Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

16 martie în istorie Ziua urșilor panda. Curiozități despre animalele adorate în întreaga lume (VIDEO)

ro

16 Mar, 2022 09:39 3509 Marime text
Urs panda, Sursa: captura Youtube/ SUPERCAT Pe 16 martie sărbătorim urșii panda. 

Exemplarele de panda uriaş (Ailuropoda melanoleuca) sunt considerate o comoară naţională în China şi sunt extrem de îndrăgite în întreaga lume, aşa că nu este de mirare că au o zi a lor, la fel de specială ca şi specia lor.





Ziua Panda (#PandaDay) este dedicată celebrării acestor animale şi creşterii nivelului de conştientizare cu privire la ameninţările cu care se confruntă, dar şi pentru a încuraja eforturile de protejare a speciei, cu o populaţie de 1.864 de exemplare rămase în sălbăticie, potrivit organizaţiei WWF, al cărei logo este chiar un panda.


În secțiunea Video a mtaerialului puteți vedea curiozități despre panda. 


Evenimente care au marcat ziua de 16 martie, de-a lungul anilor 




1457: A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

1521: Navigatorul portughez, Fernando Magellan, a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1821: Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871: Guvernul Lascăr Catargiu a dizolvat Parlamentul.


1897: Legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură din România.

1926: Fizicianul american Robert Hutchings Goddard lansează cu succes prima rachetă cu combustibil lichid, în Auburn, Massachusetts. Aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m

1935: Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919. Concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu și prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul forțelor militare germane.

1939: Al Doilea Război Mondial: Trupele germane au preluat puterea în Cehoslovacia.

1939: De la Cetatea din Praga, Hitler proclamă Boemia și Moravia protectorat german.

1945: Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute. Au decedat 5.000 de persoane.

1947: A apărut, la București, „Revista literară”, condusă de Miron Radu Paraschivescu.

1963: A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.

1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1966: Astronauții americani, Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

1978: Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii". Mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.

2005: Israel a predat oficial Ierihonul către Autoritatea Palestiniană.

2011: La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept "fără precedent". Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.

2012: Parlamentul Republicii Moldova îl alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.

2014: Crimeea votează într-un referendum controversat secesiunea de Ucraina și pentru a se alătura Rusiei.


Ziua fără selfie-uri

De aceea, în fiecare an la 16 martie se sărbătoreşte #NoSelfiesDay, ziua în care se încurajează abţinerea de la realizarea şi distribuirea selfie-urilor, o ocazie pentru detoxificarea de la utilizarea smartphone-urilor şi a reţelelor sociale, dar şi pentru a analiza, de la distanţă, cât de nocive pot fi excesul de selfie-uri şi dorinţa de a împărtăşi o imagine "perfectă", de multe ori falsă.




Ziua de apreciere a buzelor

Cu ocazia acestei zile se încurajează acordarea unei atenţii sporite buzelor, prin îngrijirea lor, cu balsam ori cremă hidratantă, prin aplicarea unui ruj sau a unui contur care să le scoată în evidenţă şi, de ce nu, printr-un sărut.

 




Sursa video: Youtube/ SUPERCAT 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii