14 martie – Ziua Internațională a Matematicii Rolul central al matematicii în viața noastră, pe ordinea de zi a politicienilor
14 martie – Ziua Internațională a Matematicii: Rolul central al matematicii în viața noastră, pe ordinea
13 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2322
Marime text
- Deputatul Varujan Pambuccian a propus ziua de 10 ianuarie drept „Ziua națională a matematicii, informaticii științelor naturii”, dar proiectul de lege nu a mai apucat să fie votat
Decizia ca ziua de 14 martie să fie celebrată în calitate de Zi Internațională a Matematicii a fost adoptată de Consiliul Executiv al UNESCO la cea de-a 205-a sesiune și de Conferința Generală UNESCO la cea de-a 40-a sesiune din noiembrie 2019.
Această zi era sărbătorită anterior ca ziua numărului π (în tradiția americană de scriere a zilelor mai întâi se scrie luna și apoi ziua, adică 14 martie se scrie prescurtat 3.14 – număr aproximativ egal cu π), printr-o serie de concursuri inedite, diverse evenimente de popularizare și promovare a matematicii.
Toate industriile se bazează pe aplicații matematice. Științele matematice joacă un rol important în înțelegerea provocărilor majore ale societății și planetei, cum ar fi inteligența artificială, schimbările climatice, inversarea pierderilor de biodiversitate, contracararea creșterii nivelului mării, prognozarea creșterii populației la nivel mondial și a nevoilor alimentare asociate, etc. Acestea joacă un rol fundamental în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Scopul acestei Zile este de a oferi un accent anual evaluării continue a rolului central al matematicii în viața oamenilor. O astfel de zi evidențiază repere în istoria matematicii datând din epoca paleoliticului superior din Africa, precum Oasele Ishango, care au fost probabil cea mai veche reprezentare matematică din istoria umană.
În România, clasa politică are alte interese, decât cele intelectuale
Pe 8 septembrie 2020, deputatul Varujan Pambuccian depunea următoarea expunere de motive pentru instituirea Legii 651/2020 drept „Ziua matematicii, informaticii științelor naturii”:
„Felul în care s-a dezvoltat societatea umană, în special începând cu secolul al XlX-lea este rezultatul direct a! dezvoltării a ceea ce azi numim STIM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Astăzi o națiune este puternică dacă are o baza învățământ, cercetare și industrie legată de aceste domenii. Crearea, menținerea și dezvoltarea unei asemenea baze presupune un anumit fel în care lucrurile care țin de STIM sunt conștientizate și asimilate în cultură unei națiuni.
Ea presupune existența unei baze mari de selecție a tinerilor care pot urma aceste domenii, un sistem educațional care să pună accentul pe aceste valori și un sistem industrial și de cercetare care să le asigure celor pregătiți în aceste domenii un cadru în care să își manifesteze creativitatea. Mai presupune, de asemenea, educarea mediului de afaceri pentru a realiza profit în domeniile acestea iar, la nivelul deciziilor naționale strategice și a inițiativelor locale comunitare o determinare
pentru a influență pozitiv această dezvoltare. Din aceste motive, consider că înființarea unei asemenea zile naționale poate avea o contribuție semnificativă în conștientizarea la nivel de masă a importanței domeniului și asigurarea unui suport popular pentru viitoare decizii strategice.
În ziua de 10 lanuarie 1906 se năștea academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii românești și care a fost cel mai important pionier al informaticii în România și unul dintre cei mai important teoreticieni ai informaticii din lume.
Personalitate plurivalentă, profesorul Grigore Moisil a avut o activitate științifică însemnată în informatică, logică polivalentă, logică booleana, mecanică teoretică, algebră, analiză matematică și geometric. Având formație academică atât de matematician cât și de inginer, profesorul Moisil a reușit să îmbine pe tot parcursul vieții sale aspectele teoretice cu efectele lor practice la nivelul societății. A fost cel care a inițiat și dezvoltat studiul informaticii în România atât în zona școlară și universitară, cât și în cea a cercetării științifice organizate, înființând în anul 1970 Institutul Central de Informatică. De asemenea, a fost unul dintre inițiatorii proiectului pentru realizarea primului calculator electronic românesc, finalizat în anul 1957, proiect care a propulsat România în rândul primelor cinci țări care au proiectat și construit un sistem electronic de calcul.
Moisil a fost și un mare popularizator al științei și tehnologiei în țară noastră. Conferințele sale și, mai ales, emisiunile de la Radio România au inspirat generații de elevi și studenți determinându-i să urmeze discipline științifice și tehnologice, lucru care a dus la o dezvoltare fără precedent a acestor domenii în România”.
Din păcate, în ședința din 3 martie 2021, supusă fiind aprobării Parlamentului, această lege nu a mai apucat să fie votată, din cauza agendei foarte încărcate, care avea prevăzute 36 de proiecte de lege pe ordinea de zi, iar proiectul de lege privind Ziua matematicii era la poziția 29.
Citește și:
În premieră: 10 ianuarie - Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, ziua de naștere a acad. Gr. C. Moisil
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii