Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ferma struţilor şi chinchillelor de la Mangalia

ro

10 Nov, 2008 22:48 13241 Marime text

pui_de_struti.jpgLa numai doi kilometri de Mangalia, în imediata apropiere a staţiei de pompieri a oraşului, se află una dintre cele mai înfloritoare ferme de struţi şi chinchilla din România.

Nu multă lume ştie de existenţa ei, nici chiar localnicii. Tocmai de aceea, prezenţa mai multor struţi şi chinchilla la Zilele Recoltei din Mangalia a fost una inedită pentru vizitatori.

„Ferma cu struţi“ de lângă Mangalia se află la numai doi paşi de staţia de pompieri, birourile aparţinând, pe vremuri, armatei. În momentul în care staţiunea Neptun, cu hoteluri şi clădiri administrative, a intrat în forţă în circuitul turistic, adică acum zeci de ani, clădirile aparţinând armatei au fost inutilizabile: „Aici, unde am eu acum ferma, erau bucătăriile militarilor. Ulterior, au fost date staţiei de pompieri, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă la Gospodăria de Partid Neptun“, ne povesteşte actualul proprietar al fermei, Vasile Pătrunoiu.

În urmă cu circa zece ani, Fiscul a scos la licitaţie clădirile cu pricina, precum şi terenul din jur, acestea fiind cumpărate de inginerul Pătrunoiu, pentru a cultiva legume şi fructe. Cum a ajuns însă de la banalele mere şi pere la struţi şi chinchille? Printr-o întâmplare nefericită: în 2003 a suferit un atac cerebral sever, care l-a lăsat aproape paralizat. „Eram în spital când copiii de pe secţia în care mă aflam, internaţi şi ei cu lunile, mă întrebau de ce nu vreau ca, la fermă, să aduc şi struţi. Mi-am spus atunci că, decât să stau degeaba, mai bine mă apuc de ceva şi folositor, dar şi care să îmi dea profit“, îşi aminteşte Vasile Pătrunoiu.
Zis şi făcut. Odată ieşit din spital, inginerul din Mangalia şi-a cumpărat o familie de struţi şi zece de chinchilla. A avut mult de muncă, a învăţat din greşeli, iar acum se poate lăuda cu aproape 200 de struţi, 85 de familii şi 500 de pui de chinchilla.

Un ou de struţ = 24 de ouă de găină

Padocurile struţilor sunt pline de păsările maiestuoase. „E negru totul când te uiţi de sus“, glumeşte inginerul Pătrunoiu. Puii sunt ţinuţi separat, într-un ţarc unde muncesc de zor doi dintre angajaţii fermei. Puii dau şi cea mai mare bătaie de cap îngrijitorilor. Vârsta ingrată a acestora este de până la şase luni, timp în care păsările sunt foarte sensibile. Tocmai de aceea, iarna sunt ţinute în grajduri, la căldură. După şase luni devin extrem de rezistente, fie că e vară, fie în sezonul rece.
Păsările sunt extrem de docile, în ciuda aspectului oarecum ameninţător. Numai în perioada ouatului, masculii sunt ceva mai agitaţi şi îşi apără teritoriul. Struţii se înmulţesc relativ repede. „De exemplu, dacă aş fi crescut o vacă, aş fi avut numai un viţel pe an. La struţi e totul mult mai uşor şi mai profitabil: fiecare femelă face circa 50 de pui viabili pe an. Fiecare struţ bun de sacrificat are circa 35-40 de kilograme de carne superioară. În ceea ce priveşte ouăle, pot spune numai că un ou de struţ «face» cât 24 de ouă de găină!“.
Struţii de la Mangalia se vând „la bucată“ - carnea de struţ este asemănătoare celei de vită. Este, însă, ceva mai săracă în grăsimi, calorii, colesterol şi sodiu. Un struţ de un an şi jumătate costă între 550 şi 700 de euro. Un ou de struţ poate fi cumpărat de la fermă cu 50 - 100 de lei.

O chinchilla adult: 100 de euro

La ferma cu struţi locuiesc, de data aceasta într-o clădire special amenajată, nu mai puţin de... 1.000 de chinchille. Micuţele rozătoare, ce pot fi asemuite fie cu un iepuraş, fie cu o veveriţă ceva mai mare, sunt destul de „cuminţi“. Cea mai mare parte a timpului o petrec ghemuite (sunt şi foarte friguroase), în cuştile micuţe. Pentru că animăluţele cu blana extrem de preţioasă sunt, în schimb, foarte... nepretenţioase. Este suficient să le oferiţi hrană şi căldură, dacă vă decideţi să le creşteţi ca animale de apartament.

Chinchilla este unicul animal cu blană care nu „emană“ miros! Deci, în cazul în care vă decideţi să îi luaţi copilului dumneavoastră un astfel de animal, nu veţi avea nicio surpriză neplăcută în ceea ce priveşte mirosul degajat prin cameră de drăgălaşa vietate.
Vasile Pătrunoiu creşte însă chinchillele pentru... blăniţă. „Am început cu zece familii de chinchilla. În prezent, vindem animalele la Timişoara, pentru export. Din câte ştiu, în ţară nu avem vreo societate care să aibă posibilitatea să argăsească blana aşa cum trebuie, mai ales că există şi o perioadă anume în care se face «recoltarea» pielii“, ne spune patronul fermei. O chinchilla adultă, numai bună de vânzare, trebuie să aibă peste 500 de grame. Greutate preţuită, pe piaţa mondială a blănurilor, în contravaloarea ei în euro. Un adult costă circa 100 de euro, un pui - 45 de euro, în timp ce o familie ajunge la 500 de euro.


Mai trebuie menţionat faptul că, pentru o haină de chinchilla, sunt necesare circa 100 de exemplare. Preţul unei astfel de haine depăşeşte şi 10.000 de euro.
În concluzie, dacă vă decideţi fie să cumpăraţi copilului o chinchilla sau o familie întreagă din micile rozătoare sau dacă vi se face „poftă“, pur şi simplu, să gustaţi carne de struţ sau o omletă din ouăle acestor păsări, puteţi veni oricând la ferma din Neptun.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii