Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 iunie - Ziua mondială a părinților

ro

01 Jun, 2024 08:52 796 Marime text
foto: Pixabay
 
  • Ziua mondială a părinţilor este marcată de ONU anual, la data de 1 iunie, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o au părinţii pentru creşterea şi educaţia copiilor.
     
Ziua mondială a părinţilor este marcată de ONU anual, la data de 1 iunie, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o au părinţii pentru creşterea şi educaţia copiilor, potrivit Agerpres.

Pentru ediţia din 2024 a Zilei mondiale a părinţilor, ONU subliniază importanţa pe care jocurile o au pentru dezvoltarea psihică şi fizică a copiilor. În acest sens, Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF), agenţie creată de ONU, le pune părinţilor la dispoziţie resurse pentru a-i educa pe cei mici folosindu-se de jocuri şi activităţi distractive dedicate întregii familii.

Astfel, la pagina de internet https://www.unicef.org/parenting/playbox, pot fi descoperite materiale care subliniază importanţa jocului şi oferă idei de joacă pentru diverse momente. „Joaca nu este doar o distracţie - este şi o modalitate de a învăţa. În primii trei ani de viaţă, creierul unui copil se dezvoltă mai repede decât în orice altă perioadă a vieţii sale. Când copiii se joacă, ei explorează lumea lor şi îşi formează aptitudini critice care le vor fi de folos pe parcursul vieţii”, notează unicef.org.

La rândul său, pediatrul Jack Shonkoff, profesor la Harvard, afirmă că: „Joaca este explorare. A te juca înseamnă a încerca lucruri noi. Joaca înseamnă să încerci să înţelegi că ceea ce faci are consecinţe, uneori intutitive, alteori imprevizibile. Joaca este o formă de a dezvolta competenţe”, arată unicef.org.


Nu este necesar ca jucăriile să fie scumpe sau sofisticate. UNICEF le oferă părinţilor, la adresa https://www.unicef.org/parenting/child-care/toys-life, şapte idei de jocuri şi jucării comode şi la îndemâna oricui, care au efecte benefice pentru copii. Unele sunt utile pentru coordonarea mână-ochi, altele îl fac pe copil să înţeleagă faptul că obiectele există chiar şi atunci când nu sunt percepute, o a treia categorie de jocuri îl ajută să recunoască obiectele în funcţie de culoare, formă şi mărime. Cele care cresc în complexitate combină gândirea critică, imaginaţia şi coordonarea locomotorie.

Pe lângă dezvoltarea cognitivă, jocul părinţilor cu copiii facilitează şi consolidează relaţia afectivă dintre ei, îmbunătăţind, totodată, aptitudinile de comunicare ale celor mici.

La 30 mai 2024, un studiu derulat de Reveal Marketing Research a arătat că cele mai costisitoare aspecte în creşterea unui copil includ educaţia (72%), hainele şi încălţămintea (66%), alimentaţia (59%) şi activităţile extraşcolare (53%). Referitor la modalităţile prin intermediul cărora părinţii îşi arată dragostea şi recunoştinţa faţă de copii, 70% preferă să folosească cuvinte de încurajare şi afecţiune, 60% îşi dedică timpul pentru a petrece momente de calitate împreună, 57% oferă sprijin emoţional şi educativ, în timp ce 34% îşi exprimă dragostea prin intermediul cadourilor şi surprizelor.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a instituit Ziua mondială a părinţilor la 17 septembrie 2012, prin Rezoluţia 66/292, potrivit site-ului unicef.org. Ziua dedicată părinţilor înseamnă exprimarea preţuirii faţă de părinţii responsabili de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor faţă de copii şi pentru sacrificiile făcute pe tot parcursul vieţii, se subliniază în document. Decizia Adunării Generale a ONU de a marca o zi a părinţilor s-a întemeiat pe recunoaşterea rolului fundamental pe care tatăl şi mama îl au în viaţa copiilor lor, dar şi pe nevoia de conştientizare a pericolelor la care aceştia sunt expuşi în societatea contemporană, în special din perspectivă socio-economică, conform unicef.org.


Ziua mondială a părinţilor vine în completarea Zilei internaţionale a familiilor, sărbătorită, anual, la 15 mai. Urmare a Rezoluţiei 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat anul 1994 drept Anul internaţional al familiilor. Prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o bună oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, potrivit unicef.org.

Există şi anumite state care aniversează Ziua mondială a părinţilor la alte date calendaristice. În SUA, Ziua părinţilor este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei iniţiative a senatorului Trent Lott, din 1994, semnată de preşedintele american Bill Clinton. Republica Coreea celebrează Ziua părinţilor la 8 mai, iar în Filipine, Ziua părinţilor este prima zi de luni din decembrie, a încheiat sursa citată.


Citește și:
25 mai 2024 - Ziua Mondială a Peștilor Migratori
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii