16 martie în istorie Ziua fără selfie-uri. Cât de nociv poate fi excesul de selfie-uri
16 martie în istorie: Ziua fără selfie-uri. Cât de nociv poate fi excesul de selfie-uri
16 Mar, 2023 08:33
ZIUA de Constanta
1311
Marime text
Evenimente care au marcat ziua de 16 martie, de-a lungul anilor sunt următoarele:
1457: A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.
1521: Navigatorul portughez, Fernando Magellan, a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.
1821: Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.
1871: Guvernul Lascăr Catargiu a dizolvat Parlamentul.
1897: Legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură din România.
1926: Fizicianul american Robert Hutchings Goddard lansează cu succes prima rachetă cu combustibil lichid, în Auburn, Massachusetts. Aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m
1935: Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu și prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul forțelor militare germane.
1939: Al Doilea Război Mondial: Trupele germane au preluat puterea în Cehoslovacia.
1939: De la Cetatea din Praga, Hitler proclamă Boemia și Moravia protectorat german.
1945: Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute. Au decedat 5.000 de persoane.
1947: A apărut, la București, „Revista literară”, condusă de Miron Radu Paraschivescu.
1963: A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.
1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.
1966: Astronauții americani, Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.
1978: Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii". Mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.
2005: Israel a predat oficial Ierihonul către Autoritatea Palestiniană.
2011: La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept "fără precedent". Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.
2012: Parlamentul Republicii Moldova îl alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.
2014: Crimeea votează într-un referendum controversat secesiunea de Ucraina și pentru a se alătura Rusiei.
Ziua fără selfie-uri
De aceea, în fiecare an la 16 martie se sărbătoreşte #NoSelfiesDay, ziua în care se încurajează abţinerea de la realizarea şi distribuirea selfie-urilor, o ocazie pentru detoxificarea de la utilizarea smartphone-urilor şi a reţelelor sociale, dar şi pentru a analiza, de la distanţă, cât de nocive pot fi excesul de selfie-uri şi dorinţa de a împărtăşi o imagine "perfectă", de multe ori falsă.
Selfie-urile nu reflectă întotdeauna realitatea, iar obiceiul de a realiza şi publica pe reţelele sociale astfel de fotografii poate să ducă la narcisism, dependenţă şi, potrivit unor studii, chiar şi la depresie şi anxietate, în cazul în care demersul izvorât din dorinţa de apreciere şi din nevoia respectivei persoane de a se face remarcată nu are rezultatul scontat.
Ziua de apreciere a buzelor
Cu ocazia acestei zile se încurajează acordarea unei atenţii sporite buzelor, prin îngrijirea lor, cu balsam ori cremă hidratantă, prin aplicarea unui ruj sau a unui contur care să le scoată în evidenţă şi, de ce nu, printr-un sărut.
Ziua Panda
Ziua Panda (#PandaDay) este dedicată celebrării acestor animale şi creşterii nivelului de conştientizare cu privire la ameninţările cu care se confruntă, dar şi pentru a încuraja eforturile de protejare a speciei, cu o populaţie de 1.864 de exemplare rămase în sălbăticie, potrivit organizaţiei WWF, al cărei logo este chiar un panda.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii