Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:27 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 ani de la moartea îndrăgitului Nicu Constantin. S-a născut la Eforie

ro

15 Sep, 2020 09:13 3396 Marime text
  • Ani la rând, a dezmorțit fețe și a adus râsul cel sănătos în inimile și pe chipul publicului său.
  • În 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică.​

Actor îndrăgit pentru umorul său aparte și pentru mimica ce transmitea emoții dincolo de scenă, ori de ecranele televizoarelor, Nicu Constantin s-a născut în Eforie, la data de 31 iulie 1938 și a încheiat spectacolul vieții pe data de 15 septembrie, în anul 2009.

Ani la rând, a dezmorțit fețe și a adus râsul cel sănătos în inimile și pe chipul publicului său.

Născut în Eforie, actorul Nicu Constantin povestea cu drag că toate casele ce existau în fostul oraș Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său, potrivit wikipedia.org.

Conform sursei citate, actorul practică de mic tot felul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți la cornet, vânzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel câștigați au devenit o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel.

Pentru Nicu Constantin, primele înclinații spre lumea artei încep să apară la vârsta de 12 ani. La momentul respectiv avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, dar și alții, potrivit sursei citate.

De asemenea, în aceeași perioadă, învață de la sora sa, Constanța, lungi poeme de câte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor făcându-se astfel imediat remarcat.

Primul spectacol a fost însă ținut în Școala de Marină din Constanța când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuța", a prezentat momentul satiric "Mâine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea școlii.


Succesul fiind garantat, Nicu Constantin a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, "Melodia constănțeană".

Între 1960 și 2000, a activat și a susținut peste 9.000 de reprezentații pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”, scrie wikipedia.org.

În 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică.

În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii