Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:17 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

ro

10 Mar, 2024 10:09 671 Marime text





 
  • Decizia privind marcarea unei zile internaţionale a femeilor judecător a fost luată la 28 aprilie 2021, prin Rezoluţia ONU A/RES/75/274, cu scopul de a reafirma angajamentul de a dezvolta şi implementa strategii şi planuri naţionale adecvate şi eficiente pentru promovarea femeilor în sistemele şi instituţiile de justiţie judiciară la nivel de conducere şi la alte niveluri, potrivit Agerpres.

ONU a marcat această zi pentru prima dată în anul 2022. Cu acel prilej, Reţeaua Globală de Integritate Judiciară a subliniat rolul crucial al sistemului judiciar în combaterea corupţiei şi a susţinut că reprezentarea echitabilă de gen întăreşte sistemul judiciar. "Femeile judecător contribuie la calitatea procesului decizional şi ajută la construirea încrederii în sistemul judiciar. Lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni poate avea succes doar dacă sistemul judiciar este incluziv, divers şi oferă perspective diferite de gen", se mai arată în mesajul Reţelei Globale de Integritate, transmis la 10 martie 2022.
 
Tot cu prilejul Zilei din 2022, Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UN Office for Drugs and Crime - UNODC) a lansat iniţiativa, "Women in Justice/for Justice", desfăşurată pe tot parcursul anului 2022.

Pentru a marca această zi în 2023, a fost lansat documentarul "Women Judges Pioneering in and Transforming the Legal Field-International Day of Women Judges", care celebrează realizările femeilor judecător şi ale asociaţiilor de femei judecători din întreaga lume.
 
Reprezentarea femeilor în sistemul judiciar este semnificativă prin inspirarea următoarelor generaţii de judecători şi motivarea lor să îşi atingă obiectivele. De asemenea, femeile din sistemul de justiţie penală pot acţiona ca agenţi ai schimbării şi pot contribui la o mai mare responsabilitare a sistemului. Nu în ultimul rând, reprezentarea femeilor în instituţiile de aplicare a legii a fost corelată cu răspunsuri mai eficiente, centrate pe victimă, conform https://www.un.org/.

În ciuda angajamentului sporit al femeilor în viaţa publică, ele rămân semnificativ subreprezentate în posturile decizionale, un număr relativ mic de femei făcând parte din sistemul judiciar, în special în funcţii de conducere. Prin simpla lor prezenţă, femeile judecător sporesc legitimitatea instanţelor, trimiţând un semnal puternic că sunt deschise şi accesibile celor care caută să recurgă la justiţie, mai notează sursa citată.


În luarea deciziei privind marcarea unei astfel de zile s-a luat în calcul şi activitatea şi eforturile Reţelei Globale de Integritate Judiciară a Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (UNODC), care reuneşte femei judecător, cu scopul de a învăţa din experienţele trăite şi pentru a oferi o sursă de solidaritate.

Egalitatea în sistemul judiciar, fiind una problematică din punct de vedere istoric, în prezent se iau măsuri pentru a remedia acest lucru, după cum se arată în declaraţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind marcarea zilei de 10 martie ca Ziua internaţională a femeilor judecător.

Reprezentarea femeilor în sistemul judiciar este semnificativă şi din perspectiva Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 5 referitor la egalitatea de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi fetelor la implementarea Agendei 2030.

Statisticile arată că 40% dintre judecători erau femei în 2017, adică cu 35% mai mult decât în 2008. De asemenea, deşi în majoritatea ţărilor europene, există mai multe femei decât bărbaţi judecători sau magistraţi profesionişti, femeile reprezintă 41% din judecătorii de la curţile supreme naţionale şi doar 25 de procente din preşedinţii instanţelor, mai informează https://www.un.org/.


La nivel internaţional, există şi International Association of Women Judges (IAWJ), care îşi concentrează eforturile în direcţia creşterii accesului leadership-ului feminin în sistemele judiciare ale statelor. În acest sens, în 8-10 mai 2024 va avea loc Conferinţa Regională a IAWJ - regiunea Asia-Pacific şi Conferinţa regională IAWJ - regiunea Africa (13-17 mai).

Citește și
Feminitatea și maternitatea, celebrate în luna martie la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii