcatu a fost „gratulat" cu acuzaţia de complicitate la luare de mită, iar Pilat fusese găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de şantaj de către judecători şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Numai că, în aprilie 2009, sorţii au fost de partea lor şi, când nimeni nu se mai aştepta, Constantin Babuş şi Marius Tărcatu au fost declaraţi nevinovaţi de către Curtea de Apel Constanţa. Speranţa absolvirii de vină nu a ţinut mult şi, în anul de graţie 2010, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului.

„Îmblânzitorul" de lei, clientul lui „Radu tatii"

Mai departe, cei care au cumpărat de la Babuş la suprapreţ, Daniel Zăvoianu şi Costinel Popovici, sunt doi afacerişti necunoscuţi. Zăvoianu a fost implicat cu ani în urmă într-un scandal legat de câteva animale exotice pe care le ţinea în captivitate fără a avea avizele necesare şi deţine două firme: Foto Com Daniel şi Padricom. Popovici este implicat în Pic Electrocom Popovici SCS şi SC Elena Trading SRL.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionel 03 Oct, 2011 23:36 Vlad- nu ti se pare absurd si conflict de interese ca arhitectul sef al orasului sa inchirieze plaja , fortant hotelirerii sau promitandu-le anumite beneficii pentru a inchiria plaja? Combinatia popa luiza-mario tanase(nepot lizeta haralambie)-lizeta..toti afaceri cu primaria
  • vlad 25 Sep, 2011 15:28 ionel din cate stiu eu hotelul ia plaja de la apele romane si apoi poate subinchiria oricui, deci nu e nevoie de hotel. inel2 nu e normal sa fie asa, doar e tatal ei nu. si cata bine spus.
  • me4 01 Sep, 2011 00:08 Popa luiza nici macar nu e arhitect , nu este inscrisa si nu face parte din OAR- organizatia arhitectilor....dar e arhitect sef al constantei
  • ionel 01 Sep, 2011 00:06 popa luiza - cuplata cu mario tanase ( nepotul haralambie lizeta)-- cu care se si marita intermediaza tot felul de proiecte prin primarie , proiecte , ca sa misti ceva trebuie sa decartezi la ea. A avut plaja beach bar in mamaia(oare cum a reusit sa obitna atat timp cat nu are hotel)
  • Cata prostie! 22 Aug, 2011 20:08 Cat de prost trebuie sa fii ca sa lucrezi in Primarie si sa-ti botezi firma CityHall Intermed (Intermedieri la Primarie, in traducere din engleza)? Daca pe asemenea oameni se bazeaza Mazare... ii plang de mila...
  • inel2 22 Aug, 2011 16:15 ptr cine nu stie ,popa luiza nu e decat fata lui tata..............ghici cine.......dorel popa ,asociat basescu traian in firma triton.actual directoe ceronav............la mai mare...........