Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor, perdant în bătălia cu Iordache Aviz de la Mediu pentru groapa ecologică de la Medgidia

ro

18 Mar, 2011 01:37 4097 Marime text
Adim_Nicusor_Constantinescu_Marian_Iordache.jpgAsociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Medgidia (ADIM) a primit miercuri, 16 martie, avizul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi pentru construirea depozitului ecologic de la Medgidia

„Ieri (n.r. miercuri) am primit avizul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului de la Galaţi în ce priveşte construirea depozitului ecologic la Medgidia", ne-a declarat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, totodată preşedinte al ADIM.

Într-o ediţie anterioară relatam că ADIM şi Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, s-au bătut pe groapa de deşeuri de la Medgidia, instituţia judeţeană având, la rândul său, un plan de colectare a deşeurilor ce ar urma să fie derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dobrogea. De precizat că ADIM are ca membri fondatori 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, în timp ce ADI Dobrogea a avut la constituire, în 2009, 50 de membri. Preşedinte al ADI Dobrogea este nimeni altul decât preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Unele primării sunt în acelaşi timp şi membre ale ADIM, dar şi ale ADI Dobrogea. Din ADIM fac parte: municipiul Medgidia, oraşul Băneasa şi comunele Cuza-Vodă, Siliştea, Tortoman, Mircea Vodă, Castelu, Oltina, Aliman, Crucea, Ostrov, Peştera, Dobromir, Topalu, Deleni, Ion Corvin şi Cobadin. Disputa dintre cele două asociaţii a apărut din cauza faptului că ambele structuri asociative au în derulare un proiect pe tema colectării deşeurilor, astfel încât activităţile lor se suprapun, având în vedere faptul că unităţile administrativ-teritoriale ale ADIM fac parte şi din ADI Dobrogea.

Groapa discordiei

Astfel, conducerea CJC, care are în derulare Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, - în baza căruia vrea să acceseze fonduri europene pentru construirea unei gropi ecologice şi pentru punerea la punct a unui sistem de management al deşeurilor -, s-a gândit iniţial să-şi protejeze proiectul prin a-i convinge pe primarii comunităţilor locale membre ale ADIM să renunţe la proiectul derulat de aceasta. Practic, proiectul paralel de colectare şi management al deşeurilor derulat de ADIM a dat peste cap planurile conducerii CJC, care intenţiona ca tot gunoiul din judeţ să fie colectat prin proiectul ADI Dobrogea. Cu alte cuvinte, groapa de la Medgidia pe care ADIM vrea să o transforme într-una ecologică prin proiectul la care au aderat cele 17 comunităţi locale, pune în mare încurcătură proiectul CJC. După cum ne declarau anul trecut reprezentanţii Romair Consulting Ltd - firma care s-a ocupat de proiectul ADI Dobrogea, proiectul CJC de colectare a deşeurilor prin ADI Dobrogea ar putea fi anulat din cauza „dublei finanţări", adică a faptului că există deja în judeţ un proiect de colectare a deşeurilor - cel al ADIM.

Mai mult, proiectul ADI Dobrogea se suprapune cu cel al ADIM şi în ceea ce priveşte localizarea gropii ecologice. Mai exact, strategia naţională de colectare a deşeurilor prevede pentru ţara noastră un număr de 60 de gropi ecologice, pentru judeţul Constanţa numărul de gropi ecologice prevăzut fiind de maxim patru. Cum în judeţ există deja trei gropi - cele de la Costineşti, Ovidiu şi Albeşti - ar mai fi loc de o singură groapă, iar pe aceasta s-au bătut CJC, prin ADI Dobrogea, şi ADIM. Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor derulat de CJC prevede ca groapa ecologică să fie amplasată pe teritoriul comunei Tortoman. Numai construcţia gropii va costa şapte milioane de euro, ceea ce face deja ca în jurul acestui subiect să se învârtă o serie de speculaţii cu privire la atribuirea contractului, în cazul în care proiectul ADI Dobrogea va mai avea vreo şansă să se concretizeze. Proiectul derulat de ADIM prevede amplasarea gropii la Medgidia, pe amplasamentul actualei rampe, care urmează să fie ecologizată. De precizat că reprezentanţii CJC doreau ca această groapă să fie închisă pentru ca ADI Dobrogea să nu piardă finanţarea europeană în valoare de 50 de milioane de euro.

Proiectul ADIM, mult mai avansat

Se pare că unul dintre motivele pentru care ARPM Galaţi a dat avizul pentru construirea depozitului ecologic de la Medgidia ar fi şi faptul că proiectul de colectare a deşeurilor derulat de ADIM este mult mai avansat decât cel al ADI Dobrogea, fiind deja funcţional. În urma unei proceduri de achiziţie, serviciul de salubrizare al celor 17 localităţi membre ADIM a fost concesionat de asociaţie către un operator din Spania. Este vorba despre GBI Serveis SAU din oraşul Lloret del Mar, Spania. Durata concesionării serviciului de salubrizare este de 49 de ani, contractul fiind atribuit pe 15.07.2010. Având în vedere durata, valoarea contractului de concesiune nu este deloc de neglijat: 421.533.953,80 lei fără TVA. Societatea spaniolă a fost desemnată câştigătoare dintr-un număr de trei oferte participante, ceilalţi doi ofertanţi fiind din România. Contractul este finanţat din taxa de habitat a bugetelor locale.

Preşedintele ADIM, Marian Iordache, ne-a declarat că odată cu eliberarea avizului pentru depozitul ecologic de la Medgidia, ARPM Galaţi a recomandat ca şi proiectul ADI Dobrogea să continue. Edilul din Medgidia este de părere că cele două proiecte de colectare a deşeurilor se pot derula în paralel, putând fi complementare.

Iordache: „Ei cu managementul, noi cu treaba"

„Consultantul Consiliului Judeţean - Romair - caută o soluţie pentru ca şi proiectul ADI Dobrogea să continue. Oricum, se va stabili un tarif unitar de colectare a deşeurilor în tot judeţul", a precizat Iordache. Întrebat cum îşi vor împărţi sarcinile ADIM şi ADI Dobrogea, Marian Iordache a precizat că aceste aspecte nu au fost clarificate încă, dar că ADI Dobrogea ar putea asigura colectarea deşeurilor periculoase (a reziduurilor medicale de la spitale) - activitate care nu intră în competenţa ADIM - şi că s-ar putea ocupa de managementul întregii activităţi de colectare la nivel de judeţ. „Ei se pot ocupa cu managementul, iar noi să facem treaba", a afirmat preşedintele ADIM. Iordache a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere nu a existat o luptă cu CJC pentru groapa ecologică de la Medgidia. „Nu este o bătălie, ci o competiţie, iar avizul primit este doar un prim pas pentru realizarea proiectului. Mai urmează multe alte etape, printre care aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru care se va organiza o dezbatere publică, consultări cu primăriile pe tema închiderii gropilor de gunoi şi o altă etapă în cadrul căreia vor trebui să adere la proiect comunităţile locale care nu sunt membre încă", a mai spus Marian Iordache. Edilul din Medgidia a adăugat că planul de colectare a deşeurilor derulat de ADIM este chiar mai complex, într-o etapă ulterioară urmând să se găsească o soluţie pentru ca deşeurile colectate să fie valorificare pentru producerea de energie electrică şi termică.

Moldovanu: „Planul Judeţean va ţine cont de Medgidia"

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa sunt de părere că Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor derulat de ADI Dobrogea l-ar putea include pe cel al ADIM. „Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor ar putea ţine cont şi de cel de la Medgidia. Nu sunt două proiecte concurente. Fiecare unitate administrativ-teritorială se va alipi unde îi este mai uşor", a declarat purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, în contextul avizării depozitului de la Medgidia.

De precizat că, miercuri, conducerea ADIM a organizat o şedinţă la Medgidia, ocazie cu care au fost invitate atât unităţile administrativ-teritoriale membre ADIM, cât şi altele nemembre.

Primarii, bucuroşi că scapă de amenzi

Primarii sunt în general de părere că existenţa unui proiect colectiv de gestionare a problemei deşeurilor este binevenită, având în vedere faptul că autorităţile administraţiei publice locale au primit sancţiuni usturătoare din partea Gărzii de Mediu pentru gropile de gunoi neconforme. „Proiectul este binevenit, pentru că ne scot pe noi, autorităţile locale, de sub incidenţa legii, şi nu vom mai plăti amenzi. Asociaţia se va ocupa şi de închiderea gropilor", ne-a declarat primarul comunei Saraiu, Vasile Băjan.

La rândul său, primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, ne-a declarat că în opinia sa proiectul ADIM a avut câştig de cauză pentru că reprezintă o soluţie pragmatică şi realistă.

Valentin Vrabie: „Proiectul ADIM este unul real, deja funcţional"

„Mă bucur că proiectul ADIM a fost avizat, pentru că este un proiect real, palpabil, deja funcţional. Din câte am înţeles, proiectul ADI Dobrogea ar deveni funcţional undeva în 2016. Dacă acest proiect nu s-ar fi aprobat, am fi fost în continuare pasibili de sancţiuni, mai ales că am trecut până acum prin toate etapele, am primit avertisment, amendă minimă, amendă maximă, iar ceea ce urma era plângerea penală împotriva primarului, dacă nu ne îndeplinim obligaţiile în acest domeniu", ne-a declarat primarul Valentin Vrabie, adăugând că a fost nevoit să plătească şi o amendă de 300 de milioane de lei vechi din cauza gropilor de gunoi care nu pot fi închise cu una, cu două. „De o lună şi ceva, acest proiect a devenit funcţional, în sensul că la Peştera se colectează gunoiul de două ori pe săptămână. Oamenii simt că a fost făcut un pas spre civilizaţie", a precizat edilul comunei Peştera.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • medgidian 26 Mar, 2011 08:02 Doi hoti s-au intalnit. Constantinescu si Iordache in sfarsit pot pradui Medgidia impreuna,cu acte in regula. Acum nu trebuie sa se mai ascunda,sa faca afaceri murdare in spatele partidelor,acum le fac pe fata in numele pritenieiUSL,care va asigur ca se va sfarsi repede caci la USL s-au intalnit hotii,unul mai hot decat altul.
  • Cianosfera 21 Mar, 2011 22:47 S-a rupt lantul de iubire/Si-a-nceput a rugini/Nu ma mai gandesc la tine/Ce-a fost nu va mai fi? Haideti bre! Chiar credeti ca porcul natiunii s-a certat cu pinocchio? Ce dracului? Aveam pretentii de la voi!!! Ati uitat ca acum sunt colegi in USL? Si ca nu au voie sa se certe? Ci sa se iubeasca cu de-a sila? Iordache Nicusor egal LOVE, in numele USL.