10 februarie- Ziua internațională a umbrelei
10 februarie- Ziua internațională a umbrelei
10 Feb, 2022 10:48
ZIUA de Constanta
2133
Marime text
- Pe 10 februarie sărbătorim umbrelele, o invenţie nu doar utilă, care ne protejează de ploaie şi de soare, ci şi decorativă.
Confecţionate din dantelă sau hârtie bogat ornamentată, unele modele sunt adevărate opere de artă, purtate de-a lungul timpului de oameni faimoşi şi influenţi.
Cea mai veche umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr. şi a fost descoperită în China antică. Există însă dovezi şi mai vechi ale existenţei umbrelelor: tot în China, în mausoleul lui Qin Shi Huangdi, a fost scos la iveală un car de război din teracotă care avea ataşat o umbrelă deschisă permanent, datând din 210 î. Hr.
Au fost de asemenea descoperite umbrele în Ninive, Persepolis, Egiptul Antic şi Grecia.
Data de 10 februarie marchează o serie de evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei, astfel:
1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.
1502: Vasco da Gama pleacă din Lisabona, Portugalia, pentru a doua călătorie spre India.
1763: În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Regatului Unit Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.
1840: Anul în care s-a făcut prima Fotografie de Nuntă- Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prințul Albert de Saxa Coburg – Gotha.
1867: Are loc, la Iași, premiera piesei "Răzvan vodă", de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.
1882: Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.
1904: Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.
1938: Regele Carol al II-lea înlatură guvernul Goga–Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.
1941: Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.
1945: Armata I română desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).
1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.
1947: Italia a retocedat Iugoslaviei, Dalmația ocupată în timpul războiului.
1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.
1960: Ia ființă, în senatul francez, un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.
1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.
1968: S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.
1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.
1997: Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.
2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.
Aniversări
1933: Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film
1940: Maria Butaciu, interpretă română de muzică populară
1983: Lucian Goian, fotbalist român
Sărbători
În calendarul ortodox: Sfântul Sfintit Mucenic Haralambie (sec. II-III)
Sursa Agerpres/Wikipedia
Foto Pixabay
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii