Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

09 decembrie 1992 Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles și prințesa Diana. Ce alte evenimente importante au marcat această zi

ro

09 Dec, 2021 08:27 1862 Marime text
La data de 09 decembrie 1992, este anunțată despărțirea dintre prințul Charles și prințesa Diana.





Diana, Prințesă de Wales (Diana Frances, născută Spencer; n. 1 iulie 1961, Sandringham, King's Lynn and West Norfolk, Anglia, Regatul Unit – d. 31 august 1997,  Paris, Île-de-France, Franța) a fost prima soție a lui Charles, Prinț de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit. Fiii lor, William, Duce de Cambridge și Prințul Harry, Duce de Sussex, sunt al doilea și al șaselea în linia de succesiune la tronul britanic și a altor cincisprezece state. De la căsătoria din 1981 până la divorțul din 1996, a fost numită Her Royal Highness The Princess of Wales (Alteța Sa Regală Prințesa de Wales), iar după divorț, Diana, Princess of Wales (Diana, Prințesă de Wales).




Figură publică de la anunțul logodnei sale cu Prințul Charles, Diana a rămas centrul atenției aproape constante a privirii cercetătoare a mass-mediei din Marea Britanie și din întreaga lume atât în timpul căsniciei sale, cât și după divorț.





Moartea ei subită într-un accident de mașină a fost urmată de o dovadă spontană și prelungită de tristețe publică. Replicile contemporanilor privind viața și moștenirea lăsată de Diana au fost diverse, însă ceea ce a rămas este o fascinație remarcabilă a oamenilor pentru prințesă. Mult așteptata anchetă a medicului legist a ajuns la concluzia că Diana a fost ucisă în urma unui accident de mașină, șoferul fiind orbit de blițul paparazzilor care o urmăreau pe prințesă, scrie wikipedia.org. 



Logodna lor a devenit oficială în 24 februarie 1981, când moștenitorul tronului i-a dat viitoarei prințese un inel în valoare de 30.000 £, constituit din 14 diamante înconjurând un safir. Diana a acceptat cererea imediat.





Tânăra de 20 de ani a devenit Prințesă de Wales când s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, pentru că avea mai multe locuri decât Westminster Abbey, care fusese folosită anterior pentru nunțile regale, pe 29 iulie 1981, într-o așa-numită „nuntă de basm” urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni. La altar, Diana a inversat, din greșeală, ordinea numelor lui Charles, spunând Philip Charles Arthur George. Ea nu a spus nici că „se va supune”, ceea ce a provocat senzație la vremea aceea. Nunta a început la 11:20 A.M. 21 (ora de vară britanică), iar Diana purta o rochie în valoare de 9000 £, cu o trenă lungă de 8 metri și cu cele mai frumoase broderii.



În decembrie 1995, Regina a fost de acord cu "un divorț rapid" al cuplului Charles și Diana. 




Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după acuzația, susținută de Diana, că Tiggy Legge-Bourke avortase copilul lui Charles, dându-i motiv lui Tiggy să îl îndemne pe Peter Carter-Ruck să ceară scuze în public. 



Cu două zile înainte ca știrea aceasta să apară, secretarul Dianei, Patrick Jephson, și-a dat demisia, afirmând după aceea că Diana a "triumfat acuzând-o pe Legge-Bourke că a avortat". 



În 20 decembrie 1995, Buckingham Palace a anunțat public că Regina le-a trimis scrisori lui Charles și Diana, sfătuindu-i să divorțeze. Decizia Reginei a fost susținută de Primul Ministru și de seniorii din Consiliul de Coroană și, după cum a anunțat BBC, a fost luată după două săptămâni de consfătuiri. Prințul Charles a fost imediat de acord cu această propunere. În februarie 1996, Diana a anunțat că și ea este de acord.




Divorțul a fost finalizat în 28 august 1996. 



Diana a primit suma de circa 17 milioane £ prin hotărâre judecătorească, împreună cu un ordin legal care îi interzicea să dea mai multe amănunte presei.




Evenimente care au marcat ziua de 09 decembrie, de-a lungul anilor 






1846: În sala „Momolo" din București are loc primul concert al lui Franz Liszt, susținut în România.



1868: Primele semafoare sunt instalate în afara Palatului Westminster din Londra. Semănând cu semnalele feroviare, ele folosesc brațe semaforice și sunt iluminate noaptea cu lămpi cu gaz roșii și verzi.



1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.



1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale, dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.



1931: Spania devine republică.


1934: Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”.



1946: Procesele de la Nürnberg: Procesul medicilor începe în fața primului tribunal militar american.


1948: Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.


1965: Primul tren electric al CFR-ului circulă între Predeal și Brașov.


1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.



1967: Marea Adunare Națională a ales în funcția de președinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceaușescu, în locul lui Chivu Stoica.



1968: În SUA, a avut loc prima demonstrație a utilizării mouse-ului.


1992: Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles și prințesa Diana.



2012: Alianța social-liberală USL a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.


2019: Agenția Mondială Antidoping a anunțat că va impune o interdicție de patru ani pentru Rusia la toate evenimentele sportive internaționale majore, cum ar fi Jocurile Olimpice de vară din 2020, Olimpiada de iarnă 2022 și Campionatul Mondial de Fotbal 2022, din cauza „falsificării datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova”. Sportivii ruși care doresc să concureze pot face acest lucru doar ca parte a unei „echipe neutre”



Aniversări

1968: Ionuț Lupescu, fotbalist român
1980: Gina Pistol, model, vedetă de televiziune și prezentatoare de televiziune din România



Sărbători

Pomenirea zămislirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de către Sfânta Ana (calendar creștin-ortodox)
Pomenirea Sfintei Proorocițe Ana, mama Proorocului Samuel



Ziua Internațională Anticorupție (ONU (din 2003)


Sursa foto: wikipedia.org 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii