14 martie - Ziua chipsurilor din cartofi
14 martie - Ziua chipsurilor din cartofi
14 Mar, 2022 11:10
ZIUA de Constanta
1541
Marime text
Ziua chipsurile din cartofi celebrează una dintre cele mai populare gustări de pe glob și este marcată anual la 14 martie.
Chipsurile din cartofi au fost inventate de George Crum, bucătar la Moon Lake Lodge din Saratoga Springs în 1853, unde cartofii franţuzeşti erau una dintre preparatele preferate din meniu. Cartofii prăjiţi au ajuns în Statele Unite cu aproximaţie în anii 1700, când, după ce i-a degustat cu plăcere în Franţa, preşedintele Thomas Jefferson i-a introdus localnicilor din Saratoga.
Când oaspeții restaurantului unde lucra Crum au început să se plângă de cartofii prăjiţi tăiați prea gros, bucătarul s-a gândit să le dea o replică sarcastică, să taie cartofii în felii cât mai subţiri posibil, să-i prăjască şi să-i trimită înapoi clienţilor. Spre surprinderea lui, cartofii au avut un mare succes, iar oaspeţii au cerut porţii suplimentare.
Aşa au luat naştere chipsurilor din cartofi. Crum şi-a deschis apoi propriul restaurant, vizitat de mulţi oameni faimoşi precum William Vanderbilt, Cornelius Vanderbilt şi Jay Gould, şi unde exista un coş cu chipsuri la fiecare masă. Deşi Crum nu şi-a brevetat invenţia, chipsurile din cartofi au devenit una dintre cele mai inovative gustări din industria alimentară, scrie agerpres.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii