Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:08 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peisajul comunei campioane la bani de la CJC Străzi cu buruieni, canalizări fără capace şi şcoală din 1933 (galerie foto)

ro

05 Aug, 2011 00:00 3985 Marime text
Silistea_drumuri_4.jpgPeisajul comunei Siliştea, căreia Consiliul Judeţean Constanţa i-a dat cei mai mulţi bani, dacă ar fi să luăm în calcul toate HCJ-urile date din 2008 până în prezent privind alocarea sumelor defalcate, arată mai mult decât dezolant

O simplă plimbare pe drumurile din comună îţi poate transforma ziua în calvar, iar maşina va fi numai bună de dus în service.

Silistea_primar_Mihai_Soare.jpgPractic, peisajul satului, cu câteva excepţii, este el unul care îţi lasă impresia că localitatea este părăsită sau este satul în care trăiesc doar bătrâni. Drumurile, chiar dacă, răzleţ, au plăcuţe cu denumiri de străzi, sunt cel mult asemănătoare cu un drum de câmp neamenajat, după ce locul a fost inundat de câteva ori de ploi torenţiale. Pe străzile în pantă sunt ravene adânci, formate de la ploile care s-au scurs către şoseaua principală a localităţii, iarba creşte nestingherită pe mijlocul drumului, semn că nimeni nu pare a fi deranjat de acest aspect, iar canalizările de pe anumite străzi sunt, doar cu numele, utilităţi publice. Proiectul de introducere a canalizării în comună s-a blocat undeva la jumătate, pentru că, se pare, nu ar mai fi fost fonduri pentru continuarea lui, însă hoţii de fier vechi au găsit repede o metodă prin care să-şi obţină un venit: au furat capacele de canalizare. Aşa se face că există unele canalizări în comună, în care copiii pot cădea oricând, mai ales că sunt şi acoperite de iarbă.

Silistea_drumuri__10.jpgPrimarul spune că au existat probleme la lucrările de canalizare pentru că finanţarea pe OUG 7 a fost sistată de la Guvern în urmă cu un an. „Am să pun capace din beton de canalizare. Pentru drumuri nu au fost bani, ultima dată le-am făcut în 2008. Despre iarba de pe străzi, fiecare om ar trebui să-şi facă, în dreptul casei lui, puţină curăţenie. Nu avem oameni suficienţi cărora le dăm ajutor social pe care să-i folosim pentru astfel de lucrări", spune Mihai Soare, primarul din Siliştea. Proiectul privind canalizarea comunei se ridicase la aproape trei milioane de lei, fără TVA şi fusese atribuit în 2009.

Locuitorii comunei cu care am stat de vorbă spun că lucrările s-au făcut de mântuială în urmă cu trei ani, înaintea alegerilor locale, pentru a lua ochii satului. În fond, şi denumirea contractului atribuit în exclusivitate către SC Domeniul Public şi Privat SRL, sugerează acest lucru: lucrări reprofilare străzi de pământ şi strat de formă, contractul ajungând la puţin peste 500.000 de lei.

Şcoala din comună, riscantă pentru copii. E ridicată în 1933

Nu numai drumurile sunt în paragină. Şcoala din localitate, care, cu puţin „noroc" va prinde centenarul, este un adevărat pericol, chiar dacă, şi în anul şcolar precedent, copii claselor I - IV au învăţat aici. Clădirea a fost ridicată în 1933, construită în stil turcesc adică, azi o clădire, mâine alta lângă, fără a avea un proiect tehnic bine organizat. Totuşi, chiar dacă este atât de veche, şcoala are geamuri termopan, ceea ce pare surprinzător pentru o astfel de construcţie.

Din exterior, clădirea şi cele doua anexe par că se vor prăbuşi la cea mai mica mişcare seismică. Primarul Soare spune că nu a realizat niciun fel de investiţii la şcoala din comună, pentru că aceasta ar fi trebuit reabilitată printr-un proiect finanţat de Banca Mondială. „S-a sistat finanţarea pentru acest proiect, am mai făcut eu solicitări la Inspectoratul Şcolar Judeţean dar mi s-a spus să nu intervin la clădire. Expertiza făcută de ISJ în 2001 spunea că trebuie demolată, pentru că este un pericol. Săptămâna viitoare am să fac câteva intervenţii minore", spune primarul.

Singura investiţie începută la acest moment în comună, de aproximativ două săptămâni, este căminul cultural, care, la acest moment, este la stadiul de lucru al terasamentului, în zona aleasă pentru a se ridica clădirea existând infiltraţii de apă. Lucrarea însă a fost scoasă la licitaţie de către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL şi este programată să se finalizeze în primăvara următoare. Licitaţia a fost atribuită către SC Setconstruct SRL, în detrimentul altui ofertant, care s-a prezentat la licitaţie. Aceştia au mai realizat grădiniţa de la Tuzla, Negureni, Ciocârlia de Sus, dispensarul medical de la Cobadin, dar şi altele, tot de la DPPJ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • corneliu 05 Aug, 2011 14:13 parca numai in silistea se fura capace de canalizare? macar aici se incearca construirea de retea de canalizare
  • corneliu 05 Aug, 2011 12:43 In comuna Silistea sunt multe lucruri facute de cand e Soare primar: scoala t-voda, gradinitele, caminul cultural t-voda, apa potabila, baze sportive, parcuri, iluminat, etc Pe acestea de ce nu le-ati vazut? In 2000, toate drumurile din Silistea erau de pamant. Si asta trebuie sa specificati Iar banii multi primiti de Silistea, stiti foarte bine, ca sunt pt drumurile DC 61 si DC 63, care fac legatura autostrazii A2 cu litoralul si erau varza.