Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 01 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 august – Ziua Armei Tancuri în Armata Română, marcată de MNIR

ro

01 Aug, 2024 18:37 162 Marime text
Sursa foto: Facebook/MNIR






Mircea Carp a fost ultimul ofițer de tancuri cu experiență combatantă al Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Încă din copilărie, și-a dorit să urmeze o carieră militară și să devină ofițer. Acest țel l-a motivat să urmeze cursurile Liceului Militar ,,General George Macarovici’’ din Iași în perioada 1936-1940 și ale Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu între anii 1940-1942, relatează reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) .
 
Conform sursei, tânărul elev militar a dezvoltat un atașament special pentru instituția înființată la inițiativa ministrului conservator și față de valorile care defineau spiritul mănăstirean.
 
„În intervalul iunie 1942 - mai 1944, ca elev bursier al statului român, a urmat diferite școli militare în Germania pentru a deveni ofițer specializat pentru arma tancuri (Regimentul 6 tancuri de la Neuruppin bei Berlin din Brandenburg; Școala de Ofițeri Activi de Mecanizate de la Gross Glienicke). În vara anului 1943, a efectuat stagiul pe Frontul de Est în cadrul Regimentului 10 tancuri (Divizia 20 tancuri). Între martie – mai 1944, a deținut funcția de sublocotenent instructor la Regimentul 18 tancuri (Dresda). Revenit în țară, în luna iunie 1944, a fost repartizat ca sublocotenent instructor la Subcentrul de Instrucție al Carelor de Luptă, parte a Centrului de Instrucție a Motomecanizatelor de la Târgoviște, și s-a alăturat unui grup de ofițeri care lucrau la îmbunătățirea proiectului pentru vânătorul de care de luptă Mareșal. După schimbarea raporturilor de alianță în august 1944, ca ofițer al Detașamentului Blindat ,,Locotenent-Colonel Matei’’, a participat la acțiunile militare din apropierea localităților Otopeni, Mediaș, Câmpia Turzii și Carei”, arată MNIR.
 
 
Mircea Carp a fost caracterizat astfel de maiorul Leon Puiu, superiorul său de la Centrul de Instrucția Moto-Mecanizat:
 
,,În timpul cât l-am avut ca elev la cursuri și apoi ofițer subaltern la subcentru, a dovedit că este un ofițer de elită pregătit pentru războiu, având o distinsă cultură militară și generală. Foarte conștiincios, foarte respectuos, cu simțul demnității foarte dezvoltat. Se găsește pe front la Detașamentul ,,Locotenent-colonel Gheorghe Matei’’. Dacă va continua să se mențină pe drumul apucat va deveni un ofițer excepțional’’.
 
 
După încheierea războiului, sublocotenentul Mircea Carp și-a desfășurat activitatea în cadrul Centrului de Instrucție al Cavaleriei de la Sibiu, însă a avut neșansa multor ofițeri de carieră care au fost excluși din armată, după intrarea în vigoare a Legii nr. 433 din 9 august 1946, pentru trecerea ofițerilor în cadrul disponibil.
 
 
 Acesta poartă Ordinul Coroana României, în grad de cavaler cu spade și panglică de Virtute Militară, Insigna de Șoim al Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ și Insigna de tanchist.
 
„În 2023, an în care domnul colonel (rtr.) Mircea Carp a împlinit vârsta centenarului, Muzeul Național de Istorie a României a organizat micro-expoziția ,,Mircea Carp. Șoim al Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu și expoziția ,,Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății’’. Cele două proiecte expoziționale au fost realizate cu sprijinul următorilor parteneri, cărora le suntem deosebit de recunoscători: familia domnului colonel (rtr.) Mircea Carp, designerul și fotograful Octavian Bâlea, familia domnului colonel (rtr.) Gheorghe Cojocea, familia domnului colonel (rtr.) Ioan Mexi, doamna Carmen Grigorași, domnul Adrian Gabriel Simionescu, Asociația Ro Militaria și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.”, subliniază MNIR.
 
 
 
Descriere foto: Mircea Carp, ofițer de tancuri / cavalerie, 1946 (colecția familiei Carp).
 
Citește și
 Exemplare rare de bancnote româneștiMuzeul Național de Istorie a României deschide o nouă expoziție!



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii