Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:58 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 aprilie Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii. Ce alte evenimente au marcat această zi

ro

12 Apr, 2022 10:56 1664 Marime text
Ziua Aviației, foto: Pexels

Data de 12 aprilie marchează Ziua mondială a aviației și a cosmonauticii. 

”Cerul e negru, Pământul e albastru” sunt cuvintele care au făcut istorie. 

Au fost rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spaţiul cosmic. În dimineaţa zilei de 12 aprilie 1961, la ora 08.07, ora României, nava Vostok 1 a fost lansată pe orbita pământului de pe Cosmodromul Baykonur. Misiunea era una deosebit de periculoasă, în condiţiile în care, zborurile anterioare, din cadrul programului Sputnik, cu câini la bord, se terminaseră tragic în aproape jumătate din cazuri.

Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, în vârstă de 27 de ani, efectua primul zbor orbital în jurul Pământului. În timpul zborului, la o altitudine ce a variat între 175 şi 380 de kilometri, Gagarin a efectuat prima transmisiune televizată din spațiu.

După un zbor de 108 minute, în care a efectuat o rotaţie completă în jurul Pământului, Gagarin a reintrat în spaţiul atmosferic şi, din motive tehnice, s-a catapultat din modul la 7.000 de metri înălţime, aterizând cu paraşuta, în zona Saratov, la 700 de kilometri de Moscova.

Succesul misiunii a fost exploatat propagandistic de Kremlin, pentru a demonstra superioritatea tehnologiei sovietice faţă de cea americană. Doar 7 ani mai târziu, la 27 martie 1968, ”primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor militar de antrenament, în circumstanţe rămase învăluite în mister.

12 aprilie 1981 - Primul zbor al navetei spaţiale americane Columbia


Prima misiune a navetei Columbia, STS-1, a durat de pe 12 aprilie până pe 14 aprilie, 1981.

Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră deasupra Texasului. Toţi cei 7 membri ai echipajului au pierit.


Ziua de 12 aprilie în istorie 

1457: Bătălia de lângă satul Dolhești, unde Ștefan cel Mare a înfrânt și alungat din scaunul țării pe Petru Aron.


1606: Pentru a sublinia uniunea personală dintre Anglia și Scoția, regele Iacob I/VI stabilește un steag comun al celor două țări prin decret. Union Jack este o suprapunere a crucii Sfântului Andrei scoțiană cu Crucea Sf. Gheorge englezească.

1633: Inchiziția a început interogatoriul lui Galileo Galilei la Roma cu privire la doctrina sa despre viziunea heliocentrică asupra lumii.

1814: Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței, sosește din exil la Paris, după căderea lui Napoleon. Conform publicației Le Moniteur, contele spune: "În sfârșit revăd Franța! Nu s-a schimbat nimic, doar că se află în ea un francez mai mult." Era o parafrază după Napoleon când a pierdut tronul: "Curând nu va mai fi în Franța decât un francez mai puțin".

1820: Alexandru Ipsilanti este declarat lider al Eteriei, o organizație secretă pentru răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1861: A început războiul de secesiune din SUA, încheiat la 9 aprilie 1865.

1877: A început războiul ruso-turc. România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1914: A avut loc, la Londra, premiera piesei de teatru Pygmalion, a scriitorului englez, George Bernard Shaw.

1939: Albania a fost înglobată Italiei, sub forma unei uniuni personale. Victor Emanuel al III-lea al Italiei, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege al Albaniei (1939).

1943: Întâlnirea dintre conducătorul statului român, mareșalul Ion Antonescu, și Hitler, la castelul Klessheim. Hitler a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1944: În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre F. Nanu, ambasadorul României, și Alexandra Kollontay, ambasadoarea URSS, sovieticii au propus încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de nord, dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.

1945: Participanții la Mișcarea Tineretului Progresist hotărăsc crearea unei organizații unitare, intitulată Tineretul Progresist din România. Congresul acesteia are loc la 22 octombrie - 24 octombrie 1945.

1945: Președintele american Franklin D. Roosevelt moare în timp ce era în funcție; vice-președintele Harry Truman depune jurământul ca cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite.

1955: Doctorul Jonas Salk anunță folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.

1961: Cursa spațială: cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devine primul om care călătorește în spațiul cosmic și efectuează primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I. Zborul a durat 108 de minute.

1966: Primul bombardament american asupra R.D. Vietnam.

1967: A fost inaugurat Teatrul Ahmanson din Los Angeles.

1970: S-au deschis pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București–Pitești.

1981: A avut loc zborul primei navete spațiale NASA, Columbia, care s-a pulverizat, din cauze necunoscute și a ars aproape în întregime, în data de 1 februarie 2003.

1997: A fost parafat Acordul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).

2000: În cursul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o mea culpa istorică pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

2000: Poliția columbiană a arestat 49 de membri ai unei rețele internaționale de heroină; a fost arestat și un văr al celebrului traficant de droguri Pablo Escobar.

2000: Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte circa 20 rănite în cursul unui atac cu grenade și arme automate care a avut loc într–o moschee șiită din Malhowali, localitate din Nord–Estul Pakistanului.


Aniversări

1949: Florin Zamfirescu, actor român de teatru și film
1950: George Rădeanu, pictor român
1956: Andy Garcia, actor american
1962: Carlos Sainz, pilot spaniol de raliuri
1965: Mihai Stoica, fotbalist român


Sărbători

Ziua mondială a aviației și a cosmonauticii

În calendarul creștin-ortodox: Sf. Vasile Mărturisitorul, Episcopul Pariei; Sf. Cuv. Antuza; Sf. Mc. Sava de la Buzău; În 2015 și 2026: Paștele creștin ortodox (Învierea Domnului).



Ziua hamsterului

În fiecare an, la 12 aprilie, este sărbătorită Ziua hamsterului (#HamsterDay), unul dintre cele mai îndrăgite animale de companie.

În lume există peste 20 de specii de hamsteri, de diverse dimensiuni. Dintre aceştia, cel mai mare ar fi Cricetus cricetus, hârciogul european sau hamsterul comun, care poate ajunge la circa 35 de centimetri.

Ziua micului dejun la birou

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, potrivit specialiştilor. Însă, multe persoane care se grăbesc să ajungă dimineaţa la birou nu reuşesc să acorde suficientă atenţie acestui lucru şi sar peste prima masă a zilei sau nu fac alegeri sănătoase pentru a-şi potoli foamea. De aceea, în 2016, a fost creată Ziua micului dejun la birou, însoţită de hashtag-ul #DeskfastDay, o combinaţie între "desk" ("birou") şi "breakfast" ("micul dejun").


Ziua brânzei la grătar

Topită, caldă, elastică, savuroasă... brânza la grătar poate fi considerată una dintre cele mai delicioase invenţii culinare, apreciată de persoane de toate vârstele. În plus, nu e deloc greu de preparat. De aceea, brânza la grătar are o zi dedicată, însoţită de hashtag-ul #GrilledCheeseSandwichDay.



Ziua aprecierii avocaţilor

Avocaţii au o meserie foarte solicitantă şi stresantă, care necesită mulţi ani de studii şi de practică, iar activitatea lor este esenţială. De aceea, în fiecare an, în a doua zi de marţi din aprilie, se celebrează #BeKindtoLawyersDay, o zi prin care se doreşte creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa acestei meserii.

Sursa: tvr.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii