148 de ani de la înființarea la Galați a Școlii de flotilă!
148 de ani de la înființarea la Galați a Școlii de flotilă!
18 Nov, 2020 11:12
ZIUA de Constanta
1948
Marime text
- Prin articolul 9 al Înaltului Decret se stabilea faptul că garnizoana de reședință a Comandamentului Corpului Flotilei se muta la Galați.
Azi, 18 noiembrie 2020, se împlinesc 148 de ani de la înființarea la Galați a Școlii de flotilă!
Potrivit datelor puse la dispoziție de navy.ro, detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de stat din 11 februarie 1866 a avut multiple implicații în politica țării.
Micșorarea bugetului alocat Comandamentului Flotilei pe anul 1867 a dus la luarea de noi măsuri pentru restrângerea efectivului aflat în serviciul activ al acestei arme, astfel încât, raportat la anul 1866, numărul ofițerilor, subofițerilor și trupei se situa mult sub cel al anului precedent. Acest fapt a fost statuat prin ,,Înaltul Decret nr. 376” din 16 martie 1867 prin care se trecea la reorganizarea Flotilei și, implicit, a Comandamentului acesteia.
Prin același Înalt Decret, navele și efectivele lor au fost organizate într-un corp militar cu denumirea tot de „Corpul Flotilei” subîmpărțit, la rândul său, în două companii.
Prin articolul 9 al Înaltului Decret se stabilea faptul că garnizoana de reședință a Comandamentului Corpului Flotilei se muta la Galați, în vechea ei cazarmă construită în anul 1851, pe malul Dunării, în aval de „Pescării”, unde erau transferate și atelierele de lemn și fier aflate până atunci la Brăila, precum și Compania I .
Cadrul legislativ cu privire la organizarea Comandamentului Corpului Flotilei a fost completat în anul 1871 prin ,,Înaltul Decret nr. 695” din 3 aprilie 1871 prin care s-a înființat un Comitet Consultativ permanent pe lângă Ministerul de Război, compus din șase secții, din care Secția a V-a era a Flotilei.
Prin Decizia Ministerială nr. 15 din 17 noiembrie 1872 s-a creat, la Galați, Școala Specială pentru ofițerii și subofițerii aflați în subordinea Comandamentului Flotilei, ale cărei cursuri se desfășurau pe durata a doi ani.
Prin prevederile Regulamentului de funcționare, Școala Specială era împărțită într-o secțiune pentru ofițeri și o secțiune pentru subofițeri. Important pentru statutul acestei școli era faptul că directorul acesteia era comandantul Corpului Flotilei, fapt ce îi acorda o anumită prestanță, iar ca profesori activau ofițeri de marină cu experiență.
Sursa text+foto: navy.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii