Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:04 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1,2 miliarde de lei recuperate și măsuri preventive în 2023. Raportul Poliției Române (FOTO)

ro

21 Jan, 2024 10:03 841 Marime text
Peste 1,2 miliarde de lei este valoarea măsurilor asigurătorii aplicate și a prejudiciilor recuperate de către polițiștii de investigare a criminalității economice, în urma acțiunilor desfășurate în cursul anului 2023. Față de 657 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, 89 dintre acestea fiind arestate preventiv.

Poliția Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a continuat, în cursul anului 2023, acțiunile pentru prevenirea și combaterea infracţiunilor de natură economico-financiară şi a celorlalte fapte de încălcare a legii care afectează climatul economic din România şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, transmite un comunicat al Poliției Române. 

Obiectivul principal al structurilor de investigare a criminalităţii economice îl reprezintă asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În anul 2023, criminalitatea economico-financiară a continuat să se manifeste ca un fenomen deosebit de complex prin valoarea materială a prejudiciilor cauzate societăţii în ansamblul său, cât şi prin implicaţiile avute în toate domeniile economice şi sociale, afectând în mod grav bugetul general consolidat, patrimoniul public şi privat, sănătatea şi securitatea consumatorilor, precum şi competitivitatea şi concurenţialitatea mediului de afaceri.

Anul trecut, 11.461 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni de natură economico - financiară, iar față de 657 de persoane au fost dispuse măsuri preventive (377 cercetate sub control judiciar, 89 arestate preventiv, 164 reținute și 26 arestate la domiciliu și una sub control judiciar pe cauțiune), a mai punctat sursa citată. 

Valoarea măsurilor asigurătorii aplicate și a prejudiciilor recuperate de către polițiștii de investigare a criminalității economice, în anul 2023, este de 1.247.163.484 de lei.

Au fost soluționate 1.619 dosare penale cu propuneri de trimitere în judecată. Au fost emise de către unitățile de parchet 1.169 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar valoarea prejudiciului asigurat la emiterea rechizitoriului/acordului de recunoaștere este de 265.109.650 de lei. 

În 2023, au fost aplicate 8.396 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 27.453.400 de lei, fiind efectuate 3.807 percheziții domiciliare, pentru administrarea probatoriului în dosare penale și destructurarea grupărilor infracționale.


Combaterea contrabandei cu țigarete

Contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontierele României, de aceea activitățile desfășurate de Poliția Română pentru combaterea contrabandei cu tutun și produse din tutun au fost abordate prioritar, fiind dispuse măsuri specifice cu caracter permanent adaptate specificului fiecărei unități administrative teritoriale, în cooperare cu celelalte unități și instituții cu atribuții în domeniu.
Astfel, în cursul anului 2023, au fost înregistrate la nivelul Poliției Române 421 de dosare penale, în care sunt cercetate 676 de persoane.
Ca urmare a activităților efectuate, au fost descoperite 43.318.831 de țigarete și 37.698,73 kilograme de tutun, fiind aplicate 1.317 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.898.011 lei.

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală


În cursul anului 2023, în domeniul proprietății intelectuale, au fost înregistrate, la nivelul Poliției Române, 1.304 dosare penale, fiind cercetate 780 de persoane privind săvârșirea a 1.482 de infracțiuni.

Valoarea bunurilor indisponibilizate în acest domeniu în vederea aplicării măsurilor legale este de 55.663.505 lei, cele mai mari valori înregistrate fiind în cazul produselor textile, și anume 41.223.590 de lei și produselor cosmetice, în valoare de 2.641.190 de lei.

Exemple:

1. La data de 10 mai 2023, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R. au efectuate 31 de percheziții domiciliare, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Au fost ridicate 5 telefoane mobile, utilizate de persoanele bănuite, împreună cu mai multe documente contabile utile cauzei, fiind instituită și măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale bănuiților, în valoare de 1.217.350 de lei, cât și poprirea asupra conturilor bancare ale acestora, până la concurența a 4.167.321 de lei.
În perioada 2019 - 2022, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, persoanele bănuite ar fi dispus înregistrarea în evidențele contabile ale societăților comerciale a unor tranzacţii fictive, derulate cu societăţi comerciale de tip fantomă, atât rezidente, cât şi nerezidente (Cehia, Germania, Slovacia), controlate direct de aceştia sau prin persoane interpuse, aflate în sfera lor de influenţă, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro, prin compensarea nejustificată a T.V.A. de plată.


2. La data de 14 noiembrie 2023, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 42 de percheziții domiciliare în municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de ilegalități în domeniul comercializării deșeurilor de materiale reciclabile feroase și neferoase.
În cele două dosare penale, sunt efectuate cercetări față de 28 de bănuiți, persoane fizice și juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016-2022, persoanele cercetate ar fi operaționalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanțul tranzacțional a unor societăți cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziții deșeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale.
De asemenea, în calitate de furnizori ai societăților administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi omis să evidențieze în contabilitate livrări către diverși parteneri beneficiari.
 
Astfel, s-a stabilit că persoanele cercetate ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăți comerciale, iar prin intermediul acțiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziții de la persoane fizice și juridice.
Perchezițiile au avut ca obiect documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri și înscrisuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau rezultate din acestea și conducerea bănuiților la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.


3. La data de 12 iulie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei ai Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.
Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit faptul că, începând cu anul 2018, în municipiul București, mai multe persoane ar fi efectuat tranzacții succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile – terenuri aflate în patrimoniul unei instituții publice (respectiv al unui consiliu), prin utilizarea unor sentințe judecătorești definitive și irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că „proprietarii” inițiali ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani.
Imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse și, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credință, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacționate se cuvin de drept Statului Român.

Prin activitatea infracțională desfășurată, persoanele cercetate ar fi obținut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.


Citește și:

Raport zilnicDetalii despre activitățile poliției de frontieră în ultimele 24 de ore!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii