Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Multietnic de la Peştera - un obiectiv care merită vizitat (galerie foto)

ro

11 May, 2012 00:00 3015 Marime text
Pestera_Valentin_Vrabie_006.jpgPersoanele care aleg să-şi petreacă timpul liber în Valea Izvorului nu trebuie să rateze vizita la Muzeul Multietnic inaugurat în data de 28 aprilie, de Ziua Comunei Peştera, de autoritatea locală condusă de Valentin Vrabie. Cea mai scumpă piesă de muzeu este o oglindă de cristal care are 200 de ani vechime.

Muzeul este amenajat în incinta Căminului Cultural din comuna Peştera, pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi. Cei interesaţi vor găsi aici obiecte de valoare, dar şi documente din cele mai vechi timpuri. Clădirea adăposteşte ustensile, veşminte şi datini ale străbunilor români, aromâni, turci, tătari şi lipoveni.

Pestera_muzeu_multietnic.jpg„Îmi place ca în viaţa mea să fac din când în când schimbări în bine, în frumos şi cu atât mai mult ne revine această datorie când avem responsabilitatea ca tuturor cetăţenilor să le oferim această şansă la schimbare, la frumos. De aceea, am amenajat parcul din centrul comunei şi am construit un Muzeu Multietnic în Căminul Cultural. Tot în aceeaşi idee am redecorat scena Căminului Cultural şi sala acestuia, pentru ca cei care participă la diferite evenimente să se simtă relaxaţi şi să petreacă într-un mediu vesel", a precizat primarul Valentin Vrabie.

Potrivit şefului autorităţii locale, obiectele din muzeu sunt adunate de pe întreg judeţul Constanţa. Cea mai scumpă piesă de muzeu este o oglindă de cristal care are 200 de ani vechime. Mai poate atrage atenţia vizitatorilor un radio care are peste 80 de ani şi care funcţionează şi la ora aceasta. Majoritatea obiectelor sunt amenajate în funcţie de evoluţie sau după caz în funcţie de progresul tehnologic. Muzeul este prevăzut cu mai multe încăperi. Există o cămăruţă dedicată tătarilor şi turcilor, dar şi un spaţiu al aromânilor şi alte două încăperi specifice românilor şi lipovenilor. Costume din lână, ţesături, ustensile, piese de mobilier, aparat foto, telefon mobil, un pian, maşini de scris, casetofoane, obiecte de cult sau de uz gospodăresc, camere de filmat vechi, unelte de păstorit, vase de aramă, ceramică, numeroase fotografii şi documente vechi, toate amintesc de istoria poporului nostru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii