Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 Septembrie- Ziua Informaticienilor Militari. Momentele care au marcat evoluția structurilor de informatică

ro

01 Sep, 2023 10:56 990 Marime text
Data de 1 Septembrie marchează Ziua Informaticienilor Militari. 

O specializare a transformărilor odată cu evoluția tehnologică, Informatica Militară a pornit de la înființarea, în această zi, în 1963, prin ordin al Marelui Stat Major, a unei Grupe de Automatizări - structură pionier, formată inițial din 18 specialiști militari și civili cărora le-au fost stabilite responsabilități legate atât de dotarea forțelor armate cu tehnică de calcul, cât și de producția și reparația acesteia.

La mulți ani și mult succes, transmite MApN. 


Despre informaticienii militari de la Arhivele Militare Naționale Române

La 1 septembrie 1963, în cadrul Marelui Stat Major  (M.St.M.), a fost înființată  Grupa de Automatizări din Direcția Generală a Înzestrării, primul organism cu atribuții de concepție, coordonare și înzestrare în domeniul informaticii militare și al automatizării conducerii trupelor.

Momentele semnificative care au marcat o evoluție evidentă a structurilor de informatică le reprezintă transformarea la 1 martie 1970 a Stației Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al Ministerului Apărării Naționale (M.Ap.N), ca organ de execuție, și înființarea, la 15 iulie 1971, a Direcției Mecanizare și Automatizarea Conducerii Trupelor, ca organ de concepție, și care a preluat în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N.

Noii structuri i-au revenit, cu precădere sarcini privind elaborarea concepției unitare de introducere a sistemelor informatice în M.Ap.N. (30 septembrie 1973) și înființarea structurilor de profil, subordonate M.St.M. În anul 1975  fost înființat Centrul de Calcul al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, iar în anul 1977, Centrul de Calcul al Marinei Militare.
În paralel, începând cu anul 1969, care a marcat apariția primei promoții de ingineri de calculatoare, s-a trecut la pregătirea de specialiști în domeniu. Din nefericire, aceasta s-a desfășurat în mod intermitent: dup promoțiil 1970 și 1971, a urmat o întrerupere de 10 ani (următoarea promoție - 1981) și reluată cu o promoție la doi ani.

Pregătirea unor specialiști în domeniu, cu un nivel superior de cunoștințe, a permis abordarea unor teme de cercetare - proiectare complexe. Astfel, au fost realizate completele mobile de calcul C-100, C-105 și Sistemul automatizat de Conducere la nivel divizie DACIC.

Perioada 1981 - 1985 a reprezentat o etapă de cristalizare a obiectivelor, vizând maturizarea activității de informatică și de ACT (automatizarea conducerii trupelor) în armată și, totodată, de definire a platformei de abordare a procedeelor de perfecționare a conducerii depășind faza de lucru „în local” și realizarea proceselor de prelucrare de la distanță, prin interconectarea mijloacelor de calcul și a sistemelor închegate.


Introducerea și extinderea prelucrării automate a datelor pentru realizarea Sistemului informatic militar (SIM) a continuat pe domeniile principale de activități: conducerea curentă (cuprinzând funcțiunile  organizare-mobilizare, înzestrare, logistică, instruire - educare și personal), conducerea operativ - teritorială a apărării antiaeriene a teritoriului, apărării litoralului și pazei frontierei de stat și conducerea trupelor pe timpul acțiunilor de luptă.

Posibilitățile de înzestrare oferite de unitățile economice de profil fiind limitate, s-a încercat îndeplinirea unor obiective ale informatizării prin posibilitățile și resursele proprii armatei. În acest sens, sunt de remarcat preocupările și realizările specialiștilor Secției de Cercetare Științifică de ACT a M.St.M. privind punerea la punct a sistemului informatic de conducere pentru eșalon armată pe completul de calcul de capacitate mică C-100, sistem ce a constituit o bună experiență pentru compartimentele de informatică de la armate și inspectoratele de armă.

De asemenea, personalul Centrului de calcul al M.Ap.N. a depus eforturi deosebite pentru realizarea unor sisteme informatice și aplicații de mare volum, necesare organelor și direcțiilor centrale în domeniile personal, financiar - contabil, mobilizare, înzestrare, învățământ, construcții și cazarea trupelor etc.

În urma analizei efectuate la Consiliul de Înzestrare, s-a adoptat decizia ca unele echipamente din compunerea sistemului să fie utilizate în procesul de învățământ, iar completul de calcul C-101 (bazat pe minicalculator) să fie introdus în înzestrarea marilor unități pentru completarea resurselor de calcul existente deja în dotarea acestora, folosind în acest scop asigurarea matematică și cu programe realizată pentru sistemul DACIC în ansamblu.


Tot în perioada 1981-1985, ca urmare a Hotărârii Biroului Executiv al Consiliului de Conducere al M.Ap.N. din 5 ianuarie 1980, s-au adoptat și pus în practică și alte măsuri privind dezvoltarea informaticii militare. Printre acestea s-au aflat extinderea organizării compartimentelor de informatică la direcțiile M.St.M., organele și direcțiile centrale, comandamentele militare teritoriale, organizarea structurilor de ACT cu atribute de concepție și coordonare, la statele majore ale comandamentelor categoriilor de forțe, creșterea numărului de funcții de specialitate pentru informatică ș.a.

La sfârșitul anului 1985 erau prevăzute în statele de organizare aproape 1200 de funcții, din care 285 analiști de stat major, 73 ofițeri ingineri, 92 maiștri militari și subofițeri, iar celelalte salariați cu studii superioare și medii. De asemenea, s-a aprobat generalizarea, începând cu 1982, a pregătirii informatice a ofițerilor de toate armele, efectuându-se în acest scop 40-180 ore în programele școlilor militare de ofițeri, 60 ore la cadrele tehnice din Academia Militară, 20-30 ore la cursurile postacademice.

În ce privește dotarea tehnică, la sfârșitul anului 1985 existau în întreaga armată 17 calculatoare de capacitate medie, 16 minicalculatoare, 45 microcalculatoare, peste 3500 calculatoare de birou și autospeciale de calcul și 4 autospeciale pentru transmitere date.

Mijlocul anilor '80 a constituit pentru informatica militară un moment de analiză profundă a etapelor după mai bine de 15 ani de dezvoltare coordonată, un prilej potrivit pentru a sintetiza obiectivele atinse, a scoate în evidență neajunsurile și dificultățile întâmpinate și totodată de a încerca să se pună bazele unei abordări superioare a procesului informatizării armatei printr-o concepție unitară în domeniu, care să cuprindă obiective prioritare pentru toate segmentele organismului militar.

Elaborarea concepției unitare a avut în vedere experiența și obiectivele stabilite pentru dezvoltarea capacității de organizare și conducere la toate eșaloanele în timp de pace și război, obiective puse în fața armatei în perioada 1986 -1990.

În acest sens, obiectivele specifice informaticii militare au vizat participarea la perfecționarea Sistemului informațional militar prin stabilirea sistemului de indicatori și a volumului de date necesare fiecărui organ de conducere pentru luarea unor decizii fundamentale, eliminarea paralelismelor în circulația informațiilor, tipizarea documentelor purtătoare de informații și reducerea numărului acestora, crearea unui sistem unitar de evidență, având la bază coduri și nomenclatoare unice, adaptarea sistemului informațional la cerințele prelucrării automate a datelor, crearea sistemului informatic militar prin integrarea într-un sistem unitar a Sistemului informatic teritorial cu sistemele automatizate operativ - teritoriale ale Apărării Antiaeriene, Marinei Militare, Aviației Militare și cu Sistemul automatizat pentru conducerea trupelor de uscat, perfecționarea metodelor și procedeelor de lucru ale statelor majore, în vederea folosirii eficiente a mijloacelor PAD și elaborarea metodologiilor de lucru în condițiile utilizării echipamentelor de automatizare, creșterea gradului de utilizare a calculatoarelor electronice în automatizarea armamentului și tehnicii militare, generalizarea sistemelor informatice pentru conducerea activităților productive în unitățile de producție ale armatei, pregătirea și perfecționarea cadrelor de specialitate și a utilizatorilor sistemelor informatice și continuarea activităților de colaborare cu alte armate în domeniul ACT.

Începând cu anul 1990, informatica militară românească a avut ca proncipaler obiective regândirea întregii politici în domeniul informaticii militare, precum și accesul la tehnologii avansate și la o tehnică de calcul superioară din punct de vedere calitativ.


Citește și:

MApN: „Războiul de agresiune declanșat de forțele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii