Romania face apel la respectarea drepturilor omului in Republica Moldova
Romania face apel la respectarea drepturilor omului in Republica Moldova
'Ne exprimăm îngrijorarea faţă de mesajele pe care continuăm să le primim din Republica Moldova, cu privire la situaţia curentă, apărută în urma manifestaţiilor din 6-7 aprilie. Societatea civilă din Republica Moldova, organizaţii internaţionale şi mass-media semnalează arestări în masă şi folosirea forţei împotriva cetăţenilor acestei ţări. Îngrădirea activităţii presei independente şi intimidarea jurnaliştilor străini sunt un semnal elocvent al destabilizării situaţiei de la Chişinău, cu repercusiuni pe termen lung asupra procesului democratic din Republica Moldova. Privarea de dreptul la informare şi expresie, libera circulaţie şi libera asociere reprezintă încălcări flagrante ale angajamentelor europene asumate de Guvernul de la Chişinău', afirmă reprezentanţii FOND, într-un comunicat dat publicităţii vineri.
În acest context, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare face un apel către guvernele statelor membre ale Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale, în ansamblu, să acorde o atenţie deosebită în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, în aceste zile, în Republica Moldova.
'Solicităm instituţiilor europene (Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE) să depăşească paradigma sferelor de influenţă şi să acţioneze urgent pentru a garanta că acţiunile Guvernului de la Chişinău să fie transparente în ceea ce priveşte procesele legale ale arestărilor făcute în zilele precedente. Solicităm Comisiei Europene şi Preşedinţiei Uniunii Europene să trimită de urgenţă delegaţii în Republica Moldova, care să se alăture OSCE în monitorizarea acţiunilor Guvernului moldovean, opoziţiei şi manifestanţilor de la Chişinău şi să faciliteze un proces de dialog corect între toţi aceşti actori. Acţiuni imediate trebuie întreprinse pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor şi organizaţiilor societăţii civile care susţin democraţia în Republica Moldova. În contextul ultimelor evenimente de la Chişinău, facem un apel către Parlamentul European şi către Comitetul Economic şi Social European, să îşi desemneze reprezentanţi care să investigheze aceste fapte la faţa locului', se arată în comunicatul citat. Nu în ultimul rând, FOND semnalează faptul că înrăutăţirea contextului social-politic din Republica Moldova ar putea avea drept consecinţă creşterea fenomenului de migrare a cetăţenilor acestei ţări spre Uniunea Europeană, şi nu numai.
Reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare salută atitudinea echilibrată a Guvernului de la Bucureşti faţă de situaţia din Republica Moldova şi accentuează asupra necesităţii ca executivul român să facă demersuri la UE pentru a fi asigurată respectarea drepturilor omului în ţara vecină.
'Apreciem atitudinea echilibrată a Guvernului României în contextul crizei de la Chişinău şi insistăm ca acesta să facă toate demersurile, la nivelul Uniunii Europene, pentru a asigura respectarea drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în Republica Moldova, inclusiv prin garantarea libertăţii de expresie şi asociere, cât şi a libertăţii presei', se arată în comunicat.
Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare reprezintă platforma a 40 de organizaţii neguvernamentale din România. Din Consiliul Director al FOND fac parte reprezentanţi ai următoarelor organizaţii: Centras, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Salvaţi Copiii, Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR), Fundaţia 'Alături de Voi' România (ADV), World Vision România, Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL).
Sursa: AGERPRES
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp