15 iunie. Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Asupra Vârstnicilor
15 iunie. Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Asupra Vârstnicilor
15 Jun, 2021 10:09
ZIUA de Constanta
1146
Marime text
- Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Asupra Vârstnicilor are loc în fiecare an pe 15 iunie.
Reprezintă acea zi a anului în care întreaga lume își exprimă opoziția față de abuzurile și suferințele cauzate unora dintre generațiile mai vechi.
Abuzul asupra persoanelor vârstnice poate fi definit ca „un act unic sau repetat sau lipsa unei acțiuni adecvate, care are loc în cadrul oricărei relații în care există o așteptare de încredere care cauzează rău sau suferință unei persoane în vârstă”.
Este o problemă socială la nivel global, care afectează sănătatea și drepturile omului a milioane de persoane în vârstă din întreaga lume și o problemă care merită atenția comunității internaționale.
În multe părți ale lumii, abuzul asupra persoanelor în vârstă are loc cu puțină recunoaștere sau răspuns. Până de curând, această problemă socială gravă era ascunsă vederii publice și era considerată în mare parte o chestiune privată. Chiar și astăzi, abuzul asupra persoanelor în vârstă continuă să fie un subiect tabu, majoritatea subestimat și ignorat de societățile din întreaga lume.
Cu toate acestea, dovezile indică faptul că abuzul asupra persoanelor în vârstă este o problemă importantă de sănătate publică și societate.
Abuzul asupra persoanelor vârstnice este o problemă care există atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în țările dezvoltate, scrie un.org.
Ratele sau estimările de prevalență există numai în anumite țări dezvoltate - variind de la 1% la 10%.
Deși nu se cunoaște măsura maltratării bătrânilor, semnificația sa socială și morală este evidentă. Ca atare, solicită un răspuns global care se concentrează pe protejarea drepturilor persoanelor în vârstă.
„Pandemia de COVID-19 provoacă frică și suferință nespuse pentru persoanele în vârstă din întreaga lume.
Dincolo de impactul imediat asupra sănătății, pandemia pune persoanele în vârstă la un risc mai mare de sărăcie, discriminare și izolare.
Este probabil să aibă un impact deosebit de devastator asupra persoanelor în vârstă din țările în curs de dezvoltare”, scrie Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres.
Din punct de vedere al sănătății și al perspectivelor sociale, cu excepția cazului în care atât sectoarele de asistență medicală primară, cât și sectoarele de servicii sociale nu sunt bine echipate pentru a identifica și rezolva problema, abuzul asupra persoanelor în vârstă va continua să fie subdiagnosticat și trecut cu vederea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii