Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 măsuri alimentare care pot stimula metabolismul. Cum ne ajută consumul de alimente și băuturi calde sau reci

ro

19 Mar, 2022 20:59 2004 Marime text
Tânără care face sport Foto PixabayNutriționista Mihaela Bilic a explicat cum putem accelera metabolismul, avertizând că cea mai sigură cale de încetinire a metabolismului este cura de slăbire drastică și repetată.

Aceasta a enumerat 10 măsuri care stimulează metabolismul, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.



"Cum putem accelera un metabolism încetinit


Unica soluție este activitatea fizică, în timpul contracției musculare organismul este obligat să ardă calorii. Niciodată nu vom putea consuma prin mișcare câte calorii putem să aducem din mâncare. Însă sportul regulat menține masa musculară și poate crește arderile cu 300-500 cal/zi. Efortul fizic intensifică circulația respirația și transpirația, care se fac cu un consum mare de calorii. După sport rata metabolică rămâne accelerată cu 15%, deci mișcarea mărește metabolismul bazal. Sportul dezvoltă mușchii iar un organism bine antrenat arde mai multe calorii. 


Atentie! Cea mai sigură cale de încetinire a metabolismului este cura de slăbire drastică și repetată. Cu cat mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor NU este urmată de revenirea la normal a arderilor.  Un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie diminuat cu 30-50%.



Când slăbim pierderea kilogramelor se face din grăsime și din mușchi, dar reîngrășarea se face doar cu grăsime. După câteva episoade de slăbit-îngrășat, la același număr de kilograme pe cîntar, compoziția corporală e modificată în rău: cantitatea de grăsime va fi mai mare, iar metabolismul se va lenevi.


Rata metabolică este influențată de tipul de alimente consumate zilnic. Anumiți nutrienti sunt mai ușor de transformat în energie, iar alții în grăsime de depozit. 
Proteinele din carne pește și ouă se digeră cel mai greu, organismul cheltuiește 25% mai multă energie pentru digestia lor. Proteinele au calorii negative, ajută la slăbit și intensifică arderile. 

Grăsimile alimentare sunt concentrate în calorii și nu necesită transformări majore,  trec rapid în țesutul adipos și sunt depozitate cu consum energetic minim (3%). 
Carbohidrații din zahăr și făinoase determină o creștere de numai 5-9% a ratei metabolice. În plus stimulează secreția de insulină, hormon responsabil de transformarea caloriilor în grăsime", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa.




Cele 10 măsuri alimentare care pot stimula metabolismul



-consumați alimente și băuturi calde sau reci, aducerea lor la temperatura corpului se face cu consum energetic
-consumați proteine la fiecare masă ca să puneți metabolismul la treabă
-evitați combinația făinoase-grăsime (pizza sandviciuri paste), se transformă ușor în grăsime de depozit
-folosiți condimente, tot ce este iute și picant accelerează metabolismul
-beți cafea, cafeina stimulează digestia circulația și respirația, inhibă apetitul și accelerează metabolismul
-alegeți cerealele integrale și consumați fructele cu tot cu coajă, au indice glicemic mic și risc de îngrășare scăzut
-evitați consumul de carbohidrați după ora 18:00, spre seară rata metabolică scade
-consumați creveți și fructe de mare, sunt bogate în iod zinc seleniu și crom, minerale esențiale pentru sinteza de hormoni tiroidieni
-evitați excesul de legume crucifere (varză, conopidă, broccoli), au tendința să încetinească activitatea tiroidei
-împărțiți cantitatea de mâncare dintr-o zi în mese mai mici și mai dese; efortul de digestie înseamnă consum caloric, deci 3 mese/zi sunt de preferat în loc de o masa unică, potrivit Mihaelei Bilic.

Sursa Facebook/ Mihaela Bilic
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii