Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:31 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 ianuarie - Ziua Naţională a Artei Fotografice

ro

11 Jan, 2021 08:23 2566 Marime text
  • La data de 11 ianuarie sărbătorim Ziua Naţională a Artei Fotografice, ce a fost declarată oficială în mai 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 458.
  • Este sărbătorită în această zi deoarece coincide cu ziua în care s-a născut primul fotograf al României, Carol Popp de Szathmary, ce a trăit între anii 1812 şi 1887.
 
Primul aparat de fotografiat adus vreodată în România a fost un „dagheriotip”, cumpărat de Colegiul „Sfântul Sava“. Prima poză făcută de Szathmary a fost executată în noiembrie 1848. Era o calotipie - un vechi procedeu de fotografiere, în care se foloseau clorura de argint ca sensibilizator şi cea de sodiu sau iodură de potasiu pentru fixare - reprezentând un Cupidon cu braţele frânte (o statuetă).
 
La 28 noiembrie 1956 a fost înfiinţată Asociaţia Artiştilor Fotografi, iar printre membrii fondatori s-au numărat Aurel Bauch, ing. T. Silistrarianu, Eugen Iarovici, Hedy Löffler-Weiselberger, Vulpaş Gh., Hananel Ion, Lovinescu Andrei, ing. Comănescu Silviu, dr. Spiru Constantinescu, Löwy Tibor, Gheorghe Şerban, Kauffman Alfred, ing. Mărculescu Herbert.
 
Asociaţia Artiştilor Fotografi a organizat Saloane Internaţionale ale României, majoritatea fiind vernisate la Galeria Dalles din Bucureşti. Cea mai reprezentativă manifestare de-a lungul timpului a fost Festivalul Naţional cu participare internaţională „Luna Fotografiei din România”, organizat începând cu anul 2010. Acesta a cuprins o serie de manifestări expoziţionale de excepţie, vernisate în capitală şi în Budapesta.
 
În 2011 a avut loc vernisajul primului Salon al Artiştilor Fotografi din Bucureşti, organizat sub egida Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În luna mai a anului 2012 a fost lansat oficial Festivalul Fotografiei Europene.

Despre Carol Popp de Szathamary
 
Carol Popp de Szathamary s-a născut la 11 ianuarie 1812 la Cluj şi a decedat în 3 iulie 1887 la Bucureşti. Pictorul şi graficianul maghiar din Transilvania a fost şi primul fotograf de artă şi documentarist al Regatului Român, dar, mai important, acesta a fost şi primul fotoreporter de război din lume. El a fost remarcat şi ca unul dintre primii zece fotografi din Europa.
 
A fost fiul lui Daniel Szathmary, un mic nobil şi pastor la Colegiul Reformat din Cluj. Numele fotografului i-a fost atribuit deoarece „Popp” (Pap) însemna preot.
 
Carol Popp de Szathmary a studiat o perioadă la seminarul teologic de la Blaj şi dreptul la Cluj, apoiplecând să studieze pictura la Roma şi Viena la Academia de Arte. În pictură, acesta s-a remarcat printr-un limbaj migălos şi greoi, dar având acelaşi spirit de observaţie ascuţit ca în fotografie. Acesta picta în general bâlciuri sau târguri. Bun desenator şi specialist în tehnica acuarelei, a fost şi pictorul Curţii Regale de la Cotroceni şi pictorul şi fotograful oficial al regelui Carol I.
 

Carol Popp de Szathmary a fost şi litograf, lăsând un „Album cu vederi din Transilvania”, dar şi portrete ale unor deputaţi din Dieta Transilvaniei. În anul 1860, Carol Popp de Szathmary a făcut o hartă topografică a ţării. Din opera sa mai enumerăm şi cromolitografii şi acuarele înfăţişând tipuri şi porturi populare, acestea fiind cu caracter exclusiv documentar.
 
Ca prim fotograf al României, a imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii, devenind astfel primul fotoreporter de război din lume. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări a realizat şi primele talbotipii sau calotipii.
 
Prima fotografie panoramică realizată la noi în ţară a fost făcută la Bucureşti, de Carol Popp de Szathmary. În această imagine apare Palatul Brâncoveanu, care a aparţinut prinţului Bibescu şi care, în final, din cauza unor vremuri grele, a fost demolat.
 
Fiind un adevărat pionier al fotografiei, Szathmary a realizat o bogată colecţie de chipuri militare. Tot el semnează şi portretul generalului rus Mihail Dimitrievici Gorceakov, care a fost publicat în revista „The Illustrated London News” în data de 3 octombrie 1855.
 
A fost şi premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde 100 de imagini din Războiul Crimeii. 

 
Carol Popp de Szathmary a fost distins cu patru medalii pentru albumele de fotografie realizate şi pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de regina Angliei, de împăratul Austriei, de împăratul Napoleon al Franţei şi de regele Spaniei. „Carol Popp de Szathmary devine primul reporter de război cunoscut în lume, primatul absolut în acest sens l-a avut un anonim american, care, în 1847, a făcut câteva daqurretipii în timpul conflictului dintre SUA şi Mexic”, potrivit Wikipedia.
 
Pentru cinstirea memoriei lui Carol Popp de Szathmary a fost organizat, la Oradea, Festivalul Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari”, în anul 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii