Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu „Nimeni nu vede iesirea din criza la sfarsitul lui 2009"

ro

18 Mar, 2009 08:29 1215 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, într-o emisiune televizată, că nu se apreciază că ieşirea din criză se va produce la finele lui 2009 şi că, în atare condiţii, este recomandabilă o „centură de siguranţă" sub forma angajării unui împrumut extern pentru doi ani.


„Nimeni nu vede ieşirea din criză la sfârşitul lui 2009, vă pot spune, şi atunci cred că ar fi inspirat să ne punem centura de siguranţă pentru doi ani, pentru că nu ne obligă nimeni să utilizăm banii pe care îi angajăm, dar ne dăm nouă soliditate", a declarat şeful statului român.
Întrebat dacă poate confirma varianta împrumutului de 18 miliarde de euro vehiculată de mass media în cursul zilei de marţi, el a refuzat să indice o cifră, dar a precizat: „Dacă discutăm de doi ani, poate fi apropiată de aceasta (...) Este clar că e vorba de doi ani. Nu ştiu dacă aceasta va fi cifra finală'.
Referindu-se la poza României, în urma evaluărilor delegaţiei FMI, preşedintele a arătat că ea arată 'mai rău decât s-a estimat', adăugând că acest lucru s-a produs ca urmare a contracţiei pieţelor pe care exportă ţara noastră.
'Se estimează o contracţie mai mare a exporturilor decât până acum, cu implicaţii în reducerea forţei de muncă în societăţi româneşti, cu implicaţii în reducerea veniturilor în bugetul de stat", a spus Traian Băsescu.
În context, el a arătat că luna februarie va confirma probabil o adâncire a diminuării exporturilor, constatată şi în ianuarie. Totodată, a menţionat că există şi o diminuare cu 37 la sută a importurilor, care contribuiau la stimularea consumului şi la realizarea PIB.
Pe de altă parte, preşedintele a spus că l-a invitat pe premierul Emil Boc pentru a fi alături de el la întâlnirea de marţi cu şeful delegaţiei FMI în România din dorinţa de a crea impresia de coeziune şi pentru a fortifica capacitatea de negociere.
„Este prima dată când alături de mine s-a aflat şi un alt demnitar al statului român şi l-am invitat eu. De ce? Pentru că am vrut să consolidez impresia că nu suntem atât de dispersaţi, pentru că aici avem o mare problemă cu impresia care s-a creat că unii vor, alţii nu vor (contractarea împrumutului-n.r.)", a declarat Băsescu.
El a mai spus că în timpul discuţiilor cu reprezentantul FMI a existat o întrebare în legătură de certitudinea majorităţii pentru ca un acord să fie agreat şi aprobat în Parlament. În acest sens, Băsescu a replicat că l-a asigurat pe şeful misiunii Fondului că actualul Guvern are majoritate şi susţinere suficiente pentru a realiza un acord.

Sursa: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii