Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Povestea Izvorului lui Eminescu din Dobrogea

ro

15 Jun, 2021 08:24 3459 Marime text

 
  • Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.

A fost activ în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.

Poemele sale au fost traduse în multe limbi străine, incluzând engleza, germana, italiana, franceza și altele.

A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Eminescu în Dobrogea.

Izvorul lui Eminescu se află la câteva sute de metri de Peștera Sfântului Apostol Andrei. Este amplasat într-o adevărată oază de liniște, fiind un loc de luminare spirituală și culturală.

Nicolae Georgescu relatează în „Cercul strâmt. Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu“ că poetul a venit într-o vacanță la Constanța în anul 1882. Acesta a fost cazat la hotel d’Angleterre. Eminescu s-a plimbat prin Dobrogea timp de aproximativ două săptămâni și a ajuns la Peştera Sfântului Andrei. De acolo, Eminescu transmitea informaţii către ziarul Timpul din zona actualei comune Ion Corvin. În amintirea şederii poetului la Peştera Sfântul Andrei, în 1922, s-au organizat serbări câmpeneşti foarte ample.


În anul 2010, Fântâna lui Mihai Eminescu a intrat pe lista monumentelor istorice categoria Memoriale, grupa B, cu numele de „Izvorul lui Eminescu”. Decizia a fost  publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 454 din 05 iulie 2010.




Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii