Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:09 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Un pod prea… ignorat

ro

21 Mar, 2011 12:03 1480 Marime text
Podul de la IPMC are o poveste ce pare că nu se mai sfârşeşte. Podul este situat pe centura municipiului Constanţa şi, din vara anului trecut, din cauza gradului avansat de degradare a fost restricţionat traficul greu pentru că administraţia locală nu dispune de banii necesari reparaţiilor.De ani de zile, Primăria Constanţa se străduieşte să înapoieze podul Ministerului Transporturilor, dar, cel puţin deocamdată, şansele ca Guvernul să dea o hotărâre prin care podul să fie preluat de minister sunt nule. Între timp, chiar dacă circulaţia este restricţionată, fiecare roată care trece pe pod contribuie, cu puţin, la degradarea lui. Soarta acestui obiectiv s-ar putea repeta în cazul aşa numitului „pod de la butelii" care a preluat tot traficul greu din şi spre Portul Constanţa. „Mişcarea s-a făcut de mai multe ori: adică trecerea din domeniul public al Primăriei Constanţa în domeniul public al statului. După cum se poate observa, lucrurile sunt în acelaşi stadiu. Dosarul a rămas în sertarul unui secretar de stat care ar fi trebuit să acţioneze în aşa fel încât Guvernul să dea o hotărâre prin care statul să-şi ia podul înapoi. Cum lucrul acesta nu s-a întâmplat, Primăria l-a luat ca să-l repare. Acum podul este în administrarea SCIL Confort Urban pentru că este necesară intervenţia în ce priveşte reabilitarea obiectivului", a declarat Mihaela Pătruţoiu, şef Serviciu Drumuri şi Iluminat Public din Primăria Constanţa.

Pentru Cluj da, pentru Constanţa ba!

Podul de pe Bulevardul Aurel Vlaicu este format, de fapt, din două tronsoane. Primul a fost inaugurat în 1965, iar cel de-al doilea în 1985. Ministerul Transporturilor a aprobat, în 2004, repararea podului, iar pentru lucrări au fost alocate 130 de miliarde de lei pe care, în parte, le-a efectuat Primăria Constanţa. S-au executat lucrări de reabilitare în valoare de 44 de miliarde de lei din care ministrul a plătit doar 32 de miliarde. „În 2005, imediat după schimbarea Guvernului, a fost întreruptă finanţarea pe motiv că Ministerul Transporturilor nu mai avea fonduri! În timp ce noi am fost înştiinţaţi că nu mai sunt fonduri necesare reparării podului, Clujul a primit, tot în 2005, 400 de miliarde pentru drumuri, iar Braşovul, 300 de miliarde. Multe alte localităţi au primit fonduri pentru drumuri şi poduri", a declarat, în 2008, Radu Mazăre, primarul Constanţei.

Promisiuni, promisiuni...

Cu un an înainte ca edilul Constanţei să dea declaraţia, în urma discuţiilor pe care conducerea municipalităţii le-a avut cu Victor Orban, pe atunci ministru la Transporturi, s-a convenit ca podul să fie preluat de minister. Consiliul Local Municipal Constanţa a adoptat, în iulie 2007, o hotărâre prin care podul IPMC a fost transferat la Compania Naţională de Drumuri (CNDR). Administraţia locală de la Constanţa a aşteptat în zadar hotărârea de Guvern prin care podul era preluat de minister. Între timp, lucrările efectuate cu ani în urmă s-au degradat, iar totul ar trebui luat de la capăt. Administraţie locală nu mai are cum să intervină pentru că podul nu mai este inclus în domeniul public, dar nici banii nu sunt disponibili în bugetul local. Instituţiile abilitate ar trebui să fie cele care să insiste pentru clarificarea situaţiei podului de la IPMC, în condiţiile în care Bulevardul Aurel Vlaicu, cu pod cu tot, are statut de drum naţional.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii