Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:50 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 mai - Ziua Internațională a Asistenților Medicali

ro

12 May, 2022 10:46 1249 Marime text
foto: unsplash/  Hush Naidoo Jade Photography

Data de 12 mai marchează o serie de evenimente importante desfășurate de-a lungul istoriei, în lume.

Astfel, amintim:

205 î.e.n.: A fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic și strămoșul calculatorului analog. Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mișcarea planetelor și puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.
113: A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian", operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naștere a poporului român.
254: Papa Ștefan I îi succede Papei Lucius I ca cel de-al 23-les papă.
1191: Richard I al Angliei se căsătorește cu Berengaria de Navara care este încoronată regină consort a Angliei în aceeași zi.
1364: Universitatea Jagiellonă, una dintre cele mai vechi universități din Europa, a fost inaugurată prin carta regală emisă de Cazimir al III-lea al Poloniei.
1551: A fost fondată Universitatea Națională San Marcos din Lima, Peru, la porunca regelui Carol Quintul. Este cea mai veche universitate cu o existență continuă din America.
1581: A fost fondată Universitatea din Cluj.
1664: Tartuffe, o comedie în cinci acte de Molière, are premiera la Palatul Versailles. Această primă versiune a provocat scandal datorită criticii sale drastice și revoluționare la adresa ipocriziei religioase, care a dus la interzicerea piesei.
1797: Războiul Primei Coaliții: Napoleon I al Franței cucerește Veneția.

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei". Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc".
1873: Încoronarea regelui Oscar al II-lea al Suediei.
1881: În Africa de Nord, Tunisia devine protectorat francez.
1925: Paul von Hindenburg este investit în funcția de președinte al celui de-al doilea Reich al Republicii de la Weimar.
1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.
1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.
1937: Regele George al VI-lea al Angliei a fost încoronat la Westminster Abbey.
1941: Inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.
1942: Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.
1945: Al doilea război mondial: Armata română își încheie participarea la cel de–al doilea război mondial.
1965: Nava spațială sovietică Luna 5 se prăbușește pe Lună.
1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.
1998: Sărbătoarea națională a Republicii Cecene Icikeria (ziua semnării Acordului de pace cu Federația Rusă).
2008: Peste 50.000 de persoane sunt ucise în China de un cutremur care măsoară 7,9 Mw. Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.
2016: Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat. Rusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.


Sărbători

Ziua Internațională a Asistenților Medicali

„Ziua de 12 mai este dedicată asistenților medicali,  prilej pentru a le mulțumi și a ne exprima respectul față de contribuția acestora față de societate.

România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.

În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitatii serviciilor de sănătate.

Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale.

Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.

Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19. 
Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.

Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă”, transmite Ministerul Sănătății, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali. 


Israel: Ziua Independenței
Sărbătoarea Wesak, cea mai importantă a calendarului budist

Decese

Scriitorul Jean Bart (Eugeniu P. Botez) se stinge din viață
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii