„Mortul" TVR din dulapul PSD Constanţa Valentin Nicolau - „Planul lui Zgabercea -nouă sute de concediaţi şi punerea pe butuci a TVR"
„Mortul" TVR din dulapul PSD Constanţa: Valentin Nicolau - „Planul lui Zgabercea -nouă sute de concediaţiConducerea TVR i-a informat pe angajaţi că restructurarea menită să amelioreze situaţia financiară a Televiziunii publice va include concedieri colective, cu respectarea prevederilor din actualul Contract Colectiv de Munca, potrivit unui comunicat al instituţiei. TVR nu precizează de unde vor proveni banii pentru a susţine această măsură, în condiţiile în care CCM prevede compensaţii între 3 şi 10 salarii de încadrare pentru salariaţii disponibilizaţi. Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al TVR a acordat un interviu cotidianului nostru în care vorbeşte despre echipa care urmăreşte restructurarea televiziunii publice, condusă din umbră de Cristian Zgabercea, mâna dreaptă a vicepreşedintelui PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Nicolau susţine că atât de prost a fost întocmit acest proces de restructurare, în conţinut şi în formă, încât el nu doar că nu va restructura şi moderniza televiziunea publică din România, ci o va culca la pământ generând ulterior, prin procesele pe care TVR le va pierde în favoarea angajaţilor concediaţi, hotărâri judecătoreşti de reintegrare în muncă şi plata de despăgubiri. Şi toate aceste daune nu le vor plăti groparii, ci „mortul" TVR. Cristian Zgabercea a fost susţinut de PSD Constanţa pentru a ajunge în echipa de conducere a televiziunii publice.
Domnule Nicolau, în opinia dvs ce urmăreşte proiectul de restructurare al televiziunii publice?Valentin Nicolau: În numele unei restructurări necesare acest proiect încropeşte un plan de tăieri şi concedieri care reduce activitatea televiziunii publice la minim, îi distruge cota de piaţă şi nu-i lasă decât o perspectivă iluzorie de a mai reveni, eventual, cândva.
Care este rolul domnului Cristian Zgabercea în acest proiect?
Valentin Nicolau: A fost cel care a coordonat, raportor principal al acestui proiect şi care şi-a impus punctele de vedere atât în faza de proiectare cât şi în cea de implementare.
Domnul Zgabercea a fost cândva angajat/colaborator al TVR. Deţineţi informaţii cu privire la promovarea domniei sale în funcţia de consilier al domnului Claudiu Săftoiu, preşedinte -director general al STRV?
Valentin Nicolau: Nu ştiu pe ce căi a ajuns consilier. Dl. Săftoiu fiind nepriceput în management şi în activitatea de televiziune a fost nevoit să-şi ia pe cineva care să-i suplinească necunoaşterea. Din păcate, criteriul de partid sau cel al grupului de interese nu duce neapărat la cel mai bun sfătuitor.
În 2005, domnul Zgabercea a derulat un contract cu SRTV. Acest contract a făcut obiectul unui proces. Ne puteţi detalia subiectul?
Valentin Nicolau: Amănunte se găsesc în dosarul de la instanţă. Ştiu că la datoria de bază de aproximativ 330.000 dolari s-au adăugat dobânzi şi penalităţi, suma finală datorată TVR de către firma dlui. Zgabercea, Izexim Group SRL, ajungând în anul 2007 la aproape 500.000 de dolari. Se pare că nu a plătit nici un ban şi din acest motiv TVR a cerut falimentul firmei Izexim în anul 2007 şi l-a obţinut printr-o sentinţă judecătorească definitivă.
În acest moment, printre oamenii cei mai contestaţi de angajaţii TVR se numără Cristian Zgabercea. De ce se întâmplă acest lucru?
Valentin Nicolau: Pentru că este cel care a întocmit Planul de restructurare care, în afara faptului că prevede concedierea a aproape 9oo de angajaţi, pune pe butuci TVR cu şanse mici de revenire vreodată.
Cunoaşteţi intenţia domnului Zgabercea de a prelua studiourile şi carele TVR aşa cum reiese dintr-un material de opinie publicat în presa centrală?
Valentin Nicolau: Nu.
În emisiunea Aktualitatea de la postul de televiziune B1, aţi afirmat că domnul Cristian Zgabercea, cel care a conceput şi care acum gestionează procesul de restructurare al SRTv, este în fapt adevăratul conducător de câteva luni a întregii activităţi din TVR. Pe ce va bazaţi afirmaţia?
Valentin Nicolau: De la felul în care se comportă în şedinţele Consiliului de Administraţie unde îl domină şi îl corijează sistematic pe dl. Săftoiu, până la comportamentul zilnic al dânsului în raport cu activitatea curentă a TVR, la relaţia cu angajaţii. Comportamentul de conducător în fapt al TVR al domnului Zgabercea depăşeşte cu mult ceea ce decurge din atribuţiile unui consilier şi din cele de coordonator al Planului de restructurare.
Domnul Claudiu Săftoiu cunoaşte istoricul domnului Zgabercea în raport cu TVR?
Valentin Nicolau: Cred că da. Faptul că dl. Săftoiu a fost măcar şi pentru cinci luni şeful SIE ar trebui să-l califice ca o persoană informată.
Presa centrală vorbeşte despre pregătirea unui tun imobiliar care vizează terenul şi sediile TVR din Calea Dorobanţi şi despre mutarea televiziunii publice pe terenul deţinut în Pipera. Domnul Zgabercea este implicat şi în această strategie de „salvare" a televiziunii?
Valentin Nicolau: Nu ştiu, dar ceva este putred... Ştiu însă că în Planul de restructurare coordonat de dl. Zgabercea apare ca măsură de luat mutarea TVR din actualul amplasament din Calea Dorobanţilor într-unul ce ar trebui pregătit în cartierul Pipera, acolo unde deţine un teren.
Agenţii imobiliari vorbesc despre o sumă de 100 de milioane de euro care ar putea rezulta din vânzarea acestui teren. Din informaţiile dvs există în acest moment un cumpărător?
Valentin Nicolau: Nu mă pricep la afaceri imobiliare, dar este evident faptul că zona Dorobanţi - Cartierul Primăverii este una dintre cele mai scumpe din Bucureşti, dacă nu cea mai scumpă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp