Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:05 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 noiembrie. Trei sărbători în Armata României. Pe cine omagiază, militarii, azi. Ce le urăm sărbătoriților

ro

12 Nov, 2017 06:30 5794 Marime text
Ziua de 12 noiembrie este una specială pentru Armata României, pentru că astăzi este sărbătorită Ziua Statului Major al Apărării (NR-fostul Stat Major General), Ziua Cercetașilor Militari și Ziua geodezilor militari.
 
Prima dintre ele a devenit sărbătoare după Unirea Principatelor Unite, odată cu transformările militare încununate, la 12/24 noiembrie 1859, prin înființarea Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acest organism era format din ofițeri până la gradul de colonel inclusiv, având ca atribuție principală crearea unei structuri militare unice de concepție și organizare pe întreaga armată.
 
Potrivit site-ului oficial smap.mapn.ro, la 13/25 mai 1860, apare Legea cu privire la principiile și modul de desfășurare a instrucției în Armata Principatelor Unite, iar la 9/21 octombrie 1862, prin Legea de reorganizare a Ministerului de Război, sunt înființate trei direcții: personal și operații militare; administrație și contabilitate; artilerie și geniu. În anul 1864, la 27 noiembrie/9 decembrie, a fost adoptată Legea pentru organizarea puterii armate.
 
În anul 2017, a intrat în vigoare Legea 167/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, conform căreia, la nivelul Statului Major General au fost aduse modificări care vizează în principal transformarea acestuia în Statul Major al Apărării.
 
Ziua Cercetașilor Militari. Ziua de 12 noiembrie 1859 rămâne, în conștiința românilor, ca data la care domnitorul A.I.Cuza a semnat, prin intermediul Ordinului de Zi nr .83, actul de înființare a “Secţiei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, secție care a reprezentat un prim element organizat al cercetării Armatei române.

Așa se face că de atunci, tradițional, 12 noiembrie este „Ziua Cercetașilor Militari”.
 
”A fi cercetaş înseamnă să vezi şi să nu fii văzut, să auzi fără a fi auzit, de fapt să fii discret dar, totodată, omniprezent. „Audi, vidi, sile!” („Ascultă, urmăreşte şi taci”) este motto-ul care defineşte blazonul cercetaşilor”.

 
Ziua geodezilor militari. Tot la La 12 noiembrie se sărbătorește și Ziua geodezilor militari.
Ziua Porților Deschise la Direcția Topografică Militară, 2009
Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din 1859, semnat de domnitorul Al. I. Cuza (1859-1866),  a pus bazele Serviciului Topografic al Armatei Române. După această dată, atât structura organizatorică a acestuia, cât și tehnologia de obținere a hărții topografice militare au fost perfecționate continuu.

Această evoluție a avut salturi spectaculoase, mai ales după 15 ianuarie 1951, când, prin Ordinul nr. 00316 din 13 ianuarie 1951, s-a înființat Direcția Topografică Militară (DTM), cu o structură organizatorică nouă, axată pe fazele principale ale proceselor tehnologice. În baza aceluiași ordin, s-au înființat Detașamentul Geodezic și Detașamentul Topografic, subordonate nemijlocit DTM, care erau specializate în executarea lucrărilor de cabinet și de teren necesare întocmirii hărții topografice a țării.

Potrivit ''Calendarului tradițiilor militare'' (2010), prin Ordinul M.Ap.N. nr. CL 001608 din 21.08.1961, la 1 septembrie același an, din considerente organizatorice și economice, s-a înființat Unitatea de Geodezie și Topografie, cu sediul în garnizoana Buzău, prin contopirea celor două detașamente, Geodezic și Topografic, unitate care a continuat planurile de producție ale acestora.
Printre realizările topogeodezilor, militari se numără prima hartă topografică, pe care este înscris numele de România, executarea unor lucrări topografice pentru zonele de operații ale armatei române în timpul Războiului de Independență, medalii de aur și de argint la Expoziția Universală de la Paris (1899), rețeaua triangulației de stat de ordinul I-IV, rețeaua nivelmentului de stat de ordinul I-IV, harta topografică militară la scările 1:25 000 — 1:1 000 000, planuri topografice ale localităților, lucrări complexe și deosebit de importante pentru economia națională ș.a.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii