Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

154 de ani de la nașterea lui Ilarie Teodorescu, Episcopul Constanței

ro

18 Oct, 2021 00:00 2029 Marime text
Pe 21 mai 1923, la Constanţa era instalat primul episcop al nou-(re)înfiinţatei Episcopii Constanţa, în persoana lui Ilarie Teodorescu. Episcopia avea în administrare judeţele Constanţa, Durostor şi Caliacra. Decizia (re)înfiinţării Episcopiei Constanţa a fost luată de Marele Colegiu Electoral al Bisericii Ortodoxe Române, în luna martie a anului 1923.
 
Episcopul Ilarie s-a născut pe 18 octombrie 1867 în Bucureşti şi a primit la botez numele Ilie. A urmat cursurile Seminarului Teologic Central din capitală, după care, mânat de aceeaşi vocaţie către teologie şi preoţie, s-a înscris la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1895 cu teza de licenţă intitulată „Judecata bisericească“.În anul 1891, tânărul Ilie Teodorescu, încă student teolog, a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Amza din Bucureşti, iar în 1895 a fost hirotonit preot pe seama aceleiaşi biserici, unde a slujit până în 1923. Odată cu hirotonia întru preot, a fost numit şi protopop al judeţului Prahova, demnitate în care a funcţionat până în anul 1901. Între anii 1909 şi 1916 a fost membru al Consistoriului Superior Bisericesc. 
 
Episcopul Ilarie a avut însă, în anii de slujire preoţească, o activitate la fel de bogată şi pe tărâm didactic. Astfel, el a fost profesor de religie la Liceul „Sfântul Sava“ din Bucureşti, unde timp de doi ani a deţinut şi funcţia de director. A mai fost profesor de religie la Şcoala secundară de fete „Carmen Sylva“, dar şi profesor şi director, pentru o perioadă de patru ani, la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti. 
 
Rămas văduv, preotul Ilie Teodorescu a fost ales de Marele Colegiu Electoral al Bisericii Ortodoxe Române, episcop al Constanţei şi a fost instalat la Constanţa de sărbătoarea „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, în anul 1923. Înainte de a primi hirotonia întru arhiereu, a fost călugărit la Mănăstirea Sinaia, în aprilie acelaşi an. Încă din primul an de păstorire, episcopul Ilarie Teodorescu l-a avut alături pe episcopul Gherontie Nicolau, în calitatea acestuia de episcop-vicar al eparhiei Constanţei, care cuprindea atunci şi Cadrilaterul, între oraşele de aici numărându-se străvechile Durostorum (Silistra) şi Balcic (Dionisopolis), amândouă sedii ale unor episcopii încă din veacurile IV - VI.
 
Ca arhipăstor al Constanţei, episcopul Ilarie Teodorescu a avut, în doi ani şi patru luni, multe realizări. Între ele se numără înfiinţarea Seminarului Teologic constănţean „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, punerea pietrei de temelie a actualului Palat Arhiepiscopal din Constanţa, înfiinţarea revistei eparhiale „Tomis“, precum şi pregătirea duhovnicească a credincioşilor dobrogeni în vederea îndreptării calendarului. 
 
Din nefericire, la începutul anul 1925, episcopul Ilarie a început să se simtă rău, iar pe 28 septembrie a plecat din această viață, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București.
 
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii