Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:35 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanii, mai economi in ultimul trimestru din 2008

ro

06 Apr, 2009 20:19 1402 Marime text

Potrivit informaţiilor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, românii au reuşit să economisească în medie 238 lei din venitul total mediu lunar obţinut în ultimul trimestru al anului trecut.

Aceeaşi statistică evidenţiază faptul că în perioada octombrie - decembrie 2008, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 2.081 lei lunar pe gospodărie. Venitul total mediu lunar a fost de 796 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 715 lei.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor gospodăriilor (71,5%), urmate de impozite, contribuţii, cotizaţii si taxe (15,6%) şi cheltuieli de producţie (6,8%), in timp ce cheltuielile pentru investiţii au reprezentat numai 1,8% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, in ultimul trimestru din 2008.

După cum informează www.banknews.ro, cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum făcute de români în trimestrul IV din 2008 s-a axat pe alimente si băuturi nealcoolice (40%), urmate de cheltuielile cu locuinţa - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei - (21,1%), cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (7,4%), precum şi băuturi alcoolice şi tutun (6,9%).

Ponderea de 40% a cheltuielilor cu produsele alimentare si băuturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost mai mică în lunile octombrie-decembrie 2008 decât în trimestrele anterioare, potrivit datelor INS.

Deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decât in cel rural cu 482 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 63 lei, deoarece, la tara, 47,5% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la oraşe, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 20,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sănătate (3,9% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,9% din cheltuielile de consum) au înregistrat un nivel scăzut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii