Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:19 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie “Bulgăroaicele” – ameninţate cu dispariţia

ro

28 Mar, 2011 12:17 689 Marime text

Dacă,până în urmă cu câteva luni, zeci sau chiar sute de constănţeni se ocupau de actele „bulgăroaicelor" fără nicio problemă şi fără să fie deranjaţi, situaţia s-a schimbat total, astfel încât constănţenii care au în proprietate sau în folosinţă un autoturism înmatriculat în Bulgaria sunt nevoiţi să plătească o sumă de peste 200 de euro pentru a face rost de asigurare şi avizul de inspecţie tehnică periodică (ITP) din Constanţa, fără a se mai deplasa cu autoturismul la sud de Dunăre. Tariful aplicat de bişniţarii care încă nu s-au lăsat de meserie a ajuns la un nivel atât de ridicat deoarece cunoştinţele lor din Bulgaria,cu care împărţeau profitul provenit de la constănţeni, au fost „săltaţi" de oamenii legii din Bulgaria, pentru că făceau atât asigurarea, cât şi ITP-ul fără ca maşina să fie verificată. Varianta constănţenilor posesori de „bulgăroaice" de a nu plăti suma de minimum 200 de euro este să se deplaseze până în Bulgaria şi să facă rost de documente „pe bune". Varianta deplasării la bulgari costă aproximativ 150 de euro.

Profit de zeci de mii de euro

În afară de constănţenii care găseau clienţi şi luau un mic procent pentru fiecare, restul de bani îi primea cetăţeanul bulgar cu relaţii la Registrul Auto din Bulgaria, la firma de asigurări şi la service-ul autorizat care distribuia avizul ITP. Profitul cetăţeanului bulgar ajungea, săptămânal, la peste zece mii de euro. „Într-o jumătate de oră, cât am aşteptat să îmi vină rândul, bulgarul, însoţit de trei românce şi trei bulgăroaice, a făcut peste 20 de asigurări şi ITP, ceea ce înseamnă aproximativ 2.800 de euro", a declarat Gheorghe Udrea, un constănţean posesor de „bulgăroaică". Afacerea s-a dezvoltat pe parcurs, astfel că bulgarul a racolat în reţea şi mai multe „săgeţi", cetăţeni români care se ocupau de găsirea clienţilor. Locul de întâlnire al bulgarului cu constănţenii era un bar din complexul „Dorally Mall" din cartierul Km 4-5 din Constanţa. În fiecare zi, în barul respectiv, bulgarul petrecea trei ore, timp în care asigurările şi avizele ITP erau distribuite pe bandă rulantă, cu preţuri ce variau de la 120 la 160 de euro, în funcţie de fiecare autoturism.

Adio, înmatriculări ieftine

Dacă, până acum, pentru orice autovehicul, bulgarii nu percepeau o taxă mai mare de 750 de euro, moment la care constănţenii au luat cu asalt ţarcurile cu autoturisme din Dobrich sau Varna şi chiar au dezvoltat afaceri bune cu „bulgăroaice", începând cu 2012, taxa de înmatriculare va creşte în funcţie de gradul de poluare. Chiar şi aşa, specialiştii cred că taxele bulgarilor nu le vor ajunge pe cele ale noastre şi asta pentru că, în prezent, pentru un „Jeep Grand Cherokee" cu un motor de 5.210 cmc, înmatricularea costă în Bulgaria doar 700 de euro, în timp ce în România, în funcţie de anul de fabricaţie, înmatricularea poate ajunge chiar şi la 8.000 de euro. Pentru o maşină normală, un „Opel Astra" cu un motor de 1.800 cmc, bulgarii percep o taxă de înmatriculare de 400 de euro, în timp ce, la noi, înmatricularea unui astfel de autoturism la mâna a doua ajunge la suma de 2.000 de euro.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii