Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Cătălin Anton purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral s-a terminat Tema a fost - „O nouă licitaţie pentru nisipul litoralului românesc"

ro

01 Mar, 2012 00:00 4677 Marime text

img_7375.jpgPlajele litorale reprezintă un bun public de interes naţional. Cu alte cuvinte, aceste plaje aparţin statului român şi se supun legislaţiei existente în România. Până în anul 1999, plajele au fost în administrarea autorităţilor locale, iar din anul 1999 au fost preluate de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Până în anul preluării plajei, s-a constatat inexistenţa lucrărilor de pregătire a plajelor pentru sezonul estival şi de conservare a plajelor în sezonul rece. De asemenea, au fost luate măsuri, cum ar fi dezvoltarea haotică a construcţiilor pe plajă care au avut efecte negative directe asupra fenomenelor de eroziune. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, organizează şi anul acesta licitaţie publică pentru transmiterea dreptului de folosinţă a plajei Mării Negre. La Interviu Online discutăm cu purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral despre atractivitatea plajelor litorale, tipul de contracte care sunt puse în acest an viitorilor operatori precum şi despre situaţia la zi a contractelor aflate în derulate de-a lungul litoralului.

În direct pe: www.ziuadeconstanta.ro , joi de la ora.14.00

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarie redactiei:

img_7384.jpg1. Încep pregătirile pentru sezonul estival! Plajele de pe litoral vor fi scoase la licitaţie pentru închiriere. Cand vor avea loc licitatiile?

Catalin Anton: Licitatiile vor avea loc incepand cu data de 14 martie. Pana pe data de 13 martie se vor depune ofertele, toti agentii economici interesati sa inchiriere sectoare de plaja isi pot depune ofertele la sediul Administratiei Bazinale.

2.Cate plaje sunt in acest moment supuse licitarii, cate contracte sunt in derulare din anii trecuti?

Catalin Anton: Avem aproximativ 500000 de mp de plaja care va fi scoasa la licitatie, incepand cu Navodari si terminand cu Vama Veche. Practic in aproape toate statiunile sunt sectoare plaja care pot fi inchiriate. Pe Venus avem un anumit sector care nu a fost interesant.

3. În anii anteriori, care au fost cele mai solicitate sectoare de plaja, care au fost staţiunile vedeta din acest punct de vedere?

Catalin Anton: Cele mai solicitate au fost sectoarele din Mamaia, Costinesti, unde la momentul de fata nu mai avem sectoare de inchiriat, Eforie, Vama Veche, aceastea au fost cele mai solicitate in anii trecuti. La polul opus sunt statiunile dinm sudul litoralului, sectoare care nu reprezinta un pol de interes pentru agentii economici.

4. Care este procedura premergatoare licitatiei?

Catalin Anton: Intocmirea ofertelor, trebuie sa le depuna pana pe data de 13 martie si bineinteles la aceasta licitatie, pentru a fi licitat un sector de plaja, trebuie sa existe cel putin doi solicitanti eligibili. 

5. Ce conditii trebuie sa indeplineasca in acest an agentii economici care vor sa se inscrie la licitatii. Ce spun caietele de sarcini?

Catalin Anton: Sa nu aiba datorii la bugetul de stat, sa indeplineasca cateva conditii privind activitatea pe care o desfasoara, de regula acestea sunt conditii care le cresc in final, punctajul (desfasurarea de activitati in turism, daca este proprietar de hotel), sa nu aiba datorii fata de Apele Romane, etc. 

6. Unde se depun ofertele, care este data pana la care se primesc ofertele, cand are loc deschiderea lor?

Catalin Anton: la sediul ABDL, pana pe 13 martie, deschiderea ofertelor va avea loc pe 14 martie.

7. Agenţii economici care vor câştiga sectoare de plajă au posibilitatea să le administreze mai multe sezoane estivale? In ce conditii?

Catalin Anton: Au aceasta posibilitate pe mai multe sezoane de la 2-5 ani in conditiile castigarii licitatiei si daca isi achita obligatiile contractuale.

8. În anii anteriori tarifele de începere a licitaţiei au variat, în funcţie de zona şi categoria de plajă, între 1,04 lei/mp şi 10,38 lei/mp. Care sunt tarifele din acest an?

Catalin Anton: Anul acesta vor fi tarife 1,1 lei,mp si 10,98 mp. Tarifele au fost indexate cu indicele de inflatie fata de anul trecut. Tarifele depind de categorii si de functiuni adica rezidentiale sau sportiva. 

9. In unele statiuni de pe litoral plajele au intrat efectiv la apa din cauza eroziunii. Chiar si in aceasta iarna marea a avansat foarte mult in unele locuri. S-a realizat o inventariere a plajelor si dimensiunilor acestora in vederea licitatiilor pentru anul 2012?

Catalin Anton: Anual se fac masuratori cadastrale pentru plaje, avem situatia actualizata.
Discutand de aceasta iarna, noi facem la momentul de fata o inventariere a tuturor plajelor si contructiilor hidrotehnice. Este clar ca au fost afectate de fenomenele meteo extreme si aici discutam de valuri de 10 m. Acest dosar de calimitate dorim sa-l finalizam pana in prima decada a lunii martie. Dosarul va fi trimis la factorii decizionali pentru finantarea unor lucrari complexe.  In paralel, continuam lucrarile specifice de pregatire a plajelor pentru sezonul estival, astfel incat toate suprafetele de plaja sa fie predate la inceputul lunii aprilie catre operatorii de plaja.

10. Mai avem pe litoralul romanesc plaje cotate cu blue flag? Care sunt acestea?

Catalin Anton:  Nu acordam noi statutul acesta, este o distinctie turistice, exista o comisie internationala si din cate stiu agentii economici pot aplica completand un dosar prin care trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru aceasta clasificare.

11. Plaja Saturn este formata din 5 golfulete deosebit de frumoase, aproape intime, pe vremuri era unul dintre cele mai cautate locuri de pe litoral datorita "arhitecturii" sale naturale, in ultimii ani plaja s-a degradat odata cu statiunea iar an de an marea si-a luat partea de tribut din nisipul fin. Ar mai fi fost nevoie de lucrari de consolidare pentru coasta, furtunile deosebit de puternice degradand digurile an de an. ABDL desfasoara in aceasta zona vreun proiect in acest moment?

Catalin Anton: Pe programul de reabilitare al zonei costiere, o interventie in zona Saturn este prevazuta in intervalul 2015-2020. Intervenim in prima faza in zonele cu eroziunea cea mai mare si aici discutam de Mamaia, Constanta si Eforie Nord, unde incepand din acest an vom demara reabilitarea plajelor. 

12. Plaja Popasul Pescarilor din 23 August, care este practic o prelungire a plajei din Olimp, se ingusteaza foarte mult iar nisipul fin este inlocuit cu bolovani si foarte multe scoici, intrarea in apa este o aventura din pricina bolovanilor ascunsi, foarte ascutiti si periculosi. Aici descoperim si cateva cazemate nemtesti legate printr-un tunel. Acum una dintre ele sta sa cada in mare, valurile au erodat-o la baza si sta sa se prabuseasca. Acesta plaja va intra in licitatie anul acesta?

Catalin Anton: Va fi licitat sectorul Olimp Nord din zona unde nu exista faleza inalta. Cealalta suprafata de plaja este plaja neturistica. 

13.Plaja de la Cazinou a fost propusa pentru blue flag, anul trecut a avut dotari exceptionale, nisipul este deosebit de fin si intrarea in apa lina, insa exista doua sau trei praguri de nisip unde adancimea alterneaza, astfel poti ajunge in larg iar adancimea apei sa nu depaseasca 2 metri. Aveti idee in ce stadiu este acordarea acestei cotatii?

Catalin Anton: Nu avem idee in ce stadiu este acordarea distinctiei blue flag, sectorele de plaja din zona Cazino va intra in licitatie luna viitoare.

14. An de an in urma licitatiilor s-au depus contestatii si au existat chiar tensiuni atat in timpul licitatiilor cat si in urma lor. Care va fi situatia in acest an?

Catalin Anton: Faptul ca unii pierd arata ca asta e competitia dar au dreptul la contestatie. Din anii trecuti avem experienta organizarii acestor licitatii si noi speram ca cei mai buni sa castige, functie de oferta.

15. Reabilitarea falezelor, amenajarea plajelor afectate de eroziunea costieră şi invazia algelor sunt principalele probleme cu care se confruntă in prezent litoralul romănesc. Ce se va intreprinde in acest sens, anul acesta?

Catalin Anton: Avem in lucru reabilitarea a patru faleze in Costinesti, Tuzla, Eforie si Constanta. Sunt lucrari complexe incepute in anul 2009 si vor fi finalizate in 2013 si 2014. In ceea ce priveste algele, acestea reprezinta un fenomen natural, am achizitionat utilaje si vom interveni sa le strangem in cel mai scurt timp atunci cand vor apare.

16. Alternativele litoralului romanesc - plajele (inca) virgine. area Neagra: Corbu si Vadu. Corbu, desi inca mai este ceea ce am putea numi o plaja salbatica, cu siguranta ca nu se va mai incadra pentru mult timp in aceasta categorie. Asta deoarece autoritatile locale au alte planuri pentru aceasta viitoare "cea mai noua statiune la nivel european de pe litoralul romanesc", cum se anunta pe site-ul oficial. Proiectul include atat plaja de la Corbu, cat si pe cea de la Vadu. Care este situatia acestor plaje din punct de vedere al ABDL?

Catalin Anton: Aceste plaje nu au statut de plaja turistica, fiind in administrarea Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. 

17. Cate contracte au fost reziliate anul acesta?

Catalin Anton: Avem contracte reziliate, MamaiaVII, unul dintre contractele cu suprafata foarte mare (de la Cleopatra si Melody). Acum pe noua lege, suprafetele au fost redimensionate si vor fi scoase la licitatiile. Rezilierea s-a facut din cauza ca operatorul nu si-a constituit fondul de garantie, asa cum sunt obligati toti agentii economici s-o faca la inceputul fiecarui an. Fondul trebuie sa aiba o valoare de 40% din chiria anuala, in caz contrar contractele se rezilieaza. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Interviu Online 01 Mar, 2012 14:57 @Camy: In foarte multe tari din lume plajele nu sunt administrate de autotoritatile locale. ABADL reprezinta statul roman si executa lucrari de intretinere si conservare a plajelor de pe intregul litoral. Mizeria este pe zona limitrofa si nu pe plaja, dar cetateanul nu este interesat a cui este responsabilitate ci este foarte important ca administrator plajei, fie el ABADL sau operator privat si detinatorul terenului din zona limitrofa sa colaboreze astfel incat turistii sa nu fie deranjati de deseurile aruncate.
  • invitat Interviu Online 01 Mar, 2012 14:52 @plaje bataie de joc: bataie de joc: Este bine ca atunci cand nu exista suprafete de plaja lasate libere (operatorul are obligatia sa lase 20 la suta din plaja libera), turistii nemultumiti pot apela la OPC pentru a-si exprima aceasta nemultumire.
  • Liviu 01 Mar, 2012 11:15 Am revenit de pe insula Thassos.Atmosfera,meniul,servirea,preţurile sunt deosebite la restaurantul Patrikos.De asemenea, dacă vrei să savurezi produse de patiserie - cofetărie excelente, mergi la Me gusta,foarte aproape de portu nou,unde vin ferry-boaturile. Te întâmpină Mladen,un sârb bosniac foarte amabil şi bun vorbitor de engleză şi multe plăcinte şi dulciuri de nu-ţi mai vine să pleci de acolo. Plajele nu sunt foarte mari,dar sunt îngrijite,curate;un şezlong e gratis,dar dacă vrei ,poţi comanda bere,cola sau gyros...Sunt foarte multe de spus...A fost super! Liviu
  • Cojoc Valentin 01 Mar, 2012 11:13 De ce nu renegocia Apele Romane contractele cu concesionarii de pe litoral dupa ce a constatat ca unii dintre ei au subinchiriat plajele?
  • plaje bataie de joc 01 Mar, 2012 11:11 un turist vine dimineata si da 10-15 lei pe scaun si pleaca dupa cateva ore, iar acelasi scaun mai produce din nou de vreo 3 ori pina seara. Astia fac bani grei cu plajile lor private, iar pentru amarati ramin doar locurile linga valuri sau o fasie mica intre aceste plaji privatizate.
  • Cristi 01 Mar, 2012 11:11 Hallo, sa inteleg ca ei platesc 10 lei/mp/ an sa inchirieze? Pai 1mp e un scaun, pe care un turist da 10 lei intr-o zi! Asta da afacere... Plus, intreaga afacere pute. In mod normal administratia trebuie sa curete plajele din taxele pe statiune, iar scaunele ar trebui sa fie pe gratis.
  • Camy 01 Mar, 2012 11:10 Unde mai exista o asemenea situatie. Apa si nisipul la Copmania de Ape si faleza si restul terenului la primarie. Ce raspundere au fiecare, de sunt plajele ca vai de ele, apa murdara si falezele se surpa. Inainte cand turismul pe litoral aducea un milion de straini, primarul raspundea de tot, acum de nimic. Sunt zone pustii cu mizerie, care nu sunt inchiriate si Compania de Ape nu face nimic acolo ( intre Eforie Nord si Sud in dreptul vilelor construite pe plaje, in dreptul campingului,etc. ). Ce sa mai spunem ca nu au utilaje adecvate, pentru cateva alge vin cu utilaje grele, tractoare, remorci mizerabile, care lasa o plaja de-ti vine sa plangi. Nu mai spunem ca pe faleza, plaje ( nici nu mai stii cum sa le zici ), nu mai exista WC-uri, dusuri, cabinete medicale, ci numai carciumi cu manelke la maximum. Rusine!